Dé perfecte manier van bavette bereiden

bavette bereiden
Dé perfecte manier van bavette bereiden? Met deze uitleg wordt dat een fluitje van een cent en bereid jij straks de lekkerste bavette! Bavette is een wat onbekender stuk vlees, maar ontzettend smaakvol en zeker een aanrader als je ook dol bent op biefstuk.

Bavette bereiden is een geweldig stuk vlees wat op verschillende manieren klaar te maken is; in de koekenpan met roomboter, op de barbecue/grill, uit de oven of er een rollade mee maken, je kunt er alle kanten mee op. Bavette is qua structuur wat steviger dan andere soorten rundvlees, maar een heerlijk stuk vlees qua smaak en daardoor erg geliefd bij veel mensen. Zelf vind ik het ook echt een heerlijk stuk vlees! Je vindt het vaak in de wat ‘luxere’ segment restaurants. In Frankrijk is het zo’n beetje de populairste steak in ieder restaurant, doordat het stuk vlees veel smaak heeft. Daarnaast is het een stuk vlees wat ook tijdens kerst vaak op bord verschijnt. De bavette wordt ook wel vinkelap, vanglap of flank steak genoemd en is afkomstig van het dikste gedeelte van de buikwand van de koe.

Bavette is een lekker stuk vlees, mits je hem goed bereidt. Het kan twee kanten op: je hebt een heerlijk malse steak of je zit op een taaie schoenzool te kauwen, dat laatste heb je liever niet. Zo moet je bijvoorbeeld opletten met het snijden van je bavette. Dit doe je haaks op de draad. De spiervezels lopen altijd in één richting, deze richting wordt de draad van het vlees genoemd. Je snijdt altijd haaks op de draad, dus niet met de draad mee. Je snijdt de spiervezels dan in kleine stukken. Dit zorgt ervoor dat het vlees makkelijker te kauwen en dus malser is. Wanneer je dit verkeerd snijd is het vlees een taaie schoenzool en dat is ontzettend zonde!

bavette bereiden

Bavette bereiden in de pan

Een bavette bereiden in de pan is eenvoudig te doen. Dep het vlees eerst droog met wat keukenpapier, breng het op smaak met wat peper en zout. Smelt wat roomboter in een hete pan met dikke bodem en leg je bavette erin. Bak de bavette ongeveer 2 minuten per kant (als je bavette wat dikker is dan iets langer) tot het vlees goudbruin van kleur is. Zet dan je vuur lager en bak je bavette verder tot de gewenste kerntemperatuur (houd hierbij medium/medium rare aan).

Bavette opdienen

Laat het vlees na het bakken minstens 5 minuten rusten in aluminiumfolie. En dan dé truc: bavette heeft een grove structuur en moet dungesneden worden. Dit doe je altijd op de draad van het vlees. Doe je dit goed, dan heb je een heerlijk malse steak!

Bavette bereiden op de BBQ

Bavette is een ideaal stuk vlees voor op de barbecue. Je kunt het vlees namelijk direct boven de kolen grillen of bereiden als een rollade. Met een bavette van de barbecue wordt het zeker genieten. Je vlees krijgt net dat beetje extra smaak waar barbecue liefhebbers zo dol op zijn! Bavette is niet heel dik vlees, dus je kunt het prima grillen direct boven de kolen. Grill beide zijden door regelmatig te keren.

Wanneer het vlees mooi gekleurd is kun je het verplaatsen naar het indirecte (hogere) deel van de barbecue. Laat na het grillen het vlees zo’n 5 minuten rusten zodat alle sappen zich goed kunnen verdelen in het vlees. Snijd het vervolgens in dunne plakjes haaks op de draad.

Op Inamood.nl vind je nog meer handige informatie over hoe je bijvoorbeeld bavette kunt bereiden door het te stoven of hoe je het als rollade kunt klaarmaken.

Wat is jouw favoriete manier van bavette bereiden?

 

8 gedachten over “Dé perfecte manier van bavette bereiden

  1. Ik denk dat de mannen hier gaan watertanden als ze die foto’s zien! Ik ken het niet en heb het nooit gegeten. Goede informatie, ook hoe je zoiets moet snijden.
    p.s mijn reactieformulier deed het even niet, probleem is opgelost!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *