10 veelgemaakte fouten door chronisch zieken

chronisch ziek
Als chronisch zieke zijn er een paar ‘fouten’ die ik toch elke keer weer blijf maken. Met mijn fibromyalgie en cvs zijn er gewoon bepaalde dingen waar ik rekening mee moet houden, of ik het nou leuk vindt of niet. Wellicht zijn deze 10 ‘veelgemaakte fouten’ ook herkenbaar voor jou.

01. Niet naar je lichaam luisteren

Als chronisch zieke is het voor mij erg belangrijk om naar mijn lichaam te luisteren en de signalen die het afgeeft te herkennen. Echter sla ik deze ‘regel’ iets vaker dan me lief is in de wind, want soms ‘moeten’ dingen gewoon op dat moment vind ik en luister ik niet naar de signalen die mijn lichaam aangeeft.

02. Door de pijn heen gaan

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit al minder vaak doe, maar nog steeds betrap ik mezelf erop dat ik door de pijn heen ga. Meestal omdat ik dan ergens anders dan thuis ben, een afspraak heb staan of nog even het laatste klusje in het huishouden wil afmaken.

online therapie

03. Teveel doen op een goede dag

Over dat laatste klusje toch nog even afmaken.. Op een goede dag meer doen dan normaal of achterstallige klusjes meepakken, omdat je daar normaliter niet aan toe komt. Gevolg? De dag(en) erna voelt het alsof er een tractor of vrachtwagen over me heen is gereden. Werkt eigenlijk alleen maar averechts dus.

04. Geen hulp vragen

Hulp vragen is uit den boze! Ik kon het vroeger ook, dus waarom zou ik het nu niet kunnen? Nou, om de reden dat ik nu chronisch ziek ben en de klachten in de loop der tijd verergerd zijn misschien? Om hulp vragen is echt geen schande en dan heb ik het over hulp in de breedste zin; van psychische hulp vragen aan een psycholoog tot je partner vragen of hij de pot appelmoes open wilt draaien.

05. Te lang wachten

Te lang wachten met medicijnen innemen (misschien trekt het nog weg of zetten de klachten niet door) of te lang wachten met naar de huisarts gaan (met een nieuwe klacht of een nog steeds niet verholpen klacht), omdat je bang bent dat je als een zeur wordt gezien of omdat het door de arts wellicht al gauw wordt weggewuifd onder het kopje ‘hoort bij je chronische ziekte’.

06. Schuldig voelen

Als er iets is waar ik veel last van heb, dan is het wel mezelf schuldig voelen. Met name tegenover mijn partner (ondanks dat hij al honderden keren heeft gezegd dat ik me niet hoef te verontschuldigen en ik er ook niet voor heb gekozen). Of dat er met het organiseren van uitjes altijd rekening moet worden gehouden met mij.

07. Je pijn en symptomen verbergen

Niet zeggen hoeveel pijn je werkelijk hebt, om anderen maar niet tot last te zijn of om uitjes maar niet te willen verpesten. Zolang je niet eerlijk bent over je pijn kan ook niemand er echt rekening mee houden. Wees dus altijd eerlijk over hoe je je echt voelt en geef aan wanneer iets niet gaat.

08. Pijn negeren

Je kunt je niet voor de pijn verstoppen, de pijn haalt je uiteindelijk altijd in. Door de pijn te negeren en te doen alsof je een ‘normaal leven’ kunt leiden en niemand het door heeft, daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee.

09. Je acties rechtvaardigen tegenover anderen

Aan anderen vertellen wat ik allemaal heb gedaan om de dag door te komen, waarom bepaalde taken (nog) niet gedaan zijn en dat ik 24/7 pijn heb, ondanks dat ik lach, er niet ziek uit zie of deel neem aan het leven.

10. Mensen wegduwen

Als ik pijn heb of erg ziek ben, ben ik liever alleen. Doordat ik in de loop der jaren onder andere steeds meer uitjes met vriendinnen heb moeten afzeggen door mijn chronische ziekte, is het makkelijker om mensen buiten te sluiten. Op deze manier bespaar ik iedereen de teleurstelling en na verloop van tijd wordt je toch niet meer mee gevraagd naar uitjes of feestjes. Iets plannen is namelijk erg lastig, want ik weet nooit hoe ik me dan voel die dag en iets spontaans is ook bijna onmogelijk.

Ben of ken jij iemand die chronisch ziek is?

11 gedachten over “10 veelgemaakte fouten door chronisch zieken

 1. Ik heb zelf 2 chronische ziekten: hooikoorts/huisstofmijt allergie en vitamine b12 te kort. Ik luister altijd goed naar mijn lichaam. Al denk ik soms bij slecht weer dat ik mijn antihistamine niet nodig heb, maar dat merk ik dan ook gelijk binnen de kortste keren!

 2. Dit is zooo herkenbaar! 🙈
  Ik heb een verzameling chronische ziektes.
  Theoretisch gezien weet ik vaak waar ik de fout in ga, maar in de praktijk lukt het me (nog) niet om die fout te voorkomen.
  Dat verantwoorden doe ik ook nog te vaak. 😬 Ergens denk ik dat het met acceptatie te maken heeft, dat we onze acties eigenlijk aan ons zelf verantwoorden, omdat we onze ziekte (nog) niet (volledig) accepteren.
  Thanks voor deze eyeopener, nu weet ik weer waar ik me beter op mag richten. 🤗
  Ik wens je sterkte en hoop dat er ooit een medicijn/behandeling mag komen wat jouw klachten laat verdwijnen. 🍀

  1. Dat inderdaad. Theoretisch weet ik het, maar in de praktijk gaat het vaak fout. 😉
   Dankjewel en ik hoop dat er voor jouw verzameling ook medicijnen/behandelingen zijn die het draaglijker maken. 😘 Ik wens jou ook veel sterkte en al het goeds toe!

 3. Hoewel ik zelf niet chronisch ziek ben, herken ik wel een aantal valkuilen. Ik ben ook iemand die niet snel om hulp vraagt en me vervolgens dan schuldig voel als ik het wel heb gedaan. Dat is natuurlijk nergens voor nodig, maar dat zit blijkbaar dan toch in mijn systeem.

 4. Heel goed verwoord! Ik heb (gelukkig alleen maar) al bijna een jaar corona nasleep en heb ook moeten leren te stoppen voor m’n kracht op is, en te luisteren naar mijn lichaam. Anderen begrijpen niet wat je meemaakt, en schuldig voelen helpt niet. Heel veel sterkte voor alle zieken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *