Heb ik een SOA?

SOA-test
Niets is vervelender dan je continu af te moeten vragen of je misschien een SOA hebt opgelopen na onbeschermde seks. Het is dan niet alleen voor je eigen gezondheid belangrijk om je te laten testen, maar hiermee voorkom je ook dat er andere mensen besmet worden door jou. Toch kan naar de huisarts gaan met deze vraag een grote drempel zijn, daarom vertel ik je graag wat meer over mijn eigen ervaring met het doen van een SOA-test en de oplossing voor deze ongemakkelijke afspraak bij de huisarts!

Redenen voor een SOA-test

Er zijn verschillende redenen om een SOA-test te doen. Zo’n test is de enige manier om erachter te komen of je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen. Niet alle SOA’s geven namelijk meteen klachten, terwijl je de SOA dan wel kunt doorgeven aan een ander. Redenen waarom je een test zou moeten doen zijn; jij en je partner willen seks zonder condoom, als je onveilige seks hebt gehad (ook in het verleden), omdat het condoom is gescheurd, iemand waar je seks mee hebt gehad heeft je gewaarschuwd, je hebt last van lichamelijke klachten (blaasjes, jeuk, afscheiding of pijn bij het plassen) of als je zwanger bent (je wilt een SOA niet overdragen op je kind).

Een SOA-test kun je laten doen bij de huisarts of de GGD. Tijdens het consult  wordt er gevraagd naar verdere klachten, de manier waarop en met wie je seksueel contact hebt gehad. Een SOA-test kan bestaan uit bloedonderzoek, urineonderzoek of een uitstrijkje.

SOA-test online

Eigen ervaring

Zelf heb ik jaren geleden ook een SOA-test gehad. Eerst een bij de huisarts en vervolgens nog een in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Ik had al een tijdje last van vaginale afscheiding + bloedingen en begon het aardig vervelend te vinden, dus plande ik een afspraak in bij de huisarts. Na het uitleggen van mijn klachten mocht ik plaats nemen op het bed. Vervolgens werd er met een wattenstaafje een uitstrijkje gemaakt, deze werd opgestuurd voor onderzoek. Ook al weet je dat de huisarts er voor dit soort klachten is en dit vaker heeft gezien, blijft dit toch erg ongemakkelijk. Het wachten op de uitslag duurde naar mijn idee een eeuwigheid, Wessel is mijn eerste bedpartner, en ik voor hem, dus een seksueel overdraagbare aandoening was technisch gezien onmogelijk. Er kwam zoals verwacht niets uit het onderzoek en ik werd doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Hier werd na het uitleggen van mijn klachten ook eerst weer een uitstrijkje afgenomen voor het testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, just to be sure.. Ook voor deze SOA-test was ik netjes geslaagd. Uiteindelijk bleek ik een ectropion van de baarmoederhals te hebben, hiervoor hebben ze onder plaatselijke verdoving weefsel weggebrand. Daarna heb ik er nooit meer last van gehad.

Ik kan me dus goed voorstellen dat het maken van een afspraak voor een SOA-test een hele drempel is. Gelukkig hoef je er tegenwoordig niet meer perse voor naar de huisarts of GGD. Met de testalize.me soa-test kun je jezelf thuis gemakkelijk op seksueel overdraagbare aandoeningen testen. Je neemt zelf lichaamsmateriaal af en stuurt dit naar het lab. Daar volgt de analyse en binnen 48 uur kun je jouw uitslag, met een unieke code, opvragen. De test is online te bestellen en verkrijgbaar bij de apotheek. Deze manier van zelf testen is ook een stuk goedkoper dan via de huisarts. Het laten testen van een SOA bij de GGD wordt door bezuinigingen ook steeds lastiger.

Wat vind jij van deze manier?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

14 gedachten over “Heb ik een SOA?

  1. Ik zeg altijd: beter safe, than sorry! Doe het veilig en laat je beide testen voor je de condooms de deur uit doet. Zo voorkom je onzekere momenten in de toekomst.

  2. Ik zeg altijd: beter safe, than sorry! Doe het veilig en laat je beide testen voor je de condooms de deur uit doet. Zo voorkom je onzekere momenten in de toekomst.

  3. De stap om naar de huisarts te gaan lijkt mij ook groot. Goed dat het nu ook vanuit huis kan. Dat maakt het voor mensen misschien makkelijker. Daarnaast hoop ik wel dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de gegevens.

  4. De stap om naar de huisarts te gaan lijkt mij ook groot. Goed dat het nu ook vanuit huis kan. Dat maakt het voor mensen misschien makkelijker. Daarnaast hoop ik wel dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *