9 manieren om geld te besparen in de herfst

geld besparen in de herfst
Over een week moeten we eraan geloven en is het dan toch echt herfst! Lekker cozy binnen op de bank, verwarming aan, filmpje of serie aan, kopje thee erbij.. Dat gure weer is helaas iets minder cozy voor je portemonnee. Daarom heb ik een aantal tips voor je klaargezet om te besparen in de herfst.

01. Warm aankleden

Laten we met het makkelijkste en meest voor de hand liggende beginnen: kleed jezelf warm aan, ook binnenshuis als het wat frisser aanvoelt. Je hoeft niet meteen de verwarming op standje sambal te knallen. Pak er eerst een vest of dikke trui bui, trek dikke sokken of sloffen aan, een warme jogging-/fleecebroek en je kunt er weer even tegenaan. Onder een dekentje op de bank kruipen is ook altijd een geslaagd plan!

02. Lampen

Laat niet onnodig je lampen aanstaan, dat is zonde van het energieverbruik! Het zal je verbazen hoeveel geld je dit op jaarbasis scheelt als je de lampen direct uit doet zodra je een kamer uit gaat (dit geldt overigens ook voor andere apparatuur, zoals de televisie, laptop, etc.). En mocht je dat nog niet gedaan hebben; zorg ervoor dat je alle lampen in huis vervangt voor led-lampen. Deze verbruiken namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp!

03. Verwarming

Zet de verwarming niet meteen op standje sambal, even de kou eruit is in de herfst vaak meer dan voldoende. Zorg er ook voor dat je de verwarming ’s nachts terug draait en zet hem minstens een uur voor het slapen uit. Maak gebruik van radiatorfolie achter je verwarming, zo kaatst de warmte terug je huis in en gaat het niet in je muren zitten. Daarnaast zijn er ook speciale radiator ventilatoren te koop die je huis sneller verwarmen.

Via je verwarmingsbuizen gaat ook een hoop warmte verloren, vooral de buizen die door onverwarmde ruimtes gaan zoals de zolder of garage bijvoorbeeld. Er zijn kant en klare kunststofschuim buizen te koop die je makkelijk om je leidingen schuift en zo warmteverlies tegen gaat.

04. Tocht

Heb je zo’n brievenbus gleuf in je voordeur? Dit kan zorgen voor flink wat tocht in je woning. Door gebruik te maken van een speciale brievenbusborstel met klep houd je een hoop tocht en kou tegen. Denk ook aan tochtstrips voor de kieren en naden en maak slim gebruik van gordijnen. Gordijnen kunnen een hoop tocht tegenhouden, zowel bij je ramen als bij deuren. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor je radiatoren hangen, want dan blijft de warmte achter je gordijnen vast zitten.

05. Gasverbruik

Het is heerlijk om na een koude regenachtige herfstdag lekker lang op te warmen onder de warme douche. Daar knapt ieder mens van op, maar je portemonnee wordt er minder blij van. Door wat kleine aanpassingen door te voeren kun je extra geld besparen in de herfst. Je zou wat minder lang kunnen douchen, maar een waterbesparende douchekop kan ook al een hoop schelen.

06. Ventileren

Als je ventilatieroosters hebt laat deze dan open voor wat frisse buitenlucht. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je huis; want vochtige lucht kan niet goed verwarmd worden. Daarom is het belangrijk om ook in het najaar met enige regelmaat je huis te luchten, al is het maar 10 minuten per dag. Door te ventileren vervang je de vochtige lucht in huis voor droge lucht en hoe droger de lucht, hoe sneller je kamer op de gewenste temperatuur is.

07. Sluipverbruik

Sluipverbruik is het verbruik van energie door apparaten die op stand-by of uit staan (voornamelijk verouderde apparaten). Denk aan de computer, televisie, de oplader van je elektrische tandenborstel en de lader van je telefoon (ook als je telefoon er niet aan ligt). Dit alles bij elkaar kan flink oplopen. Het gemiddelde sluipverbruik per huishouden ligt volgens Milieucentraal op zo’n 450 kWh aan energie per jaar, dat komt neer op zo’n €144 per jaar en dat is zonde!

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om sluipverbruik zoveel mogelijk te verminderen. De beste tip om sluipverbruik te verminderen is de stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die je niet gebruikt. Gebruik geen stand-by functie, dit zorgt namelijk voor veel sluipverbruik, want in stand-by blijft het apparaat toch continu om stroom vragen. Koop je nieuwe apparaten? Let dan op het energielabel (A+++ is het zuinigste label op dit moment).

besparen in de herfst

08. Zon

Maak slim gebruik van de zon in het najaar. Als het zonnetje schijnt kan het binnen echt nog wel lekker warm worden. Maak hier slim gebruik van door ervoor te zorgen dat je overdag de gordijnen goed open hebt, zodat de zon en dus de warmte naar binnen kan in je woning. Zorg ervoor dat je de gordijnen (of evt. rolluiken) op tijd dicht doet, zodat je als de zon onder is gegaan profijt hebt van de warmte die blijft hangen op deze manier.

09. Thee

In het najaar wordt er ongetwijfeld meer thee gedronken, hier thuis namelijk wel. Een waterkoker kost best wat energie elke keer dat je hem gebruikt en hij warmt ook onnodig water op wat je niet gebruikt. Wissel je waterkoker om voor een heetwaterdispenser. Hiermee heb je in een paar seconden heet water en hij verwarmt alleen het water wat je ook daadwerkelijk op dat moment gebruikt/nodig hebt.

Wat doe jij om te besparen in de herfst?

8 gedachten over “9 manieren om geld te besparen in de herfst

  1. Jaaaaaa, als het kouder wordt eerst dikker aankleden + deken. Dan een kruik en kaatsjes. Dan nog aan het bibberen? Dan pas de kachel hoger. Scheelt echt een hoop hoor! Vroeger waren we nooit zo, tot die energiecrisis het gas zo vreselijk duur maakte. Maar nu is het vooral voor het milieu en kijken hoe lang we het volhouden om het stoken te kunnen uitstellen 🙂

  2. Ik ben niet van plan om de verwarming binnenkort al aan te zetten, dat vind ik zonde van het geld. Dan trek ik liever een dikke trui en warme pantoffels aan.

  3. Ik doe niet zoveel om te besparen moet ik eerlijk bekennen. Wij hebben een donkerhuis dus al snel de lampen aan. De kou is niet goed voor mijn spieren, dus naast warme dekens hebben we ook vaak de kachel aan staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *