Tips om juridische kosten te beperken bij een schadeclaim

schadeclaim bij juridische hulp
Een aanrijding of bedrijfsongeval kan ingrijpende gevolgen hebben. Als je hierdoor gewond raakt of klachten ervaart door een ongeluk en hierdoor schade lijdt, dan heb je recht op letselschade vergoeding en kun je een schadeclaim indienen. De aansprakelijke partij moet deze schadevergoeding betalen.

Als slachtoffer kan je de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadeclaim opstellen. De tegenpartij (of de verzekeraar) heeft het recht om niet zomaar akkoord te gaan met jouw schadeclaim. Hoe zorg je er nou voor dat je de juridische kosten zoveel mogelijk beperkt en je toch gewoon een vergoeding krijgt voor jouw letsel. Veel mensen weten niet als ze gewond raken hoe ze nou een eerlijke schadevergoeding moeten krijgen. Onderstaande tips helpen je op weg en om juridische kosten te beperken.

Het is verstandig om een jurist bij letselschade in te schakelen, dit is namelijk kosteloos in Nederland. Het recht op gratis rechtsbijstand is in de wet opgenomen. Het is belangrijk om te vertrouwen op de deskundigheid van je letselschade advocaat. Met juridische bijstand (of advies) krijg je zonder moeite of kosten een eerlijke schadevergoeding.

1. Bewijs

Verzamel zoveel mogelijk bewijs van het aangedane letsel. Dit kan door het maken van foto’s, video’s, getuigen te vragen om een verklaring af te leggen en contactgegevens achter te laten, een schadeformulier invullen en/of de politie te bellen. Hoe sneller je bewijs vast legt na een ongeluk, hoe kleiner de kans dat er bewijs verdwijnt.

2. Huisarts

Als je letsel oploopt door een ongeluk, is het verstandig om zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 3 dagen langs de huisarts te gaan. Het is belangrijk dat er wordt vastgelegd welke klachten en verwondingen er zijn direct na een ongeval. Als je met de ambulance bent overgebracht naar het ziekenhuis dan is daar een medisch rapport van opgesteld.

3. Schadeposten

Wanneer je een schadeclaim indient moet je zelf de schadeposten begroten. Dat houdt in dat je zelf de omvang moet aangeven van de gemaakte kosten. Bewaar dus van alles de bonnetjes (bijvoorbeeld van parkeren), zodat je die kosten ook effectief kunt aantonen. Dan is het voor de tegenpartij erg lastig om de schade te betwisten.

Houd ook rekening met gederfde inkomsten op de lange(re) termijn, zeker als klachten chronisch worden (denk bijvoorbeeld aan een whiplash). Denk hierbij ook aan misgelopen bonussen, carrièremogelijkheden en de invloed ervan op het latere pensioen. Zorg dat je jouw berekeningen goed onderbouwd en verantwoord.

Zorg er ook voor dat je iedere schadepost en factuur kunt verantwoorden. Zoals het bezoek aan de huisarts, de rit ernaartoe, kosten van het parkeren, telefoonkosten, etc. Geef bij iedere schadepost concreet aan waarom je die gemaakt hebt. Zo verklein je de kans dat de tegenpartij hierover in discussie zal gaan.

schadeclaim

4. Aansprakelijk stellen

Stel de tegenpartij aansprakelijk. Heb je een letselschade advocaat ingeschakeld? Dan verstuurt jouw advocaat de aansprakelijkstelling. Zo voorkom je dat je de schadeclaim te laat indient. Daarnaast ben je met een letselschade advocaat zeker van het hoogst haalbare resultaat.

Op basis van jouw schadeclaim een voorstel gekregen van de tegenpartij? Je hoeft daar niet automatisch mee akkoord te gaan. Er is altijd ruimte om te onderhandelen of jouw claim voor te leggen aan een second opinion.

Heb jij wel eens te maken gehad met een letselschade advocaat?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

11 gedachten over “Tips om juridische kosten te beperken bij een schadeclaim

  1. duidelijke informatie, wat ik me afvroeg heb je als ondernemer ook recht op de gratis rechtsbijstand als de schaden plaats heeft gevonden als je werkt vanuit je onderneming?

    1. Bij letselschade als het goed is wel, de kosten zijn immers voor de tegenpartij die de schade heeft veroorzaakt. Je kunt hier evt. meer informatie erover vinden: https://www.helderletselschade.nl/letselschade-bij-ondernemers/

      Wanneer jij zelf schade veroorzaakt als ondernemer/vanuit je onderneming heb je daar wel een aparte verzekering voor nodig (bedrijfsaansprakelijkheid + rechtsbijstand zzp + AOV).

      https://jouvence.nl/welke-verzekeringen-heb-je-nodig-uitgebreid-overzicht/

    1. Geldt alleen bij letselschade 😉 dus voor andere juridische geschillen zal je wel rechtsbijstand moeten hebben (of je kunt voor gratis advies lang het Juridisch Loket & als je onder de inkomensgrens zit krijg je een advocaat toegewezen).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *