Waarom ontwormen van je huisdier belangrijk is

ontwormen
Alweer ontwormen? Mijn huisdier heeft anders nooit last van wormen.. Een gedachte die vast ook wel eens door jouw hoofd is geschoten als het weer tijd is om je huisdier te ontwormen? Begrijpelijk, maar het goed en zorgvuldig ontwormen van je trouwe viervoeter is niet alleen belangrijk voor je huisdier, maar ook voor jezelf en je gezin.

Mensen denken vaak dat zijn/haar huisdier geen wormen heeft, aangezien je ze nooit ziet. Dit is echter een misvatting, want elke hond of kat heeft helaas wel eens een worminfectie. In de meeste gevallen gaat het dan om spoelwormen, maar je huisdier kan meerdere soorten wormen oplopen (lintworm, hartworm). Wormen en de eitjes van wormen zitten nou eenmaal overal in de omgeving. Regelmatig je trouwe viervoeter ontwormen is dus niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je huisdier, maar ook voor jouw gezondheid en die van je gezin.

Hoe loopt je huisdier wormen op?

Wanneer je huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen of wormen eitjes. Ze kunnen het oplopen via ontlasting, rauw vlees of via soortgenoten. De moeder kan deze parasieten zelfs tijdens de zwangerschap of via de moedermelk overdragen. Op deze manier kunnen wormen bij je huisdier naar binnen komen en op hun beurt kunnen ze die weer overdragen op jou en je gezin. Vooral kinderen zijn hier extra vatbaar voor, zij spelen immers vaak op de grond, in de zandbak of knuffelen met je huisdier (kinderen regelmatig handen laten wassen & de hond niet in het gezicht laten likken). Wormen kunnen gezondheidsklachten geven en daarom is het zo belangrijk om het ontwormen van je hond of kat met regelmaat te doen.

ontwormen

Maar mijn huisdier heeft nooit last van wormen?

Als je huisdier wormen heeft is dit lang niet altijd te zien, de eitjes van deze wormen zijn namelijk zo ontzettend klein dat je deze met het blote oog niet eens kunt zien. Mocht je wel wormen zien, in bijvoorbeeld de ontlasting of spuug van uw huisdier, dan heeft je huisdier een worminfectie te pakken. Als je huisdier besmet is met wormen geef je hem/haar een ontwormingskuur en herhaalt dit na 2-4 weken nog een keer, om zeker te weten dat alle wormen eitjes ook niet overleven.

Ontwormen kan op verschillende manieren; dit kan bijvoorbeeld met tabletten van Milbemax, speciale pasta of pipetten. Wat je gebruikt hangt af van wat je zelf fijn vindt en wat het beste werkt bij jouw huisdier. Het is verstandig om je huisdier in ieder geval 4 keer per jaar preventief te ontwormen (tot een leeftijd van 6 maanden liefst maandelijks). Met kleine kinderen in huis zou je kunnen overwegen om het vaker te gebruiken, evenals wanneer je huisdier rauw vlees krijgt of wel eens ontlasting eet (overleg hiervoor altijd eerst even met de dierenarts). Lees van tevoren ook altijd eerst goed de bijsluiter en welke hoeveelheid uw huisdier nodig heeft van de ontworming.

Risico

Spoelwormen bevinden zich voornamelijk in de darmen van je huisdier. Je merkt het vaak niet meteen aan je huisdier dat hij/zij last van wormen heeft. Wanneer je huisdier besmet is met wormen kan hij/zij wel degelijk tekorten ontwikkelen. Denk hierbij aan een tekort van bepaalde vitamines of voedingsstoffen die niet (goed) worden opgenomen door de darmen. De kans op infecties is groter en het kan in het slechtste geval zelfs schade toebrengen aan organen in het lichaam van je huisdier. Puppy’s en kittens kunnen zelfs een achterstand in de groei krijgen hierdoor. Des te meer redenen om je huisdier goed en met regelmaat te ontwormen.

Ontworm jij jouw huisdier met regelmaat/volgens een schema?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

22 gedachten over “Waarom ontwormen van je huisdier belangrijk is

  1. wat een fijne en waardevolle informatie! Ik moet opbiechten dat ik het de eerste jaren altijd braaf deed maar het nu regelmatig vergeet.

  2. Helaas hebben wij geen huisdieren meer. Onze eerste Blauwe Rus is net geen 3 geworden. Groot verdriet. Toen hebben we een aantal jaar gewacht en een katertje in huis genomen (ook een Blauwe Rus). Ook hij werd niet oud, een paar maanden na zijn derde verjaardag is hij eveneens overleden. Uiteindelijk bleken ze trouwens verre familieroots te hebben. Wat een verdriet. Dus voor ons geen huisdieren meer vermoed ik. Dat ontwormen hebben we volgens mij wel regelmatig gedaan. Al weet ik niet meer hoe vaak. Goed punt en goed dat je dit zo opschrijft. Want ik denk dat het iets is dat je toch makkelijk vergeet.

    1. Dat is inderdaad niet heel oud ? Wij hebben 5 katten (1 kruising blauwe rus), maar hierna willen wij geen huisdieren meer (te gebonden en het verdriet wat erbij komt kijken).

    1. Ja het is iets wat er gauw doorheen glipt, daarom schrijf ik het altijd op in de agenda wanneer het gedaan is en wanneer het moet.

    1. De kans is een stuk kleiner binnen, maar ze kunnen het nog steeds oplopen (wij als mens kunnen het meenemen of als ze een vlieg vangen & opeten). Wij hebben zelf ook 5 binnen katten en ontwormen elke 3 maanden.

  3. Wat een goed artikel meid! Ontwormen is zo belangrijk. Zeker als katten ook buiten komen. Ik ontworm Lilly elke drie maanden met Milbemax. Ze is er wel altijd even een dagje wat minder happy van, maar wormen wil je gewoon niet, dat is zo zielig voor zo’n beestje ♥️♥️♥️

  4. Wij krijgen elk kwartaal een handige reminder van onze dierenarts om onze hond te laten ontwormen en ook een behandeling tegen vlooien. Werkt erg goed op deze manier.

  5. Wij hebben 2 katten. Elke 3 maanden krijgen ze een prijzig pipetje maar daarin zit alles. Dus ze worden dan in een keer behandeld tegen vlooien, wormen en teken ideaal en we hoeven er vervolgens 3 maanden lang niet meer aan te denken. Als het weer tijd is voor een nieuwe krijgen we een mailtje van de dierenarts.

  6. Wij ontwormen onze hond regelmatig, maar niet volgens een vast schema. Het is meer van ‘het zal nu wel weer een keer tijd worden voor de volgende kuur’. We houden het niet specifiek bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *