De pepernoten liggen alweer in de winkels en het is inmiddels officieel herfst. 🍂 Nog anderhalve maand en dan is Sinterklaas ook weer in het land. De hoogste tijd om 5 manieren te delen met jullie hoe je geld kunt besparen met Sinterklaas. De decembermaand is immers al een dure maand genoeg.
Voorkom Sinterklaas stress en begin op tijd met de voorbereidingen voor Sinterklaas. Daarnaast betaal je in december ook de volle mep voor alles, zelfs met korting ligt de prijs dan vaak nog hoger dan de reguliere consumentenprijs. Dat zijn onnodige extra kosten en je wordt ook nog eens belazerd waar je bij staat. Kortom: de start van een leuke feestmaand, maar ook een aanslag op het budget.
De goedheiligman brengt wat kosten met zich mee; pakjesavond, schoen zetten, surprises, versiering, chocoladeletters, warme chocolademelk en pepernoten. Gemiddeld geven Nederlanders rond de €50 tot €100 uit per kind aan Sinterklaas. Hoe fijn is het om dan toch wat te kunnen besparen?
1. Budget
Vier je Sinterklaas met familie? Spreek dan van tevoren een budget af, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. Bepaal een vast budget per kind en houd je daaraan, geen uitzonderingen. Het gaat tenslotte om de gezelligheid en het samenzijn met familie en/of vrienden. Niet om wie de meeste of duurste cadeautjes krijgt.
2. Begin op tijd
Begin op tijd met het inslaan van cadeautjes, begin oktober is ruim op tijd. Houd daarbij ook aanbiedingen in de gaten. Kijk wel kritisch of deze aanbiedingen ook echt de moeite waard zijn. Zorg ook dat je van tevoren al weet wat je wilt kopen voor je kind(eren), zo koop je niet als een kip zonder kop van alles. Met wat geluk heb jij jouw lijstje al compleet voordat de decembergekte begint. Daarnaast spreid je op deze manier ook de kosten, zo komt niet alles neer op de al oh zo dure decembermaand.
3. Tweedehands
Er is niks mis met tweedehands speelgoed. Neus dus eens goed rond op Marktplaats, Marketplace, kringloopwinkels (altijd leuk!) en vergeet Vinted niet! Het meeste speelgoed is vaak in nieuwstaat. Lego en Playmobil zijn bijvoorbeeld heel goed tweedehands te krijgen. Check wel even of alles compleet is en nog werkt (als iets op batterijen werkt bijvoorbeeld). Ook een goede manier overigens om zelf oud/ongebruikt speelgoed van de hand te doen en een ander er blij mee te maken.
4. Schoen zetten
Ook al zijn schoencadeautjes kleine cadeautjes van meestal maar een paar euro, als je dit elke avond doet tot pakjesavond kan het toch behoorlijk oplopen. Spreek met je kind af hoe vaak ze de schoen mogen zetten of wanneer het kind elke avond zijn schoen zet; vertellen dat Sinterklaas en Piet niet elke avond langs kunnen komen, omdat ze ook langs andere kindjes moeten en dat het dus kan zijn dat er niet elke dag wat in de schoen zit. Kies bijvoorbeeld 2 weekenden uit waar je kind zijn/haar schoentje mag zetten. Zo houd je het leuk en betaalbaar.
5. Later vieren
Vier Sinterklaas een paar dagen later. Veel producten zoals chocoladeletters, marsepein, pepernoten, decoratie, inpakpapier en Sint gerelateerde cadeautjes zijn dan sterk afgeprijsd. Wel even zorgen dat je met een goed verhaal komt bij je kinderen, want hoe kunnen Sinterklaas en zijn pieten nog langskomen bij jou thuis als Sinterklaas op tv al naar zijn huis toe is in Spanje? Even goed over nadenken van tevoren dus.
Wat doe jij om te besparen op Sinterklaas?
Wat een fijne en leuke tips! Ik vind Vinted en inderdaad tweedehands winkeltjes ook super leuk om in te winkelen.
Lekker rondstruinen 🙂
Wij vieren al tijden geen sinterklaas meer maar Tom mocht altijd zijn schoen zetten. en dan ging er een klein cadeautje in, niks gek duurs en dan is het prima te doen. Ik kocht vaak op de kindermarkt op Koninginnedag (toendertijd) ook alvast cadeautjes. En tweedehands is zeker een goede tip!
Wij ook niet, maar wij zijn een paar dagen geleden oom & tante geworden van ons neefje, dus ik verwacht dat wij volgend jaar of dat jaar daarop wel Sinterklaas zullen gaan vieren.