Alles over tarot

tarot
Je hebt vast wel eens van tarot gehoord, maar hoe begin je met tarot kaarten leggen? Het kan wat overweldigend voelen om ermee te beginnen; zoveel kaarten, manieren van leggen en betekenissen. Een tarotdeck is een spiritueel kaartspel, waarmee je door middel van symbolische afbeeldingen inzicht en antwoorden kunt vinden op levensvragen. Ze voorspellen niet de toekomst, maar ze helpen je op weg met daarin je eigen intuïtie leidend.

Hoe werkt het?

Op het eerste oog lijken tarotkaarten mysterieus en ondoorgrondelijk, maar ze bevatten allemaal thema’s en dilemma’s waar je in het leven mee te maken krijgt. Thema’s als liefde, materiële rijkdom, een nieuwe fase in je leven of de keuze tussen goed en kwaad. De kaarten zijn er om richting te geven en geven je inzichten van een ‘hogere orde’ (zoals bij numerologie, handlezen en intuïtie kaarten). Alles is energie en uiteindelijk is alles met elkaar verbonden. Vaak zien we maar kleine stukjes, maar als er iets gebeurt op één vlak (fysiek, emotioneel of mentaal) dan gebeurt het ook op andere vlakken, want alles is één.

Tarotdeck

De Keizerin, De magiër, De Geliefden, De Dood, De Duivel, De Maan, Het Oordeel.. Daarnaast heb je ook nog te maken met de Grote en de Kleine Arcana. De Grote Arcana bestaat uit 22 kaarten en de Kleine Arcana uit 56 kaarten, in totaal heb je dus 78 tarotkaarten met daarbij ook weer allerlei regels. Zo hebben de kaarten van de Grote Arcana voorrang en heeft een kaart op de kop een andere betekenis. Je kunt een online training tarot volgen.

Arcana is afgeleid van het Latijnse Arcanum wat ‘geheim’ of ‘mysterie’ betekent. De 22 kaarten van de Grote Arcana staan voor de verschillende levensstadia op aarde, van de geboorte tot de dood en staan voor de belangrijke veranderingen in ons leven. De 56 kaarten van de Kleine Arcana gaan over alledaagse dingen en gebeurtenissen.

Grote Arcana

Elk mensenleven is als een pad, van geboorte tot de dood. De Grote Arcana symboliseert de levensstadia die ieder mens doormaakt. Het zijn de grote levenslessen die op je pad komen, waardoor je jezelf kunt ontwikkelen en groeien. Elke kaart heeft een getal en een naam/titel.

0 De Dwaas – een sprong in het duister – de zoeker, ontdekken, innerlijk kind, ontwaken, onschuld.
1 De Magiër – de omstandigheden naar je hand zetten – vertrouwen, zelfbeschikking, leiden, verandering teweegbrengen, bekwaamheid.
2 De Hogepriesteres – inspiratie, intuïtie & geheimen – vooruitziendheid, inzicht, ontdekking, innerlijke stem, stilte.
3 De Keizerin – overvloed in de fysieke wereld – vrijgevigheid, verzorgend, voorspoed, geborgenheid, geruststelling.
4 De Keizer – hoofd boven hart – kracht, je wil opleggen, de wereld vormgeven, gezag, assertiviteit.
5 De Hiërofant – filosoof & spirituele gids – gevestigde gewoonte, traditie, respect, moraliteit, religieuze studie.
6 De Geliefden – romantiek & levenskeuzes – aantrekkingskracht, harmonie, synergie, twee opties, toewijding.
7 De Zegewagen – een zwaarbevochten overwinning – winnen, vooruitgang, triomf, vertrouwen, gedrevenheid.
8 Kracht – de moed om obstakels te overwinnen – standvastigheid, geestelijk evenwicht, ontwikkelde vaardigheden, wilskracht, succes.
9 De Kluizenaar – de tijd nemen om na te denken –  verlichting, eenzaamheid, bezinning, meditatie, zelfrealisatie.
10 Rad van Fortuin – veranderingen & keerpunten – overgang, plotselinge verandering, oorzaak & gevolg, ups & downs, onvoorspelbaarheid.
11 Gerechtigheid – een eerlijk resultaat of integriteit – balans, gevolgen, eerlijkheid, arbitrage, orde herstellen.
12 De Gehangene – een vrijwillig offer – inwijding, overgave, het onbekende, diep inzicht, grote levensverandering.
13 De Dood – het einde van een tijdperk – verandering, transformatie, opruimen, acceptatie, vooruitkijken.
14 Gematigdheid – tegengestelde energieën balanceren – compromis, harmonie, samenwerking, verdraagzaamheid, aanpassing.
15 De Duivel – ongebreideld egoïsme – ambitie, mateloosheid, buitensporigheid, hedonisme, machtsmisbruik.
16 De Toren – dramatische ommekeer die een wedergeboorte inluidt – chaos, ontregeling, verandering vernietiging, bevrijding.
17 De Ster – een belofte voor betere tijden – inspiratie, idealisme, ondersteuning, inzicht, spirituele liefde.
18 De Maan – verbeelding en schommelende emoties – intuïtie, creativiteit, onbegrip, ongemak, onzekerheid.
19 De Zon – stralende energie – doorbraak, oppepper, goede gezondheid, vrijheid, prestatie.
20 Het Oordeel – definitieve keuzes maken – aansprakelijkheid, beslissingen, vergeving, verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen.
21 De Wereld – voltooiing of heelheid – een doel bereikt, verworvenheid, inspanningen beloond, een cyclus beëindigd, erbij horen.

Kleine Arcana

De 56 kaarten van de Kleine Arcana geven een dieper inzicht in hoe tarotkaarten je dagelijks kunnen begeleiden, kracht geven en motiveren. Ofwel ze hebben meer te maken met de alledaagse praktische gebeurtenissen, zoals het stellen van doelen, het volgen van strategieën en je intuïtie. De Kleine Arcana bestaat uit 4 sets van 14 kaarten.

De 56 kaarten van de Kleine Arcana hebben meer te maken met alledaagse gebeurtenissen. Ze bestaan uit 4 sets van 14 kaarten: aas, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen, tien, page, ridder, koningin en koning. Die laatsten hebben in de legging vaak de betekenis van personen.

Staven – staan voor groei. Ze worden geassocieerd met het element vuur en de kaarten zijn verbonden met de innerlijke drang om vooruit te komen en jezelf uit te drukken; hetzij door werk, spiritualiteit, creatieve inspanningen of door je horizon te verbreden met reizen of studie(s).
Pentakels – zijn gouden munten met daarop de vijfpuntige ster van Hermes, de god van het geld. Deze kaarten worden geassocieerd met het element aarde en gaan over de manier waarop je omgaat met de fysieke wereld; je innerlijke lusten, de behoefte om te voeden, te zorgen en te bouwen en het verlangen naar materiële rijkdom.
Zwaarden – houdt zich bezig met zaken van de geest; intelligentie, geestelijke gezondheid en communicatie. De kaarten worden geassocieerd met het element lucht, dat zuiver en weids is. Het zwaard zelf vertegenwoordigt de twee kanten van de geest: twee kanten van dezelfde medaille.
Bekers – (of kelken) staat voor liefde, emoties en het hart. Zijn verbonden met het element water, dat staat voor de vloeibaarheid van je gevoelens en de diepten van je onderbewustzijn. Als een legging veel bekerkaarten onthult, draait het vooral om mensen en relaties.

Hoe lees je tarot kaarten?

Bij tarot kaarten ligt het inzicht voornamelijk op iemands drijfveren en persoonlijkheid. Het kan inzicht verschaffen in wat er verstopt zit in je onderbewustzijn. De kaarten vertellen een verhaal en leggen hetgeen bloot waar je in je onderbewuste mee worstelt. Stel bij tarot kaarten (net als bij intuïtie kaarten overigens) vooral open vragen, gericht op zelfonderzoek. Je zou ook alleen de Grote Arcana kunnen gebruiken in het begin. Haal voor jezelf 1 of 2 steekwoorden per kaart eruit die voor jou de betekenis van de betreffende kaart omschrijven. Uiteindelijk maken de getrokken kaarten samen een verhaal op de gestelde vraag.

1-kaartlegging. De eenvoudigste methode, waarbij je slechts één kaart gebruikt. Dit kan een leidende kaart voor de dag zijn of het kan een directe ja of nee geven op een simpele vraag. Je kunt eventueel nog extra kaarten trekken voor opheldering als het antwoord onduidelijk lijkt.

Het 3-kaarten tarotlegpatroon. Ondanks dat je hierbij maar 3 kaarten gebruikt, kan dit al veel informatie en inzicht geven. Het is compact en toch vrij compleet. Dit legpatroon is overigens geschikt voor alle vragen. Je trekt drie kaarten en legt deze uit van links naar rechts. Kaart 1 (links): verleden, kaart 2 (midden): heden en kaart 3 (rechts): toekomst. Je kunt de kaarten ook anders symboliseren; kaart 1 heden, kaart 2 obstakels en kaart 3 hulp of kaart 1 jij, kaart 2 je partner en kaart 3 je relatie.

Het Keltisch Kruis leggen zou ik pas doen als je wat meer ervaring hebt met de kaarten. Het is een populaire legging en bestaat uit 2 delen: aan de linkerkant een kruis bestaande uit 6 kaarten en aan de rechterkant een staf gevormd door 4 kaarten.

Oorsprong tarotkaarten

De exacte oorsprong van tarot kaarten is onduidelijk, maar afgaand op geschiedkundig onderzoek is tarot waarschijnlijk rond de 15e eeuw ontstaan in Noord-Italië (Milaan, Ferrara, Bologna), door aan het reeds bestaande kaartspel 4 extra figuurkaarten en 22 troefkaarten toe te voegen. Tarotkaarten zouden zijn gebruikt voor het voorspellen van de toekomst. De kaarten zijn gebaseerd op symbolen uit oude culturen en worden tegenwoordig vaak gebruikt voor spirituele groei en zelfontdekking.

De bekendste decks zijn de kaarten van Rider-Waite (zie afbeeldingen in dit artikel) en de Tarot de Marseille (17e eeuw). Tegenwoordig zijn er onwijs veel prachtige tarotsets op de markt. Daarnaast zijn er ook allerlei alternatieve decks in omloop, zoals engelenkaarten en intuïtie kaarten.

Zielskaart & Groeikaart

Er zijn 2 kaarten die speciaal bij jou horen; dit zijn je zielskaart en je groeikaart. Deze kaarten komen uit de eerste 9 kaarten van de Grote Arcana.

Zielskaart – deze kaart is verbonden met je wezen. Je vindt deze speciale kaart aan de hand van je geboortedatum. Hiervoor tel je de cijfers van je geboortedatum bij elkaar op tot de som een getal onder de 10 is (op deze manier komen tarot en numerologie samen). Ik ben bijvoorbeeld geboren op 5 mei 1993, dan is dat 5+5+1+9+9+3=32, 3+2=5. Mijn zielskaart is 5, de Hiërofant.

Groeikaart – deze bereken je door je laatste verjaardag te gebruiken en deze ook weer allemaal samen op te tellen tot 1 getal. In mijn geval is dat dus 5 mei 2024, dat wordt dan 5+5+2+0+2+4=18, 1+8=9. Mijn groeikaart is 9, de Kluizenaar.

Was jij al bekend met tarot?

8 gedachten over “Alles over tarot

  1. Heel Interessant, vooral omdat het met je onderbewustzijn te maken heeft! De laatste tijd volg ik dit soort dingen via YouTube veel, hoe belangrijk je onderbewustzijn eigenlijk is.

  2. Wat leuk dat je interesse hebt voor tarot. Mijn moeder legt al jaren tarotkaarten. Dus als ik een legging wil dan ga ik altijd naar haar toe. Wel trek ik vaak thuis een inzichtskaartje superfijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *