Handige tips voor je verbouwing

verbouwing
Staat er binnenkort een verbouwing op de planning? Met deze lijst aan handige verbouwtips kom je er zo goed voorbereid, makkelijk en fijn mogelijk doorheen. Wel zo prettig om niet tegen onverwachte verrassingen te komen staan tijdens het verbouwen.

Regelen

Begin op tijd met het regelen van belangrijke afspraken en zaken die nodig zijn voor jouw verbouwing. Plan de verbouwing van tevoren goed tot in de puntjes, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan tijdens het proces. Veranderingen tijdens de verbouwing kosten altijd extra geld en dat is zonde. Op deze manier hoef je ook geen overhaaste beslissingen te maken waar je later misschien spijt van zou krijgen. Denk hierbij onder andere aan het regelen van extra klushulp, eventueel oppas voor je kinderen, materialen op tijd bestellen/in huis halen, een afvalcontainer bestellen of een aannemer regelen. Check ook of je voor jouw verbouwing wel of geen vergunning nodig hebt.

Kosten

Bepaal eerst hoeveel geld je maximaal uit wilt/kunt geven aan je verbouwing en houdt rekening met ongeveer 10% van het budget voor onvoorziene kosten/uitgaven. Zet voor jezelf alle denkbare kosten op een rijtje: aannemer, materialen, uurloon, grofvuil container, het bestellen van eten, etc.

Vraag van tevoren offertes aan bij verschillende bedrijven, zodat je een goede overweging kunt maken. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook wat je ervoor krijgt. Bijvoorbeeld dat bedrijf A goedkoper lijkt dan bedrijf B, maar er later nog een hoop kosten bij komen die niet in de offerte zijn meegenomen die bij bedrijf B wel in de prijs zijn inbegrepen (zoals incl. of excl. btw, stelposten, afvoerkosten, servicekosten, voorrij kosten, etc.). Goed de kleine lettertjes lezen dus!

Subsidies

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor subsidies voor de verbouwing, bijvoorbeeld als je jouw woning gaat verduurzamen (denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler, isolatie of dubbelglas). Nederland is erg voor het verduurzamen van ons land en daarom zijn er subsidies uitgetrokken hiervoor. De subsidies kunnen per gemeente verschillen (zowel soort subsidie als de hoogte), het is dus een goed idee om je hier van tevoren eens goed in te verdiepen.

Besparen op je verbouwing

Het lijkt aan de ene kant misschien fijn om alles uit handen te geven, maar dit kost je ook meer geld. Er zijn een hoop dingen die je zelf zou kunnen doen, waardoor je kunt besparen op de kosten van je verbouwing.

 • Doe het sloopwerk zelf
 • Regel wat vrienden/familie i.p.v. klussers
 • Houdt acties/kortingen in de gaten
 • Gereedschap lenen/huren in plaats van kopen
 • Materialen hergebruiken
 • Dingen die je niet meer gebruikt verkopen
 • Subsidies aanvragen
 • Offertes vergelijken
 • Koop onbewerkte materialen en bewerk ze zelf
 • Seizoen (vb: airco laten plaatsen in de winter is vaak goedkoper, omdat er veel minder vraag naar is.)
 • Ga voor prefab in plaats van op maat gemaakt

Zwart op wit

Zorg ervoor dat je alle gemaakte afspraken & offertes zwart op wit hebt staan. Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar mocht er onverhoopt toch een conflict ontstaan, dan kun je altijd terugvallen op de afspraken die gemaakt zijn en waar beide partijen mee akkoord zijn gegaan. Zorg dus ook dat beide partijen van tevoren hebben getekend op de verbouwovereenkomst.

Belangrijke zaken om zwart op wit te hebben staan zijn: omschrijving van de werkzaamheden, materialen, prijs, betalingstermijnen, startdatum & opleveringsdatum en garanties.

Staat er bij jou een verbouwing op de planning?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

11 gedachten over “Handige tips voor je verbouwing

 1. verbouwen het is een hele klus, gelukkig is manlief er meer dan in thuis, maar dan nog was ik altijd blij als het allemaal weer achter de rug was

 2. Oef, wat een klus is dat toch! Ik kijk al op tegen kleine klusjes, ook al ben ik best handig, echt leuk vind ik het niet. Helaas moet ik er toch aan geloven, dus bedankt voor je tips!

 3. Handige tips…hier zit er voorlopig geen verbouwing aan te kopen…echter is mijn moeder wel op zoek naar een kleinere woning en zullen we daar wel gaan verbouwen

 4. Wij hebben net (vorige week) airconditioning laten aanleggen. Een rib uit ons lijf, maar alle slaapkamers (twee), mijn man’s thuiskantoor (hij werkt verplicht thuis sinds de eerste lockdown) en de zolder (ook logeerkamer en alles van spaanplaat) zijn gedekt. Veel geld, maar zó het geld waard. We hebben ons definitief akkoord gegeven in de winter, alleen nu hadden ze pas tijd. Prijs is hetzelfde gebleven (en hoog, maar dit is echt ook een waardevermeerdering van je huis). Daarbij was het vorig jaar zomer 37 graden in de slaapkamer (avond en nacht) en dat is echt niet te doen.

 5. Nee, hier geen verbouwing op de planning, moet er eerlijk gezegd ook echt niet aan denken. Ik heb dan ook niets met klussen, timmeren zagen en breken. Wel krijgen we in juni een nieuwe vloer, dat vind ik al een heel gedoe. Dat laten we doen want we zijn geen DIY-ers, ha ha ha.

 6. Poeh, ik denk dat ik een volledig klushuis nog niet zou aankunnen hoor. Wij hebben zo’n twee jaren geleden een nieuw huis gekocht, waar wel het één en ander moest gebeuren.. maar een complete verbouwing was het niet. Het lijkt me wel gaaf om eens te doen, maar het lijkt me zo veel werk en geregel.

 7. Goede tip inderdaad om 10% meer te berekenen voor onvoorziene kosten. Verbouwen komt namelijk vaak toch net iets boven het budget uit, is mijn ervaring… Als je dit van tevoren berekent kom je niet voor grote verrassingen te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *