Met je eigen stacaravan kun je altijd op vakantie en genieten van alle vrijheid, rust en natuur om je heen. Het is een heerlijke manier om er even tussenuit te zijn, weg uit de dagelijkse sleur, maar dan wel met alle gemakken van thuis en je eigen spullen.
Als je even online zoekt zie je al een ruime keus in stacaravan te koop. Zowel op Marktplaats als op websites van campings en vakantieparken zelf. Het aanbod is groot, dus er valt genoeg te kiezen. Mijn ouders hebben een aantal jaren geleden een stacaravan gekocht en zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds ontzettend blij mee! Hierdoor heb ik dit hele proces ook van dichtbij mee mogen maken.
Er komt veel kijken bij het aanschaffen van een stacaravan, daarom hieronder de belangrijkste zaken om op te letten.
Standplaats uitzoeken
Wellicht heb je al een camping of vakantiepark op het oog, maar misschien ook niet? Maak voor jezelf eerst een lijstje met punten die voor jou belangrijk zijn. Let daarbij op de volgende punten:
- Past de camping/het vakantiepark bij je situatie (jonge kinderen of juist niet? Animatie of juist fietsroutes in de buurt)
- Past de omgeving
- Periodieke kosten (huur standplaats, water en elektriciteit)
- Is het mogelijk/toegestaan om je stacaravan te verhuren? (als je er zelf niet bent bijvoorbeeld)
- Heeft het park een winterstop of niet
- Vraag bij de betreffende gemeente na of er vergunningen nodig zijn om de stacaravan te mogen plaatsen
Zoeken naar een geschikte stacaravan
Het is belangrijk om vooraf te weten wat je wensen precies zijn voordat je actief op zoek gaat. Waar moet je rekening mee houden:
- Nieuw of tweedehands: wil je perse een nieuwe stacaravan of is een tweedehands exemplaar ook prima? Het voordeel van tweedehands is dat je een stuk goedkoper uit bent dan met een nieuw exemplaar. Bij De Bergjes kunnen ze jou hierover informeren, zij hebben immers ruim 50 jaar kennis & ervaring en het grootste aanbod van Europa.
- Vergelijk merken en modellen: elk merk en model heeft zijn eigen kenmerken en prijzen.
- Grootte en indeling: hoeveel slaapkamers heb je nodig? Is er een keuken aanwezig? Hoe zit het met de badkamer/toilet? Allemaal wensen om rekening mee te houden.
- Tweedehands: inspecteer grondig op eventuele schade, lekkages en/of slijtage.
Financiën
Als je een geschikte standplaats hebt gevonden en jouw perfecte stacaravan is het tijd om aan de volgende zaken te denken:
- Prijs: wat is het totale kostenplaatje van de stacaravan? Denk aan standplaats, aanschaf, evt. onderhoud, transport (uitzonderlijk vervoer), installatie/aansluiting, vergunningen en belastingen.
- Betaling: hoe ga je alles betalen? Direct, op afbetaling, financiering of een lening?
- Verzekering: je moet een verzekering afsluiten voor de stacaravan (schade en inbraak).
- Belastingen: overdrachtsbelasting (10,4% hoog tarief), inkomstenbelasting (onroerend goed, Box 3), toeristenbelasting (verschilt per gemeente) en forensenbelasting (een soort ‘vergoeding’ voor het gebruik van voorzieningen als riolering, waterleiding en aangelegde wegen).
- Inrichting: uiteraard de kosten van de inrichting van je stacaravan (beddengoed, servies, etc.), maar ook eromheen indien nodig, zoals bestrating, schutting/hekwerk, etc.
Transport en installatie
Vaak kun je via het bedrijf waar je de stacaravan koopt ook het transport regelen (uitzonderlijk vervoer = vervoer dat qua afmetingen of gewicht niet binnen de bestaande regels past). Bij mijn ouders was dit wel het geval namelijk. De stacaravan wordt met uitzonderlijk vervoer en onder begeleiding vervoerd naar het betreffende vakantiepark. Hier werd de stacaravan afgeladen en met een tractor naar de standplaats gereden en op zijn plek gezet. Vervolgens waren er een aantal jongens van het bedrijf waar stacaravan gekocht was hem waterpas plaatsen en aansluiten.
Voordelen
Ben je op zoek naar een flexibele en betaalbare manier om te genieten van het buitenleven, dan biedt een stacaravan verschillende voordelen:
- Betaalbaar: in vergelijking met een vakantiehuis is het een stuk goedkoper/betaalbaarder in aanschaf en onderhoud, zeker als je voor een tweedehands exemplaar gaat. Dit maakt het aantrekkelijk voor als je op zoek bent naar een betaalbaar alternatief voor een vakantiehuis.
- Flexibiliteit: ze zijn enigszins mobiel, wat maakt dat je ze kunt laten verplaatsen naar een andere locatie als je dat zou willen.
- Onderhoud: ze hebben minder onderhoud nodig dan een traditioneel vakantiehuis.
- Gezinsvriendelijk: het biedt voldoende ruimte voor een compleet gezin. Het bevat vaak aparte slaapkamers, een keuken, woonkamer en een eigen toilet/douche.
- Duurzaam & energiezuinig: tegenwoordig kunnen ze goed geïsoleerd zijn en voorzien van energiezuinige apparatuur, wat de energiekosten laag houdt. Je kunt er zelfs zonnepanelen op leggen.
- Vakantiegevoel: je hebt vrij eenvoudig en relatief dicht bij huis het hele jaar door een vakantiegevoel in een vertrouwde omgeving, zeker wanneer je standplaats zich dicht bij een natuurgebied bevindt. Daarnaast ben je ook veel meer buiten dan wanneer je thuis zou zijn, helemaal wanneer er mogelijkheden dichtbij zijn tot wandelen, fietsen, vissen, zwemmen of andere recreatieve activiteiten.
Er zijn ontzettend veel voordelen aan verbonden zoals je ziet. Een uitstekende keus voor wie op zoek is naar een betaalbare en flexibele vakantiewoning.
Heb jij een stacaravan of zou je er een willen?
We hebben er wel eens over nagedacht om een stacaravan te kopen, de vrijheid, het liefst in de natuur, lijkt me erg aantrekkelijk.
Ik vind het wel eens leuk om in een stacaravan te overnachten. Dat deden wij al twee keer aan de Belgische Kust. Kopen zou zelf direct niet doen. Ik hou van afwisseling.
Als klein meisje hadden mijn ouders een caravan in Brabant. We gingen er elk weekend heen in het voorjaar en in de zomer verbleven we er vaak een week of 6
Wat een ontzettend mooi en uitgebreid artikel! Een stacaravan trekt ons niet zo, maar een extra huisje is het bos op de Veluwe; daar zou ik geen nee tegen zeggen.