Als kattenbaasje wil je natuurlijk het beste voor je pluizige viervoeter en dat geldt ook voor hun voedsel. Hoewel katten over het algemeen vleeseters zijn en voornamelijk leven op brokjes en natvoer, zijn er een aantal menselijke voedingsmiddelen die veilig voor katten is om te geven af en toe als extraatje. Maar er zijn er ook een hoop voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kat! In deze blog een overzicht van welk voedsel wel én niet geschikt is om te geven aan je kat.
‼️ Het is altijd goed om voedsel dat je aan je kat wilt geven, eerst te verifiëren om ervoor te zorgen dat het zeker weten veilig voor katten is. Als je twijfelt, is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen voor advies of het gewoonweg niet te geven. Better safe than sorry!
Hier krijgen de katten brokjes en natvoer als hoofdvoer, daarnaast krijgen ze af en toe wat kattensnoepjes (niet dagelijks). Tevens hebben ze altijd vers water tot hun beschikking (2 grote waterbakken en 2 verschillende waterfonteinen) verspreid door het huis. Soms wil je ze iets extra’s geven, we belonen onszelf immers ook met allerlei lekkers.
Het veiligste is om je kat te trakteren op speciale kattensnacks die je koopt bij de dierenspeciaalzaak, zo weet je zeker dat je goed zit.
Welk voedsel is veilig voor katten?
Kippenvlees (zonder kruiden of botten!) – Gekookte kip is een uitstekende bron van eiwitten voor katten en kan, zonder kruiden, huid of botten, prima af en toe gegeven worden in kleine stukjes. Geef het ook niet rauw, want dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Rauwe kip kan bacteriën bevatten zoals salmonella en campylobacter kunnen maag- & darmproblemen veroorzaken. Daarnaast kan rauwe kip parasieten bevatten waar je kat ziek van wordt.
Vlees – Varkensvlees of rundvlees kun je ook prima in kleine beetjes geven aan je kat, zolang het maar gekookt is. Vermijd hierbij vet vlees of huid, om maagproblemen te voorkomen. Geef hierbij ook nooit botten, gekruid of rauw vlees. Vermijd bewerkt vlees zoals ham vanwege het hoge zoutgehalte.
Vis – zoals zalm of tonijn zijn een goede bron van omega-3 vetzuren, maar geef het niet te vaak aan je kat, omdat het te veel kwik kan bevatten. Let erop dat er geen graat meer in de vis zit en je de vis van tevoren kookt om het risico op salmonella te vermijden. Ook hierbij geen gekruide vis en niet rauw, ook gerookte zalm geef je beter niet in verband met het hoge zoutgehalte.
Tonijn uit blik op water – kan af en toe een klein beetje, maar het bevat te veel zout wat slecht is voor de nieren van je kat.
Eieren – zijn een goede bron van eiwitten en bevatten veel voedingsstoffen. Geef het ei niet rauw (i.v.m. salmonella en E. coli), maar zorg ervoor dat je het ei goed kookt (of roerei, het liefst zonder zuivel).
Kaas – met mate en in kleine hoeveelheden. Veel katten zijn echter lactose-intolerant, wat betekent dat zuivelproducten voor spijsverteringsproblemen kunnen zorgen. Daarnaast bevat kaas veel vet en zout, wat ongezond is voor je kat. Je geeft je kat beter een stukje kip of vis.
Kwark en/of yoghurt – ze mogen een klein beetje hebben, maar het is niet ideaal voor hun spijsvertering, doordat de meeste katten lactose-intolerant zijn. Het eten van zuivel kan dan leiden tot winderigheid, diarree of maagklachten. Let erop dat het om een naturel variant gaat (ongezoet en zonder toegevoegde zoetstoffen!).
Rijst – katten mogen rijst eten, maar alleen in kleine hoeveelheden en als het goed gekookt is. Het kan soms helpen bij spijsverteringsproblemen, zoals diarree. Gebruik geen kruiden, zout of saus. Een theelepel rijst gemengd met gekookt vlees kan helpen bij diarree.
Brood – een kat mag een klein stukje brood eten (zonder beleg!), maar het heeft geen voedingswaarde voor hen. Katten zijn obligate carnivoren en halen al hun essentiële voedingsstoffen uit vlees. Te veel brood kan maagklachten of verstopping veroorzaken. Rauw deeg is gevaarlijk! Dit kan gaan rijzen in de maag en voor ernstige spijsverteringsproblemen zorgen.
Groenten
Aardappel – een kleine hoeveelheid gekookte aardappel kan geen kwaad. Ze mogen geen rauwe aardappel! Rauwe aardappel bevat solanine, een giftige stof die maag- & darmklachten veroorzaakt. Door de aardappel te koken wordt solanine grotendeels afgebroken. Een klein beetje, alleen gekookt of ongekruid en geen schil of uitlopers (bevatten extra veel solanine!)
Broccoli – mits gekookt of gestoomd (zonder kruiden of andere ingrediënten), is goed voor je kat. Het is rijk aan vezels, foliumzuur en vitamine C en K.
Erwten – bevatten veel verschillende voedingsstoffen en vitamines. Hierdoor zijn ze goed voor de algemene gezondheid van je kat.
Komkommer – mogen ze hebben in kleine hoeveelheden en kleine stukjes. Het bevat veel water wat kan helpen bij hydratatie. Verwijder de schil en gebruik geen kruiden of dressing. Te veel kan leiden tot diarree.
Mais – mogen ze in kleine hoeveelheden een paar korreltjes eten.
Paprika – (rood of geel) dit mogen ze in kleine hoeveelheden hebben, maar het heeft geen voedingswaarde voor ze. Groene paprika is lastiger te verteren voor ze en kan voor maagklachten zorgen. Let op! Paprikaplant en steeltjes zijn wél giftig voor katten, net als andere nachtschadeplanten. Bij twijfel kies je beter een andere snack.
Pompoen – is ook een veilige groente voor katten en is goed voor de spijsvertering. Daarnaast kan het helpen bij het reguleren van de stoelgang.
Wortels – zijn gekookt een veilige snack voor je kat. Katten hebben niet per se groente nodig, dus je kat is wellicht niet geïnteresseerd in groente (en fruit).
Fruit
Aardbei – katten mogen een kleine hoeveelheid aardbei eten, maar het heeft weinig voedingswaarde voor ze. Snijd in kleine stukjes om verstikkingsgevaar te voorkomen en verwijder de groene kroontjes.
Ananas – Ze mogen een klein beetje rijpe ananas eten in kleine stukjes en zonder schil of kern! Het bevat echter wel veel natuurlijke suikers en is daardoor niet de meest ideale snack. Vermijd ananas in blik/op sap.
Appel – zonder pitten en klokhuis! Een klein stukje appel kan een prima traktatie zijn (vermijd appelmoes), maar let erop dat de pitten én het klokhuis verwijderd zijn. Deze bevatten namelijk cyanide wat giftig is! En te veel kan leiden tot diarree.
Banaan – kan veilig worden gegeven in kleine porties en is een bron van vezels. Zorg ervoor dat ze niet op de bananenschil kauwen. Houd het ook bij kleine porties, te grote porties kunnen bijdragen aan maag- & darmproblemen.
Blauwe bessen – kun je veilig geven, maar alleen in kleine hoeveelheden. Ze bevatten antioxidanten, vezels en vitamine C. Al maak je de kat waarschijnlijk blijer met een stukje kip of vis.
Frambozen – katten mogen in kleine hoeveelheden (max. 1 a 2 stuks) frambozen eten, maar ze hebben het niet nodig. Vermijd jam of sap. Frambozen bevatten xylitol, een natuurlijke zoetstof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor katten. Geef er dus niet te veel van.
Kiwi – ze mogen een klein beetje kiwi eten, maar het is niet bijzonder voedzaam voor ze. Snijd kleine stukjes rijpe kiwi en verwijder de schil!
Mango – katten mogen een klein beetje mango hebben, maar alleen zonder pit en schil! Snijd een klein stukje rijpe mango in hapklare stukjes. De pit bevat giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn.
Olijven – zijn niet giftig en mogen in kleine hoeveelheden, zonder pit, worden gegeven. Sommige katten worden zelfs aangetrokken door de geur van olijven, omdat het nepetalacton bevat, dezelfde stof die ook in kattenkruid voorkomt. Vermijd olijven met zout, kruiden of vulling. Geef geen olijven in olie of gemarineerde.
Watermeloen – kunnen ze veilig eten, maar zonder de pitten en schil! Het bevat veel water, wat op warme dagen verfrissend kan zijn voor je kat. Te veel kan diarree veroorzaken.
Welke levensmiddelen zijn giftig voor katten?
Groenten
Avocado – bevat persine, een giftige stof voor katten en andere dieren. Het veroorzaakt onder andere maag- & darmklachten, braken, diarree en ademhalingsproblemen.
Tomaat – Onrijpe tomaten, de stengel en bladeren van de tomatenplant bevatten solanine, een giftige stof die schadelijk kan zijn voor katten. Wat leidt tot maagproblemen, sloomheid en zelfs neurologische klachten! Dit geldt ook voor aubergine!
Uien – sjalotten, knoflook, bieslook, prei en andere leden van de narcisfamilie. Niet rauw, gekookt, gedroogd, gebakken of als poeder. De stof allyl propyl disulfide kan de rode bloedcellen van een kat kapot maken, waardoor er een vorm van bloedarmoede wordt veroorzaakt. Het kan braken, diarree, irritatie van de slijmvliezen en bloedarmoede (anemie) veroorzaken bij je kat. Een kleine hoeveelheid kan al gevaarlijk zijn!
Fruit
Druiven – en rozijnen zijn giftig voor katten en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals acute nierfalen. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al levensgevaarlijk zijn! Mogelijke symptomen zijn; braken, diarree, sloomheid, verminderde eetlust en uitdroging. Heeft je kat toch druiven gegeten? Neem direct contact op met je dierenarts. Snel handelen in deze situatie is belangrijk.
Mandarijnen – en andere citrusvruchten: sinaasappels, citroenen, grapefruits en limoenen bevatten citroenzuur en essentiële oliën die schadelijk kunnen zijn voor je kat. Het veroorzaakt maagklachten zoals braken en diarree. De essentiële oliën in de schil en het vruchtvlees kunnen giftig zijn voor je kat. Heeft je kat toch een citrusvrucht gegeten? Let op symptomen als braken, diarree of sloomheid. Bij twijfel of aanhoudende klachten altijd contact opnemen met je dierenarts.
Andere voedingsmiddelen
Alcohol – deze spreekt voor zich lijkt mij. Het kan leiden tot zware lever- & hersenschade. Een eetlepel is voor katten al genoeg om een coma te veroorzaken en kan zelfs dodelijk zijn.
Botten – kunnen splinters bevatten en zo het tandvlees van je kat beschadigen, in de keel blijven steken of de darmwand beschadigen met alle gevolgen van dien.
Cafeïne – (& koffie) het kan hartproblemen veroorzaken en in het ergste geval kan je kat een beroerte of zelfs een hartstilstand krijgen.
Chips – mogen ze niet hebben. Het is veel te zout, vet én gekruid.
Chocolade – katten mogen absoluut géén chocolade eten! Het is zeer giftig vanwege de stof theobromine (en cafeïne), die ze niet kunnen afbreken. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al levensgevaarlijk zijn! Symptomen chocoladevergiftiging: braken, diarree, rusteloosheid of juist sloomheid, snelle hartslag, spiertrillingen of toevallen, in ernstige gevallen; coma of overlijden! Neem direct contact op met de dierenarts! Hoe sneller je ingrijpt, hoe groter de kans dat je kat geen blijvende schade oploopt.
Honing – hoewel het in kleine hoeveelheden vaak niet gevaarlijk is, kan honing spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Melk – het is niet aan te raden je kat melk te geven. De meeste katten zijn lactose-intolerant, wat kan leiden tot diarree, winderigheid en maagklachten. Wil je je kat toch iets melkachtigs geven? Kies van voor speciale kattenmelk (lactosevrij).
Noten – (& zaden) sommige noten zijn giftig (zoals macadamia noten) en anderen bevatten te veel vet (spijsverteringsproblemen, braken, diarree en ontsteking van de alvleesklier) en leveren verstikkingsgevaar op.
Pindakaas – het is niet aan te raden om je kat pindakaas te geven. Sommige pindakaas bevatten xylitol, wat zeer giftig is voor katten! Wat kan leiden tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel en leverfalen.
Popcorn – is geen geschikte snack voor je kat. Hoewel ongezouten en ongezoete popcorn op zichzelf niet giftig is, brengt het wel risico’s met zich mee. De harde stukjes kunnen vast komen te zitten in de keel of tussen de tanden. Daarnaast is het moeilijk verteerbaar voor ze.
Rauw varkensvlees – hierbij loop je het gevaar op de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës – veroorzaakt door herpesvirus). De ziekte wordt gekenmerkt door neurologische symptomen en heeft vaak een dodelijke afloop.
Rolmops – het hoge zoutgehalte is slecht voor de spijsvertering en nieren van je kat.
Salami – katten mogen geen salami hebben. Het is te bewerkt en erg zout (nierfalen of zoutvergiftiging). Het bevat vaak kruiden, knoflook en specerijen die schadelijk kunnen zijn voor je kat.
Zout – te veel zout kan leiden tot uitdroging en ernstige nierproblemen.
Overige producten
Coffeïne – is net als cafeïne zeer ongezond voor je kat. Het zorgt voor onrust, hartkloppingen en trillende spieren. Houd daarom dranken als koffie en energydrank buiten het bereik van je kat.
Etherische oliën – van bijvoorbeeld tea tree, eucalyptus, kaneel of citroen kunnen schadelijk zijn voor katten, zelfs in lage concentraties. Ze kunnen huidirritatie, ademhalingsproblemen of zelfs leverbeschadiging veroorzaken bij inname of inademing.
Hondenvoer – is niet direct giftig, maar kan op de lange termijn wel gevolgen hebben. Katten hebben namelijk andere voedingsstoffen nodig dan honden.
Medicijnen – zijn de meest voorkomende oorzaak van vergiftigingen bij huisdieren. Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen zijn dodelijk voor je kat. Bewaar medicijnen daarom altijd goed opgeborgen en geef nooit zomaar medicatie bedoeld voor de mens aan je huisdier!
Pesticiden & schoonmaakmiddelen – huishoudproducten zoals wasmiddel, bleekmiddel, allesreiniger, antivries en insecticiden kunnen zeer giftig zijn voor je kat. Berg deze dus altijd goed op!
Planten & bloemen – een hoop planten & bloemen zijn giftig voor je kat, helemaal de lelie die zorgt voor acute nierfalen!
Raapzaadolie & andere plantaardige oliën – deze kunnen schadelijke effecten hebben, zoals spijsverteringsproblemen en in sommige ernstige gevallen zelfs verlamming.
Rauw eiwit en rauwe zoetwatervis – beiden bevatten in rauwe toestand enzymen die bepaalde B-vitaminen in het lichaam van de kat verwoesten. In grotere hoeveelheden kunnen ze de gezondheid aanzienlijk schaden.
Rook & luchtvervuiling – rook van sigaretten, houtkachels of luchtvervuiling kan schadelijk zijn voor katten, vooral als ze langdurig aan deze stoffen worden blootgesteld.
Slakkenkorrels – een bestrijdingsmiddel tegen slakken die het gif metaldehyde kan bevatten. Symptomen van vergiftiging zijn braken, balansproblemen en zeer sterke speekselvorming. Ga direct naar de dierenarts!
Zoetstof xylitol – alle voedingsmiddelen die de zoetstof xylitol bevatten (en dit zijn er best veel)! Xylitol is zeer giftig voor katten! Wat kan leiden tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel en leverfalen.
Wat te doen bij vergiftiging?
Wanneer je kat iets heeft gegeten (of ingeademd) wat giftig is telt elke minuut! Neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Neem het product mee dat de vergiftiging heeft veroorzaakt (of de verpakking) naar de dierenarts. Laten overgeven en het spoelen van de maag mag niet bij etsende stoffen, benzineachtige stoffen of stoffen die schuimen. Gebruik geen zout om je kat te laten overgeven.
Symptomen van vergiftiging kunnen zijn:
- diarree
- braken
- lusteloosheid
- strompelen
- krampen
- trillen/rillen
- verlamming of andere bewegingsbeperkingen
- nervositeit
- schuimen uit de mond
Ben jij altijd voorzichtig met producten die giftig (kunnen) zijn voor je kat?