Het verschil tussen gezichtsreinigingsproducten

gezichtsreinigingsproducten
Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende gezichtsreinigingsproducten op de markt. Zo heb je reinigingsgel, mousse, reinigingsmelk, micellair water, olie, peeling, reinigingsbalsem, scrub & tonic. Maar wat is nou het verschil tussen deze producten? Waar gebruik deze gezichtsreinigingsproducten voor en hoe gebruik je het?

Dagelijks je gezicht reinigen met gezichtsreinigingsproducten is wat mij betreft iets om niet over te slaan. Je huid wordt overdag vuil door stof, zand, toxische stoffen (uitlaatgassen) en make-up. Daarnaast scheidt de huid ook talg en zweet uit. Genoeg redenen om dagelijks je gezicht te reinigen met fijne gezichtsreinigingsproducten. Bij voorkeur gebruik je zowel ’s morgens als ’s avonds gezichtsreinigingsproducten.

Reinigingsgel

Een reinigingsgel is bij voorkeur geschikt voor de gecombineerde (gemengde), vette en onzuivere huid. De normale en droge huid kan wat trekkerig/droog aanvoelen na het gebruik van een reinigingsgel. In combinatie met water vormt de gel een schuim op de huid die een ontvettende en reinigende werking heeft.

Je brengt wat reinigingsgel aan op je schone hand (klein dotje). Hier voeg je wat water aan toe en masseert het in je handen tot een schuim. Breng aan op het gezicht en masseer in. Afspoelen met lauwwarm water.

Ik heb zelf een gemengde huid (vette t-zone) en gebruik elke ochtend en avond trouw een milde reinigingsgel (Etos sensitive skin gentle face wash).

Reinigingsmousse

Een reinigingsmousse is een zachte foam en is geschikt voor verschillende huidtypen (afhankelijk van de gebruikte ingrediënten). Over het algemeen zijn mousses mild in reiniging.

Je brengt 1 a 2 pompjes aan op je hand en masseert dit zachtjes over de huid. Vervolgens spoel je de foam af met lauwwarm water.

Zelf heb ik wel eens een milde reinigingsmousse van Weleda gebruikt en dat werkte prima. Momenteel gebruik ik geen mousse in mijn routine.

Reinigingsmelk

Reinigingsmelk is vrijwel geschikt voor ieder huidtype en reinigt de huid op een milde manier, zonder deze te ontvetten. Het is een wat dikkere vloeibare substantie. Doordat het je huid niet ontvet, behoudt het de juiste vochtbalans en voelt niet trekkerig aan na gebruik. Spoel een reinigingsmelk altijd af na gebruik.

Doe wat reinigingsmelk op je schone hand en masseer in op je gezicht, decolleté en eventueel ogen (verwijderen van make-up). Vervolgens met lauwwarm water afspoelen.

Sinds kort gebruik ik een reinigingsmelk van L’Oréal in mijn routine en tot nu toe bevalt me dit erg goed. Let bij een gevoelige huid altijd goed op of er irriterende ingrediënten of parfum in zitten.

Reinigingsbalsem

Een reinigingsbalsem is er voor verschillende huidtypen. Na aanraking met de huid verandert de balsem in een zijdezachte olie. Het zorgt ervoor dat de huid intens wordt gereinigd en onzuiverheden worden tegengegaan (ook geschikt voor het verwijderen van waterproof make-up). Zonder droog of trekkerig gevoel naderhand.

Breng wat balsem aan in je schone hand en breng aan op de droge huid. Masseer in de huid met cirkelvormige bewegingen. Spoel af met lauwwarm water.

Mijn favoriet is de clean it zero cleansing balm van Banila Co, hier zijn verschillende varianten van (voor elk huidtype).

Reinigingsolie

Een reinigingsolie is zeer geschikt voor de droge en gevoelige huid. Het reinigt de huid zonder de natuurlijke vetlaag aan te tasten. Een reinigingsolie is hierdoor voedend en verzachtend voor de huid.

Brengt de olie aan op een droge huid en masseer een minuut zacht in met ronddraaiende bewegingen. Maak je handen vochtig en masseer nogmaals over de huid. Spoel vervolgens af met lauwwarm water.

Ik gebruik geen reinigingsolie, omdat ik een gemengde huid heb met een vette t-zone. Daarnaast houd ik niet zo van olie-achtige producten.

Micellair water

Micellair waters zijn milde gezichtsreinigingsproducten die geschikt zijn voor alle huidtypen, waarmee je vuil van je gezicht verwijdert. Het product bevat micellen (trekt vuil aan als een soort magneet). Het fijne van micellair water is dat je het niet hoeft af te spoelen, dat maakt hem geschikt als snelle reiniger.

Doordrenk een wattenschijfje met micellair water en wrijf ermee over het gezicht.

Zelf ben ik groot fan van de micellair waters van Garnier. Ik gebruik het dagelijks als een van de laatste stappen in mijn routine. Ook gebruik ik het wel eens tussendoor op een dag (vooral in de zomer als het warm is). Omdat micellair water een oppervlakkige reiniger is, is het aan te raden om het te gebruiken naast een product dat zorgt voor een grondigere reiniging (zoals reinigingsgel, -melk of -olie).

Peeling

Een peeling bevat weinig, maar hele fijne korreltjes. Het bevat een natuurlijk chemisch stofje (op basis van zuren), die ervoor zorgt dat de dode huidcellen los weken. Je hebt verschillende soorten peelings. Zo is een fruitzuur peeling oppervlakkig, een TCA peeling medium en een fenol peeling is diep. Een TCA peeling mag alleen door een professional worden uitgevoerd en een fenol peeling alleen door de dermatoloog. De peelings op basis van fruitzuren (AHA en BHA) mag/kun je zelf thuis gebruiken.

Breng de peeling met zacht ronddraaiende bewegingen aan op de vochtige huid en spoel daarna af met lauwwarm water.

Momenteel gebruik ik een exfoliërende peeling van de Etos en die bevalt goed. Hij voelt mild aan op de huid en laat geen trekkerig gevoel achter op de huid.

peeling

Tonic

Een tonic gebruik je na de reiniging van je gezicht (reinigingsgel of – melk). Met een tonic tover je onzuiverheden en reinigingsproducten die zijn achter gebleven weg. Zelfs na het reinigen van je gezicht haal je met een tonic nog make-up resten weg. Voor een echt schone huid gebruik je dus een cleanser én een tonic.

Breng de tonic aan op een wattenschijfje en ga ermee over je gezicht en hals. Je hoeft een tonic niet af te spoelen met water.

Verder kun je er met een tonic voor zorgen dat jouw poriën niet verstoppen. Verstopte poriën veroorzaken namelijk puistjes. Een tonic is dus ook extra goed voor iemand met een nogal vette huid. Met een tonic toe te voegen aan je skincare routine, zorg je ervoor dat je huid er weer een heel stuk stralender uit ziet.

Gezichtsscrub

Een gezichtsscrub verwijdert op een zachte manier de dode huidcellen van het bovenste laagje van je huid. Scrubben doe je een keer per week, om irritatie van de huid te voorkomen. Dagelijks scrubben is niet nodig, dit zorgt alleen maar voor irritaties van de huid. Kies bij voorkeur voor een milde scrub.

De scrub zachtjes inmasseren op de vochtige huid met ronddraaiende bewegingen. Afspoelen met lauwwarm water en huid droog deppen. Maximaal 1 x per week scrubben en bij een gevoelige huid 1 x per 2 weken.

Voor mijn gezicht gebruik ik zelden een scrub, maar er zitten ook al scrubdeeltjes in de peeling die ik gebruik, dus dat zou dan dubbelop zijn.

Zoals je ziet gebruik ik zelf aardig wat gezichtsreinigingsproducten om mijn huid jong en vitaal te houden. Mijn skincare routine met deze gezichtsreinigingsproducten zijn dan ook heilig voor mij. Ik zal nooit naar bed gaan voor ik mijn gezicht gereinigd en verzorgd heb.

Welke gezichtsreinigingsproducten gebruik jij?

13 gedachten over “Het verschil tussen gezichtsreinigingsproducten

    1. Die ben ik vergeten ertussen te zetten, maar die zijn niet de beste keus inderdaad, misschien zelfs wel de slechtste keus. 😉

      Ze reinigen je huid niet echt, je neemt maar de helft van het vuil en make-up weg. Daardoor kan het zorgen voor verstopte poriën en daardoor meer onzuiverheden.

      ‘In make-updoekjes zitten ook oplosmiddelen en emulgatoren om make-up, olie en huidschilfers van de huid te verwijderen. Je stelt je huid dus bloot aan hoge concentraties reinigingsingrediënten die je daarna niet afspoelt. Dat kan problemen als uitdroging, overgevoeligheid, irritatie of allergische reacties veroorzaken.’

  1. Ik scrub 1 x per week mijn gezicht. Verder maak ik elke ochtend en avond mijn gezicht schoon met micellaire water en daarna een tonic. Op foundation dagen gebruik ik na micellaire water ook een reinigingsmelk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *