De Nijmeegse Vierdaagse (feesten)

De Nijmeegse Vierdaagse, ook wel The Walk of the World genoemd. Je hebt er ongetwijfeld vast wel eens iets over gehoord. Dit jaar is het de 102e Vierdaagse en valt van dinsdag 17 t/m vrijdag 20 juli, maar de Vierdaagse feesten zijn gisteren (14-07) al begonnen. Graag vertel ik je wat meer over de Vierdaagse en de Vierdaagse feesten.

Langs huis

Ik weet niet beter dan dat de Vierdaagse wandelaars langs het huis van mijn ouders op komen, want die ligt op de route in Bemmel (sinds ik op mezelf woon ga ik elke Vierdaagse dinsdag naar mijn ouders). Voorheen kwamen de snelwandelaars al rond 04:30 uur langs het huis van mijn ouders op. Vorig jaar hebben ze de route van dinsdag omgedraaid, omdat er teveel dingen gebeurden op de dijk (op het heetst van de dag) en de hulpdiensten er niet/moeilijk bij konden komen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de eerste snelwandelaars nu rond 09:30/10:00 uur langs het huis van mijn ouders op komen.

Het heeft iets om al die wandelaars aan te moedigen, de buurman van een paar huizen verderop staat er altijd met een dj booth & vorig jaar hebben mijn zusje en ik van 10:00 tot 16:00 uur met de tuinslang gestaan om flessen te vullen en doekjes nat te maken, superleuk! Dit jaar niet, dit jaar doe ik het alleen. Mijn zusje Bo, nichtje Robin en vriendinnetje Cindy lopen de 40 km mee. Meestal ga ik niet naar de Wedren en de Via Gladiola op vrijdag, de laatste dag, want dan is het niet normaal druk. Dit jaar is dat misschien wel anders en kunnen we er hopelijk 3 binnen halen op de Via Gladiola!

De Vierdaagse wandeltocht

De Vierdaagse is een wandelprestatietocht van 4 dagen waar jaarlijks tienduizenden wandelaars aan deelnemen (door middel van loting) vanuit de hele wereld. Na 4 dagen wandelen is er de glorieuze intocht over de Via Gladiola (waar menigeen huilend overheen komt). Om daarna het welverdiende Vierdaagsekruis op te halen.

De Vierdaagse feesten

De Vierdaagse feesten bevinden zich door het hele centrum van Nijmegen met een heleboel bekende artiesten & dj’s, attracties, eet- & drinkkramen en nog veel meer. Vanavond (zondag 15-07) van 22:30 tot 23:00 uur heb je Waal in Vlammen, dan wordt er vuurwerk afgestoken.

Er zijn ontzettend veel leuke plekken in Nijmegen. Zo heb je de Kaaij (onder de Waalbrug) met allerlei lekkere foodtrucks, Festival op ’t Eiland, Matrixx at the Park, Matrixx live aan de kade, Molenstraat, Hertogplein, Faberplein en nog veel meer. Woensdag is het Roze Woensdag, ook erg leuk. Ook voor kinderen is er genoeg te doen (vooral overdag).

Er komen onder andere artiesten als Snollebollekes, Q Music the Party (met elke avond foute uur!), Tino Martin, Charly Lownoise & Mental Theo, Het Feestteam, Tino Martin, Wolter Kroes, Jody Bernal, Noisecontrollers, The Partysquad, Lil’ kleine, Boef, Da Tweekaz, Paul Elstak, JeBroer, Dyna, Lange Frans, Jody Bernal, Maan, De Sjonnies en nog zó veel meer!

Het volledige programma vind je hier.

Aanrader

De Vierdaagse (feesten) is iets wat je gewoon een keer mee gemaakt moet hebben, de sfeer is echt top! Het is leuk om al die mensen aan te moedigen en de feesten eromheen zijn ook erg gezellig.

Mocht je een glimp willen opvangen van de Vierdaagse (feesten), maar kun je er niet bij zijn? Houdt dan zeker mijn Instagram account in de gaten, want daar ga ik zeker het een en ander op posten (stories). [Hier wat oude sfeerbeelden van vorig jaar; 1, 2 & 3].

Bo, Robin & Cindy heel veel succes met het wandelen van de 102e Vierdaagse & hopelijk hoeven jullie niet langs de blaren prikpost! Zullen we vrijdag afspreken op de Via Gladiola? 😉 

Wie gaat er naar de Vierdaagse feesten of wandelt een van jullie mee?

33 gedachten over “De Nijmeegse Vierdaagse (feesten)”

  1. Ben er nog nooit geweest, mijn oom woont in Nijmegen en verhuurd soms de bovenverdieping aan wandelaars! Poe petje af voor de wandelaars, want het lijkt me enorm zwaar!

  2. Ik heb vroeger ook altijd gekeken. Mijn ouders wonen in Huissen en daar lopen ze ook doorheen. Als kind zaten we de hele dag langs de kant in Nijmegen om dropjes en spekjes uit te delen, vooral aan internationale millitairen, en in ruil kregen we stickers. Veel familieleden en kennissen hebben meegelopen, het was altijd een hele happening. Inmiddels woon ik alweer wat jaartjes in Amsterdam en ga ik bijna nooit meer, maar ik heb er mooie herinneringen aan. Veel plezier!

    1. Wij wonen nu in Huissen, maar ze komen niet langs ons huis op. Ja vroeger was het bijna een sport om stickers en andere goodies te verzamelen van de wandelaars en de militairen.

  3. Ik heb nooit meegelopen of gekeken naar wandelaars. Wel was ik op de hoogte van de feesten en de sfeer in de stad. Nijmegen is ook zo’n plaatst waarvan het lijkt alsof je niet in Nederland bent. Er hangt voor mij altijd zo’n vakantiesfeer in de zomer.

  4. Leuk altijd daar! Gezellig. En respect voor alle lopers ieder jaar weer. Dat doe ik ze niet na. Ik ben meer te porren voor de vierdaagse feesten 😉

  5. Ik ben er nog nooit geweest (niet meegelopen en ook niet aangemoedigd). Op de een of andere manier is Nijmegen toch wat te ver van waar ik woon. Wel heel veel respect voor iedereen die meedoet. Het lijkt mij geen sinecure.

  6. Tof hoor! Lijkt me echt gaaf om een keer mee te doen maar heb gehoord dat de sfeer als bezoeker te gek is. Ik woon zelf in Rotterdam maar ik ga zeker een keer naar de Vierdaagse toe om de sfeer te proeven. Heel veel succes voor Bo, nichtje Robin en vriendinnetje Cindy! Erg knap van jullie!

  7. Wat goed dat je zusje mee loopt! Zelf wil ik dat ooit ook eens doen als ik elk jaar weer zie wat voor een feest het is, dan krijg ik toch weer de kriebels haha! Dit is wel weer snel verdwenen als ik weer een eind heb gelopen, oeps. Elk jaar ga ik een dagje naar de vierdaagsefeesten en een dag kijken bij de vierdaagse. Vooral dat kijken is al traditie sinds mijn kinderjaren, haha! Ik houd ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *