Welke verzekeringen heb je nodig? – Uitgebreid overzicht

verzekeringen
Je kunt je tegenwoordig voor zo’n beetje alles wel verzeker waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke verzekeringen heb je eigenlijk nodig? Welke verzekeringen zijn in Nederland bij wet verplicht? En dan zijn er ook nog verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel erg handig. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeringen die je nodig hebt, verplicht zijn en handig zijn op een rij. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat is een verzekering?

Een verzekering sluit je af om het risico op schade, kosten of diefstal te dekken. Door een maandelijkse premie (bedrag €) aan je verzekeraar te betalen, zorgt de verzekering ervoor dat er bij schade wordt uitbetaald als dit nodig is, zodat je zelf niet ineens een groot bedrag hoeft op te hoesten. Je kunt je voor allerlei dingen verzekeren. Je huis, gezondheid, auto, reizen, huisdieren, etc. Sommige verzekeringen zijn in Nederland verplicht en sommigen zijn gewoon erg handig om te hebben.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

In Nederland zijn er een aantal verzekeringen verplicht om af te sluiten. Verplichte verzekeringen zijn de zorgverzekering, de WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) en je woonverzekering.

Zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Hier vallen de kosten van je huisarts, het ziekenhuis, kraamzorg, medicijnen en ambulancevervoer onder (hierbij geldt wel een eigen risico van €385* en een evt. eigen bijdrage). Voor kinderen tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis en geldt er geen eigen risico. Eventueel aanvullende verzekeringen, zoals tandarts of fysiotherapie, kun je vrijwillig extra afsluiten.

* 2023

Inboedel & opstalverzekering

Hypotheek op je koopwoning? Dan eist de bank dat je een opstalverzekering neemt. Hiermee verzeker je jouw woning tegen schade door brand, storm en water. Je woning is het onderpand voor je hypotheek, het is dus logisch dat de bank deze verzekering van je eist. Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in jouw woning tegen schade en diefstal + voor schade door eigen schuld (zitten wel wat voorwaarden aan vast). Deze woonverzekeringen zijn dus verplicht en handig om te hebben.

WA-verzekering

Als je in het bezit bent van een gemotoriseerd voertuig (auto, motor, brommer, etc.), dan is de WA-verzekering verplicht. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je evt. bij een ander maakt en eventuele medische kosten. Jouw eigen schade wordt niet vergoed, maar je kunt hier wel aanvullend voor verzekeren als je dat wilt. Je sluit een WA-verzekering af op je kenteken. Het is verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, omdat je anders anderen dupeert.

Handige (aanvullende) verzekeringen

Er zijn ook nog een hoop verzekeringen in Nederland die niet verplicht zijn, maar wel erg handig kunnen zijn om af te sluiten. Denk hierbij aan een overlijdensrisicoverzekering, huisdierverzekering, reisverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Welke verzekeringen je nodig hebt en interessant zijn, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering is niet verplicht bij het kopen van een huis, maar wordt door veel hypotheekverstrekkers wel geadviseerd om af te sluiten. Als jij of jouw partner komt te overlijden, dan wordt (een groot deel van) de hypotheek afgelost. Zo voorkomt de hypotheekverstrekker dat de schuld (hypotheek) open blijft staan, omdat hij niet afgelost kan worden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Maak je per ongeluk iets stuk bij iemand anders? Met een aansprakelijkheidsverzekering neemt je verzekeraar de kosten van de schade op zich. 95% van de Nederlanders heeft een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is relatief goedkoop, betaald tot een hoog bedrag uit en voorkomt ongemakkelijke situaties of ruzies om geld.

Doorlopende reisverzekering

Een verzekering die, ondanks dat ‘ie erg goedkoop is, vaak vergeten wordt om af te sluiten. Je kunt een reisverzekering elke keer apart afsluiten voor de periode dat je op vakantie gaat, maar een doorlopende reisverzekering is veel goedkoper dan een die je er afsluit bij de reisorganisatie. Ga je dus regelmatig op vakantie, een weekendje weg of kom je geregeld in het buitenland? Dan is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je jezelf tegen medische kosten en hulpverlening in het buitenland, wel zo prettig. Maar ook je bagage is hiermee verzekerd.

Uitvaartverzekering

Deze verzekering sluit je af om je nabestaanden te ontzorgen, zodat zij niet met de hoge kosten van jouw uitvaart achterblijven. Deze verzekering dekt jouw uitvaart voor een door jou gekozen bedrag (hier is de premie dan ook naar). Mijn partner en ik betalen maandelijks samen een bedrag van €11 voor onze uitvaartverzekering zodat de nabestaanden geen omkijken hebben naar eventuele kosten.

welke verzekeringen heb je nodig

Huisdierverzekering

De meeste huishoudens in Nederland hebben een huisdier. Je huisdier is al snel onderdeel van het gezin en je wilt ze dan ook de beste zorg geven die het beestje nodig heeft wanneer het erop aan komt. Wanneer jouw hond of kat ziek is, kunnen de kosten van de dierenarts helaas flink oplopen met alle gevolgen van dien. Met een huisdierverzekering dek je jezelf in voor de meeste kosten (vaak met een klein eigen risico van €150). Zelf zou ik deze verzekering voor geen goud willen missen met 5 katten in huis!

Rechtsbijstandverzekering

Een die ook vrij goedkoop is om af te sluiten en ik mij altijd verbaas over hoeveel mensen deze verzekering niet hebben. Zelf hebben wij al met enige regelmaat gebruik gemaakt van deze verzekering. Hiermee ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Denk hierbij aan een meningsverschil met een aannemer, problemen met je huurbaas of als je een conflict hebt op je werk (bij ontslag of nieuw contract bijvoorbeeld). Je kunt hierbij kiezen uit consument & wonen, werk & inkomen, verkeer en fiscaal & vermogen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met deze verzekering ben je verzekerd van inkomen én hulp als je arbeidsongeschikt wordt. Eentje om goed over na te denken wanneer je als zelfstandige aan de slag gaat. Het kabinet is ermee bezig om deze verzekering verplicht te gaan stellen voor alle IB-ondernemers (verwachting is dat deze wet er pas in 2027 door is).

Overige verzekeringen

Naast deze meest voorkomende en verplichte verzekeringen, zijn er nog veel meer verzekeringen die je kunt afsluiten in Nederland. Zo zijn er ook zakelijke verzekeringen, fietsverzekering, oldtimerverzekering, scootmobiel verzekering, annuleringsverzekering, caravan/camperverzekering, bootverzekering, kostbaarhedenverzekering, etc.

Zoals je ziet zijn er een hoop verzekeringen in Nederland waar je uit kunt kiezen, om nog maar niet over het aantal aanbieders en aanvullende verzekeringen te spreken. Er zijn een aantal verplichte verzekeringen waar je mee te maken krijgt en verder kun je zelf bepalen waar je je aanvullend voor verzekerd. Het is hierbij vooral belangrijk om af te wegen of je de eventuele schade/kosten ook zonder verzekering zou kunnen betalen. De meeste verzekeringen sluit je tegenwoordig makkelijk zelf online af, maar je kunt je ook laten adviseren door een adviseur.

Welke verzekeringen heb jij?

* Dit artikel bevat affiliate links.

12 gedachten over “Welke verzekeringen heb je nodig? – Uitgebreid overzicht

  1. Ik heb geen huisdier verzekering genomen en daar heb ik achteraf spijt van, aangezien ik een allergische hond heb.

    1. Dat is balen 🙁 Ik weet zelf ook hoe snel de kosten van de dierenarts kunnen oplopen. Hebben 5 katten, waarvan 4 gelukkig verzekerd, maar de oudste (15 jaar) helaas niet.

    1. Ja en sommigen zijn oprecht handig om te hebben, zo ben ik heel blij met de huisdierenverzekering en rechtsbijstandsverzekering. 🙂

  2. Wat een fijn en inspirerend overzicht! Vaak sta je niet eens stil bij alle mogelijkheden. Pas wanneer je het echt nodig hebt.

  3. Jeetje joh, wat een goed overzicht. Kon ik toevallig net goed gebruiken om eens door te lezen. Nuttig om te weten. Wij hebben een fiks aantal verzekeringen wel, maar bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering weer niet. Nuttig dit lijstje!

    1. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is ook alleen interessant als je zzp’er bent, maar wel iets om goed over na te denken. Je hebt geen vangnet zoals het UWV als zzp’er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *