Litter Robot open air 3

Litter Robot open air 3
Met vijf binnenkatten heb je ook een heel scala aan kattenbakken nodig. Nou hebben we daar niet echt de ruimte voor in huis en het dagelijks poep en plasjes scheppen begon me ook tegen te staan. Soms had ik ook dagen dat ik me er niet eens toe kon zetten door de fibromyalgie. Toen ik online de Litter Robot tegen kwam, besloten we er een te bestellen.

Wat is het?

De Litter Robot open air 3 is een elektronische kattenbak (ofwel een robot kattenbak). Dankzij deze uitvinding hoef je nooit meer zelf de poep en plasjes uit de kattenbak te scheppen, ideaal!

Hoe werkt het?

In het kort werkt de Litter Robot zo: als je kat op de kattenbak is geweest krijgt de sensor een seintje en gaat de bak automatisch rond draaien na een x aantal minuten (dit kun je zelf instellen). Hierbij wordt de poep en plas eruit gefilterd en het schone grit wordt opgevangen. De poep en plas valt onderin door een gat, zo de opvangbak met zak in. De bak draait terug naar zijn begin positie en verdeelt het kattengrit weer netjes in de bak. Klaar en schoon voor de volgende ronde! Als de zak in de opvangbak vol zit, hoef je hem alleen eruit te halen, weg te doen en er een nieuwe vuilzak in te stoppen. Oké en soms even wat grit bijvullen. Als je nieuw grit bijvult moet je daarna altijd even op de reset knop drukken, dit zodat de sensor het gewicht van de kattenbak opnieuw registreert.


De bak begint met draaien                       Het rooster filtert de poep en plas eruit


Poep en plas valt onder door het gat         De opvangbak met zak in

In elkaar zetten en wennen

De Litter Robot wordt in een grote kartonnen doos geleverd en is makkelijk in elkaar te zetten. Het is een echte eyecatcher en niet zozeer omdat het nou zo’n prachtige toevoeging is aan je interieur.

De katten laten wennen ging hier ook makkelijker dan verwacht. In het begin zorg je ervoor dat je wat oud grit erbij in doet en de bak nog niet aan zet, zodat ze eerst aan de bak zelf kunnen wennen zonder te schrikken van het geluid van de draaicyclus. Gemiddeld staat er 2 weken voor. Toen onze katten allemaal eens een kijkje hadden genomen op de Litter Robot, ben ik gestopt met het schoonmaken van de oude kattenbakken (katten hebben bij voorkeur het liefst een schone bak). Binnen 2 dagen gingen ze volledig op de Litter Robot en konden de oude bakken weg. Sommige sites hanteren een 90 dagen op proef, kan je kat echt niet wennen dan kun je hem alsnog retouren.

Is de Litter Robot veilig?

Een belangrijke vraag, want je wilt niet dat je pluizenbol zich bezeerd. De kattenbak gaat pas beginnen met zijn draaicyclus een x aantal minuten nadat er geen gewicht meer op de sensor wordt geregistreerd. Als je kat tijdens de draaicyclus in de bak stapt, stopt de bak meteen met draaien en wacht net zolang totdat je kat er weer uit is. De sensor is wat dat betreft vrij gevoelig. Mocht je kat op het trappetje blijven staan en op de een of andere manier zijn poot door het gat weten te steken, dan stopt de bak met draaien en draait een stuk terug zodat de poot niet vast komt te zitten (zelf ook uitgeprobeerd met hand ertussen). Hetzelfde geldt voor de ruimte tussen de rand en de globe zelf, als hier iets tussen komt stopt de draaicyclus.

Control panel

Aan de rechterkant van de Litter Robot vind je het control panel. Van boven naar beneden vind je daar de aan/uit knop, met de cycle knop kun je de draaicyclus handmatig starten, met empty draait de bak de andere kant op en leegt hij de hele globe (zo kun je de globe uitsoppen en vervangen met compleet nieuw grit). Met de reset knop registreert de sensor het gewicht van de kattenbak opnieuw (aan te raden zodra je er nieuw grit bij in doet of de bak verplaatst/verschuift).

Van links naar rechts zitten er nog 3 lampjes; een blauwe, oranje en rode. De blauwe boven ready staat constant aan zodra de bak standby is, als deze knippert zit de opvangbak vol en moet er een nieuwe vuilzak in. Als het oranje lampje boven cycling brandt is hij bezig met de draaicyclus, wordt deze onderbroken, dan begint hij te knipperen en gaat pas verder zodra er geen kat meer in de bak zit. Het rode lampje van timing gaat branden zodra er een kat op de bak zit en de teller begint te lopen (geen paniek, als de teller afgelopen is en je kat zou er nog op zitten gaat de bak nog niet draaien).

Door bepaalde knoppen ingedrukt te houden of in combinatie met elkaar, kun je de instellingen wijzigen, zoals de timer (3, 7 of 15 minuten). Je kunt ook de nachtverlichtingsfunctie uitschakelen of een nachtmodus inschakelen, dan gaat de bak na een periode van 8 uur automatisch draaien en wordt iedere 24 uur herhaald. Tevens kun je er ‘kinderslot’ op zetten.

Schoonmaken

De Litter Robot is eenvoudig schoon te maken. Als het blauwe lampje knippert leeg je de vuilzak die in de afvallade zit en doe je er een nieuwe in. Zorg ervoor dat dit geen zwarte vuilniszak is, want dan denkt de sensor continu dat de bak vol zit. Grit toevoegen is zo gedaan, wel altijd naderhand op de reset knop drukken als je grit bijvult. Niet teveel grit erin doen, in de rubberen bodem staat een rand, vul niet voorbij deze rand, want dat grit gaat verloren en dat is zonde. Wil je het volledige grit vernieuwen, dan leeg je de bak met de empty knop en sop je de hele unit lekker uit. Pas op dat elektronische onderdelen niet nat worden!

Je kunt speciale zakken kopen van Litter Robot, deze kosten €45 voor 100 zakken. Zelf gebruik ik er de pmd zakken voor, die passen namelijk perfect. Qua grit is het belangrijk dat je goed klonterende kattenbakvulling gebruikt. Je kunt er dus geen houtkorrels in doen. Zelf gebruiken we klonterende kattenbakvulling van het merk Flamingo (o.a. verkrijgbaar bij de Jumper) met de geur citroengras. Doordat de bak na elk gebruik draait, het grit en het filter ruik je bij ons niet dat we katten hebben, laat staan 5.

Waar neer zetten?

Zet de Litter Robot in ieder geval op een plek waar de katten er altijd bij kunnen. Tevens in de buurt van een stopcontact, want hij doet het niet zonder stroom. Tijdens de draaicyclus (2,5 minuut) maakt de bak wel wat geluid, zet hem dus niet pal naast je bed of naast de bank. Ik moet zeggen dat het geluid overigens wel went.

litter robot
Rechts: nachtverlichtingsfunctie.

Aanschaf 

Wij kochten de Litter Robot open air 3 destijds online, 90 dagen op proef en met 2 jaar garantie, echter bestaat deze site helaas niet meer. Bij robocleaners.com zijn ze nog wel verkrijgbaar & is een betrouwbare website. Wij hebben destijds voor de bak €539 betaald + €53,95 voor het trappetje, in totaal dus €592,95 een flink bedrag voor een kattenbak.

Ondanks het bedrag ben ik zo ontzettend blij met deze kattenbak! Ik heb 5 katten die allemaal op een en dezelfde bak kunnen, omdat hij zichzelf continu verschoont. Met 5 katten moet ik de zak in de afvallade elke 3/4 dagen legen, dat valt dus ook nog ontzettend mee. Doordat het gat gecentreerd is, hoopt de poep en plas zich daar op in de afvallade. Ik schud de afvallade aan het einde van de dag even, zodat het lampje niet onnodig aangeeft dat de afvallade al vol zou zijn.

Inmiddels is er ook de Litter Robot open air connect. Deze kun je met een app op je telefoon verbinden. Je kunt via de telefoon op afstand zien of de afvallade vol zit, het gebruik van de bak monitoren en instellingen wijzigen. Deze is donkergrijs van kleur, in tegenstelling tot de open air 3 die er alleen in het beige is. De connect kost €604.

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen

 • Veilig voor je kat (mits zwaar genoeg)
 • Nooit meer zelf poep en plas scheppen
 • Capaciteit van 5-7 katten
 • Genoeg ruimte voor je kat binnenin
 • Altijd een schone bak voor je kat
 • Afvallade makkelijk te legen/vervangen
 • Geurloos
 • Makkelijk te reinigen
 • Onderdelen allemaal los te bestellen & makkelijk zelf te vervangen
 • Trapje bij te bestellen voor oudere katten (houdt ook meeste uitloop van grit tegen)
 • Nachtmodus
 • Nachtverlichtingsfunctie
 • Zuinig met kattengrit
 • Back-up batterij bij stroomuitval
 • Cyclus zelf in te stellen (3, 7 of 15 minuten)
 • Grote opening voor je kat (geen opgesloten gevoel)

Nadelen

 • Prijs
 • Beschikbaar in 1 kleur (beige)
 • Niet geschikt voor kittens (je kat moet minstens 2,6 kg wegen, anders reageert de sensor niet)
 • Neemt ruimte in beslag/vrij groot
 • Goed klonterende kattenbakvulling nodig
 • Niet geluidloos tijdens cyclus (2,5 minuut)

Mocht je nog vragen hebben over de Litter Robot open air 3 stel ze gerust!

20 gedachten over “Litter Robot open air 3

 1. zo dat is een aardig prijsje voor een kat zijn kontje 😀 maar ik zou het er ook wel voor over hebben want een gewone kattenbak verschonen was nooit mijn ding

  1. Het is inderdaad een investering, maar ik hoef nu nooit meer te scheppen en ik heb nu maar 1 bak voor 5 katten nodig. 😀

  1. Geen idee, ik heb de connect niet. Persoonlijk zou ik de connect willen omwille de kleur. Je kunt met de wifi connect zien of de lade vol is en volgens mij wat instellingen aanpassen, meer niet.

 2. Beste,
  Ondanks ik de zak leeg maak, blijft het blauwe lichtje knipperen telkens de robot rondgaat.
  Ik moet toch niet telkens risetten?

  1. Je hoeft inderdaad niet na elke cyclus te resetten. Alleen als je er nieuw grit bij doet druk je op reset of na het verschonen van de zak.

   Zit er niks voor de sensor in de bak (zak, grit)? Ik had het een tijdje terug en toen moest er een onderdeel vervangen worden (anti pinch pins & DFI hardware).

 3. Beste,

  Morgen krijg ik de litter robot 3 thuis, want ik heb 6 katten. Blijkbaar zou mijn grote Siberische van nog maar 6 kg
  ( groeit nog ) er niet in gaan omdat hij te groot is. Laat ik gewoon een extra bak staan hé. Probleem is wel dat ik nog een Maine Coon kitten van 5 maand heb die te licht is. Die kruipt overal in, dus ben ik bang voor haar. Hoe kan ik dat oplossen?
  Mvg

  1. Ik heb hem al bijna 3 jaar inmiddels, maar ben nog steeds ontzettend blij ermee! Als we naar een grotere woning gaan, koop ik er een tweede bij. 🙂

 4. Hallo,

  Ik heb de Litter Robot Connect (in het donkergrijs) aangeschaft bij Robocleaners en hoop deze morgen te ontvangen.
  Mijn vraag is, ben je nog steeds zeer tevreden over het grit van Flamingo citroengras of heb je inmiddels een betere variant gevonden?
  Wij hebben 3 katten en verhuizen over een half jaar naar een appartement dus nu alvast wennen terwijl ze momenteel ook gewoon naar buiten kunnen. (met oudjaar houden we ze binnen)
  Anders straks teveel stress voor ze…en een nieuwe woning en een nieuwe kattenbak, ik ben erg benieuwd hoelang het duurt voor ze op de nieuwe bak gaan.

  1. Hi Marion,

   Die vind ik ook mooi de donkergrijze, maar toen wij deze kochten was de donkergrijze nog niet uit.

   Ja, ik ben nog steeds erg tevreden over het kattengrit van Flamingo (citroengras). Ze hebben van Flamingo ook de geur babypoeder en zonder geur volgens mij, persoonlijk vind ik de citroengras het fijnst. Haal ik altijd bij de Jumper (xxl in Arnhem) of via huisdierplezier.nl. Hele fijne korrel en dat vinden katten erg fijn (wat het meeste op zand lijkt) + het klontert goed.

   Hier gingen ze allemaal vrij snel op de litter robot. In het begin de bak uitlaten, zodat ze eerst aan de bak zelf kunnen wennen. Als ze er eenmaal allemaal op gaan de oude bak niet meer schoon maken, maar nog wel laten staan en de automatische draaicyclus instellen. Hier waren ze allemaal binnen 2 weken over op de Litter Robot (zelfs onze oude kat van 13 jaar – toen 11). We hebben wel ook het trapje ervoor. 🙂

 5. Hallo!

  Dank voor je reactie, erg blij mee!
  Ik heb de Flamingo citroengras net besteld en het wachten is nu op de Robot Litter maar heb er door jou tips alle vertrouwen in, dank je wel!

 6. Hi!!

  Wij hebben sinds kort een Litter Robot Open Air 3 aangeschaft, thanks voor al je informatie.
  Super tevreden ermee, alleen zijn er een aantal dingen waar we tegenaan lopen.
  Overal in huis kattengrit, werkt zo’n trapje en matje daadwerkelijk?
  En hoe vaak vervang je de kattengrit?

  Groetjes!

  1. Hi! 🙂

   Het trapje is voor de katten ook fijn als ze wat ouder worden qua instap. Het vangt hier redelijk wat grit op, evenals de mat. Maar dat er grit her en der belandt kun je niet 100% voorkomen. Hier springen ze er ook wel eens uit en slaan het trapje dan over of ze graven het grit eruit, omdat ze iets willen begraven. Ik vervang het grit ongeveer 1x per maand volledig voor nieuw grit en doe de bak dan grondig schoonmaken met sopje (uit elkaar halen), maar tussendoor vul ik regelmatig aan (en dan met reset knop opnieuw kalibreren) zodat er altijd voldoende grit in zit. Soms vervang ik het grit wat eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *