Duitse milieusticker

milieusticker Duitse
Ik woon dicht bij de grens, waardoor we ook regelmatig boodschappen doen in Duitsland of er een dagje gaan winkelen. Echter kun je niet zomaar in je auto stappen en een dagje Keulen of Oberhausen doen. Je bent in sommige Duitse steden namelijk verplicht om een milieusticker te hebben.

Wat is een milieusticker?
In Duitsland zijn er meer dan 50 steden die een milieuzone (umweltzone) hebben. Wil je met jouw auto naar een van deze zones (meestal stadcentra), dan moet je in het bezit zijn van een groene sticker. Als je zonder een milieusticker zo’n zone in rijdt, riskeer je een hoge boete. Op deze pagina vind je meer informatie over de milieuzones in Duitsland.

Waarom een milieusticker in Duitsland?
Duitsland heeft de milieuzones ingevoerd om de luchtkwaliteit in het centrum van steden te verbeteren. Daarnaast wil Duitsland het gebruik van openbaar vervoer hiermee stimuleren.  In vrijwel alle stadcentra zijn alleen auto’s met de groene milieusticker nog toegestaan. Auto’s met een gele (nog in 1 stad toegestaan: Neu Ulm) en rode milieusticker mogen het centrum niet in.

milieuzones Duitsland

Soorten stickers
Er zijn twee verschillende kleuren milieustickers, namelijk een groene en een gele. Voorheen was er ook nog een rode milieusticker, maar sinds 2013 wordt rood in geen enkele Duitse stad meer geaccepteerd en wordt de sticker dus ook niet meer uitgegeven.

De groene sticker is voor milieuvriendelijke auto’s en de gele sticker is voor de minder milieuvriendelijke auto’s. Welke milieusticker je voertuig voor in aanmerking komt, ligt aan het motortype, voertuigcategorie en leeftijd van het voertuig.

Eigen ervaring
Zoals ik al zei woon ik dicht bij de Duitse grens, ideaal om af en toe daar wat boodschappen te doen. Soms gaan we een stukje verder over de grens om een dagje te shoppen in CentrO, daar hebben we een milieusticker voor Oberhausen nodig. De milieusticker is een eenmalige aanschaf, tenzij je een nieuwe auto koopt.

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

2 gedachten over “Duitse milieusticker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *