Deodorant: het verschil tussen anti-transpirant & anti-perspirant

deodorant

Een deodorant kiezen die precies bij jou past is nog niet zo makkelijk. Er bestaan ontzettend veel verschillende deo’s; verschillende formaten, geuren en beloftes. Toch zijn er in feite maar twee verschillende soorten deodorant te koop: anti-transpirant en anti-perspirant. Aan de hand van deze blogpost wat meer informatie hierover, om te zorgen dat jij straks de juiste deodorant kiest.

Waarom zweet je?

Misschien eerst wel handig om te weten waarom je nou eigenlijk zweet. Zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam om de temperatuur op peil te houden. Door het zweten wordt je lichaam bedekt met een dunne laag vocht en hierdoor koel je makkelijker af. Je produceert zo’n 100 tot 800 ml zweet op één dag. Op warme dagen zweet je meer dan op koude dagen en hoeveel je zweet heeft ook nog te maken met aanleg en de omstandigheden (sporten bijvoorbeeld).

Waarom stinkt zweet?

Zweet op zich is eigenlijk geurloos. Je hebt twee verschillende zweetklieren: exocriene en apocriene. De exocriene laten je afkoelen, zonder vieze luchtjes te verspreiden. De apocriene worden pas actief tegen de pubertijd. Het zweet uit de apocriene klieren wordt aan het huidoppervlak vermengd met bacteriën, wat zorgt voor de stank.

Anti-transpirant

Anti-transpirant deo kun je het beste kiezen als je wat tegen vieze luchtjes wilt doen en niet tegen het zweten (vocht) op zich. De bacteriën die de vieze geurtjes veroorzaken worden voor een deel gedood door de alcohol in de deodorant. Daarnaast zorgt de parfum in een deodorant ervoor dat het de zweetgeur verdoezelt.

Anti-perspirant

Anti-perspirant deodorant vermindert de zweetproductie. Door de aluminiumzouten vernauwen  de zweetklieren. Aluminiumzouten blijven op de huid liggen en dringen niet je lichaam binnen (je krijgt er dus geen rare dingen van, zoals borstkanker of ontstoken zweetklieren). Echter moet je wel oppassen, want het enige nadeel is dat ze witte strepen in kleding veroorzaken. De Lady Speed Stick of Odorex zijn anti-perspirant deo’s.

Wat gebruik ik zelf?

Voorheen gebruikte ik altijd een anti-transpirant deo van Nivea (stress protect), maar sinds een maand of vier/vijf maak ik gebruik van de Lady Speed Stick, een anti-perspirant. Deze houdt mij de hele dag door goed droog en ruikt lekker fris.

Wat gebruik jij?

7 gedachten over “Deodorant: het verschil tussen anti-transpirant & anti-perspirant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *