#followme

followmeOp Instagram is het al heel veel voorbij gekomen en ik kan me bijna niet voorstellen dat het je ontgaan is. De documentaire #followme gaat over Instagram; een zoektocht naar de waarheid achter je tijdlijn.

Ik wist niet dat deze documentaire uitgezonden zou worden, maar kwam er door alle ‘commotie’ online al vrij snel achter dat ik iets schokkends gemist had. Nieuwsgierig als ik ben heb ik de dag erna de documentaire alsnog terug gekeken. Ik vond het inderdaad ook schokkend én een echte eye opener! Het verklaart in ieder geval waarom ik amper de 1000 volgers op Instagram kan bereiken en ik maar denken dat ik iets fout doe.

In vergelijking met een hoop anderen op Instagram doe ik natuurlijk ook iets fout, ik koop mijn likes, reacties en volgers namelijk niet. Hierdoor zit er geen stijgende lijn in mijn volgers.

In de documentaire gaat Nicolaas Veul op onderzoek naar de waarheid achter de tijdlijn van Instagram. En hier komen best schokkende dingen naar voren. Een aantal dingen wist ik wel, bijvoorbeeld dat er volgers worden gekocht, maar dat het daadwerkelijk zó ver gaat wist ik niet. Voor €35,- krik je je aantal volgers op met 10.000 extra, koopje!

#followme documentaire

Wat ik het meest schokkend vond van de hele documentaire? Dat er moeders zijn die met het commenten op Instagram posts hun geld verdienen. Dat je via Marktplaats heel makkelijk én goedkoop volgers kunt kopen van vijftien jarigen. Ouders die volgers voor hun kinderen kopen (kinderen die naar de basisschool gaan!). Of sommige mensen die hun hele leven faken op Instagram. Zo zijn er blokhutjes (van buitenaf lijkt het hierop in ieder geval) die van binnen lijken op de binnenkant van een privéjet. Ook zijn er gehele studio’s die een luxe appartement nabootsen. Bizar gewoon dat sommige mensen zo ver gaan voor volgers en likes..

Hier klopt helemaal niks van. Dankzij het nieuwe algoritme van Instagram (alleen posts met de meeste likes en/of reacties & accounts met veel volgers komen voorbij op je tijdlijn) moet je veel volgers en likes hebben om gezien te worden/erbij te horen. Ouders die volgers kopen voor hun kinderen zeggen hiermee eigenlijk; je moet valsspelen om te winnen.

Nicolaas gaat in de documentaire ook naar het hoofdkantoor van Instagram. Deze willen hem niet te woord staan en hij wordt uiteindelijk zelfs buiten gezet. Aan het einde van de documentaire laat Nicolaas weten dat Instagram heeft gereageerd met een persbericht dat ze nepaccounts gaan aanpakken. Goede zaak! Ik denk dat hiermee een hoop mensen door de mand gaan vallen en iedereen weer dezelfde gelijke kansen krijgt.

Ik ben erg benieuwd wat Instagram eraan gaat doen (en hoe). En wat dat dan uiteindelijk doet met het algoritme, volgers en likes. Ik kan niet wachten!

Heb jij de documentaire gezien? Wat vond jij ervan?

14 gedachten aan “#followme”

  1. Ik ga hem nu kijken (even zoeken of hij online staat maar volgens mij wel) maar ik vind het ook schokkende zaak. Ik wist niet dat het zo erg was. Als moeder-zijnde ben je dan echt wel fout bezig in mijn ogen. Soms ben ik zo blij dat ik in de jaren 90 ben opgegroeid. Niet mijn ouders zoiets zouden doen, maar omdat er gewoon nog geen sprake was van internet, tablets of smartphones :/ Ik word oud, haha.. maar goed, ik ga nu kijken dus ik ben benieuwd!

  2. Ik moet hem nog altijd kijken! Ben wel echt blij dat Instagram zegt er iets aan te gaan doen, maar eerst zien voor ik het echt geloof. Denk wel dat er enorm veel ‘influencers’ door de mand gaan zakken wanneer ze al die neppe volgers en likes gaan opschonen.

  3. Ik heb hem ook gezien en vond hem iets minder schokkend dan ik had gedacht eerlijk gezegd maar het deed me wel weer beseffen hoe fake het allemaal is. Dat is voor mij echt één van de redenen waarom ik niet super actief ben of er veel waarde aan hecht. Ik hoop ook zo dat Instagram er iets aan gaat doen. Ben benieuwd wie er allemaal door de mand gaan vallen, denk verrassend veel.

  4. Ik heb nog niet zo lang een zakelijk account voor Insta en na 1 week ook alle spookvolgers verwijderd en sindsdien bijgehouden. Er zijn accounts die hebben 10.000+ volgers maar echt maar 4 reacties en 100 likes per foto. Dat haal ik ook met mijn 400 volgers. Er zijn zo veel mensen met alleen maar nepvolgers helaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.