Een gezonde boost!

gezonde boost smoothieGezondheid is een breed begrip en in eerste instantie wordt vaak gedacht aan een gezond lichaam. Dat terwijl onze mind net zo belangrijk is en heel nauw samenwerkt met het lichaam. Wist je dat ons darmstelsel en de hersenen direct met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden? Negatieve gedachten hebben een slechte invloed op je lichaam en andersom zorgt een darmstelsel dat uit balans is ervoor dat je letterlijk niet goed in je vel zit. Een gezonde boost op z’n tijd kan geen kwaad!

Het fijne is dat als je meer in balans wilt komen en gezonder wilt worden je aan twee dingen kunt werken: je lichaam én geest. Dit hoeft helemaal niet zweverig te zijn, sterker nog: yoga, meditatie en gezonde voeding hebben de laatste jaren ook hun intrede weten te vinden binnen Nederland! En gelukkig maar, de populariteit zorgt ervoor dat er meer keuze is en dat het op meer plekken verkrijgbaar of te vinden is. Met alle ontwikkelingen en onze steeds drukkere levens is het maar goed dat er een beetje tegengewicht ontstaat. Hieronder volgen 3 tips voor een gezonde boost!

Gezond voedingspatroon

Of je er nu enorm van houdt of er niets mee hebt, voeding speelt een hele grote rol in ons leven en bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Ongezonde voeding veroorzaakt tekorten in je lichaam waardoor je op den duur minder lekker in je vel gaat zitten en kwaaltjes gaat ontwikkelen. Je lichaam schiet in de stress en stress is een veroorzaker van een hoop aandoeningen. Om dat te voorkomen is gezonde voeding belangrijk. Hiervan ga je helder nadenken en heb je met een positief humeur zin om er tegenaan te gaan. Voldoende vitaminen, mineralen, vezels en goede vetten spelen de hoofdrol als het om gezond eten gaat. Laat de verzadigde vetten, geraffineerde suikers en stimulerende middelen zoveel mogelijk links liggen. Probeer gedurende de dag voldoende water en kruidenthee te drinken.

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water en loopt hierop, deze processen willen we vloeiend laten verlopen!

ontspanning

Ontspanning

Voldoende ontspanning is essentieel om je dagelijkse bezigheden vol met energie en enthousiasme uit te voeren. Yoga en meditatie vormen de ideale uitkomst als het om ontspanning gaat. Bij beide staat je ademhaling centraal en werk je aan ontspanning of de balans tussen geest en lichaam. Door rustig adem te halen, geef je je lichaam de mogelijkheid om goed te functioneren. Bouw gerust een paar keer per dag een moment in waarbij je in vier seconden door je neus ademhaalt en in vier seconden weer door je mond uitademt. Herhaal dit tot je weer rustig bent en kijk hoe je je voelt. Bij meditatie en yoga werk je aan je ademhaling zodat je dit uiteindelijk gedurende de dag beter af gaat. Met yoga pak je ook je lichaam aan, je kunt om tientallen redenen beginnen. Als je soepeler wilt worden, een sterke core wilt creëren of aan je houding wilt werken, yoga is jouw tool. Je kunt yoga thuis beoefenen, in een sportschool of in een speciale yoga studio. Om yoga thuis te beoefen heb je een yogamatje nodig zodat je ondersteuning en grip hebt en een YouTube kanaal of smartphone app zodat je een yoga practice kunt volgen. Als je al enige ervaring met yoga hebt dan kun je natuurlijk ook je eigen practice bouwen. Ga je liever naar de yoga studio of sportschool? Dan is een yoga handdoek een fijn accessoire, een yoga handdoek vormt een hygiënische tussenlaag en zorgt voor betere grip als je gebruik maakt van de matjes die ze daar aanbieden.

Vergeet tijdens het ontspannen vooral niet te glimlachen en een momentje te vinden waarin je je dankbaar voelt. Beide leiden tot heel veel geluk. Probeer het maar eens!

Buitenlucht en beweging

Wij zijn als mens niet gebouwd om de hele dag stil binnen te zitten. Je hoeft echt niet iedere dag te sporten maar beweging in de buitenlucht is al voldoende. Bewegen in de buitenlucht zorgt voor de aanmaak van endorfine waardoor je je happy voelt. Het zijn in de buitenlucht en het zien van het daglicht zorgt er ook nog eens voor dat je lekkerder in slaap valt ’s avonds. Laat je smartphone lekker thuis en maak een gezellig rondje, geniet van de natuur die langzaam aan verandert en het nieuwe seizoen aankondigt.

* Gastblog door Lisanne van Superyoga.nl.

7 gedachten aan “Een gezonde boost!”

  1. Hoe ouder ik word hoe meer ik besef hoe belangrijk het is om gezond te zijn (én te blijven). Wat een fijne tips, ik vind het namelijk soms nog wel een beetje moeilijk om geest en lichaam in balans te houden.

  2. als je wil weten hoeveel je eigenlijk beweegt per dag, dan kan ik een stappenteller van harte aanraden ! Helpt je echt met je bewust te worden van hoeveel ( of eigenlijk hoe weinig ) je beweegt!

  3. als je wil weten hoeveel je eigenlijk beweegt per dag, dan kan ik een stappenteller van harte aanraden ! Helpt je echt met je bewust te worden van hoeveel ( of eigenlijk hoe weinig ) je beweegt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.