Tips voor het besparen op de verwarming

besparen op je verwarming
Als het even kan willen we allemaal geld besparen op de stookkosten van de verwarming. Helemaal nu de prijzen van gas enorm gestegen zijn. Met deze tips kun je geld besparen op de verwarming en je hoeft er niet voor in de kou te gaan zitten, vindt niemand fijn. Besparing kan je heel wat euro’s per jaar opleveren.

De verwarming is de grootste kostenpost op je energierekening. Zo’n 75% van het totale gasverbruik is namelijk van de verwarming. Zo’n 20% wordt gebruikt voor het verwarmen van water en 5% voor het koken (als je op gas kookt tenminste). Als je slimmer omgaat met verwarming, verbruik je minder gas. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je energierekening. Daarom een aantal tips voor het besparen op de verwarming en om je huis warm te houden in de winter.

Niet het hele huis verwarmen

Verwarm niet je hele huis, want dat is zonde. Draai de verwarming dicht in ruimtes waar je niet (veel) bent en in de slaapkamers. Tevens zorgt slapen in een koude(re) slaapkamer ervoor dat je sneller in slaap valt.

Toch te koud in bed? Warm je bed dan op met een kruik of elektrische deken (of parkeer je koude voeten tegen je partner).

Buisisolatie

Met buisisolatie blijft warm water warm en koud water koud. Dit betekent concreet dat je minder energieverlies hebt en zorgt voor een lager energieverbruik. Op Cvkoopjes.nl vind je materiaal om allerlei type buizen te isoleren.

15° 

Zet je verwarming ’s nachts op 15°, bij voorkeur zet je de verwarming hier een uur voordat je naar bed gaat al op. De warmte blijft toch nog hangen in de ruimte waar je zit. Als er overdag niemand thuis is zet je de verwarming het beste ook op 15° en pas aan zodra je thuis komt.

Vloerverwarming zet je overigens beter op 17/18°, omdat het opwarmen anders te lang duurt.

Daarnaast kan een slecht geïsoleerde woning bij een (te) lage temperatuur te vochtig worden, waarbij je schimmels en huisstofmijt als gevolg krijgt wat niet goed is voor je gezondheid.

besparen

Verwarming een graad lager zetten

Zet de verwarming één (of meer) graad lager dan je normaliter doet, bijvoorbeeld op 19°. Elke graad lager zorgt ervoor dat je zo’n 6 a 7% gasverbruik kunt besparen.

Trui, plaid of kaarsjes

Voelt het wat frisjes aan in huis, maar is het niet echt koud? Trek dan een dikke trui/vest aan, steek kaarsen aan of ga met een kleedje op de bank zitten, in plaats van meteen de verwarming op standje sambal te knallen. Hiermee kun je al gauw wat euro’s per jaar besparen.

Optimaal gebruik verwarming

Houd deuren goed dicht, helemaal naar ruimtes die je niet verwarmt. Zo ‘lekt’ er minder warmte weg. Maak gebruik van een deurdranger of deurveer, hiermee vallen deuren automatisch weer dicht. Hiermee voorkom je onnodig warmte verlies en kun je zo wat euro’s per jaar besparen.

Radiatorfolie (kan onzichtbaar tegen de achterkant van de verwarming) houdt de warmte binnen en zorgt ervoor dat het niet via de muur weg trekt.

Gordijnen en meubels voor de verwarming houden een hoop warmte tegen en zo verspil je dus warmte. Zet dus zo min mogelijk voor je verwarming.

Maak gebruik van tocht strips voor ramen en deuren.

Wat doe jij om te besparen op energieverbruik?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

5 gedachten over “Tips voor het besparen op de verwarming

  1. Standje sambal ?…
    Sinds we zo met “zuiniger” leven bezig zijn en we voor alles overzichtelijke apps hebben zien we hier pas hoeveel het kost wanneer de verwarming aangaat. Het is inmiddels een sport om de verwarming niet hoger te draaien maar op andere manieren het huis of de kamers te verwarmen. Deuren goed sluiten en onder de deuren van die tochtstrips werkt ook redelijk goed om de warmte binnen te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *