12 handige tips om flink wat geld te besparen

bespaartips
Als het even kan willen we aan het eind van de maand allemaal een extra centje overhouden, zodat je hiervan leuke dingen kunt doen of kunt sparen. Hier gaf ik al eens 9 tips om geld te besparen, vandaag wil ik je nog een aantal tips geven waarmee je flink kunt besparen en ik kan alvast verklappen dat er ook een aparte blogpost aan komt met meer dan 20 tips over hoe je kunt besparen op je boodschappen!

1. Stroom
Doe alle lampen uit als je weg gaat, laat opladers niet onnodig in het stopcontact zitten, laat de koelkast en/of diepvries niet onnodig lang open staan en steek ’s avonds kaarsen aan in plaats van lampen aan te zetten.

2. Cashback
Cashback Geld terug krijgen op je aankopen, bij ShopBuddies ontvang je heel eenvoudig extra cashback als je online aankopen doet. Dat werkt heel makkelijk: je kunt bij ShopBuddies gratis een account aanmaken en kiezen uit meer dan 30.000 webshops. Wil je bijvoorbeeld je garderobe voor de winter aanvullen? Ga dan via ShopBuddies naar wehkamp (plaats bij wehkamp je bestelling zoals je normaal ook doet). Je ontvangt vervolgens van ShopBuddies 5,50% Cashback terug op jouw bestelling. Heb je dus voor €100,- aan nieuwe winterkleding besteld? Dan krijg je van ShopBuddies €5,50 terug (5,50% van €100,-)! Er zijn meer dan 30.000 webshops bij aangesloten met miljoenen producten, van kleding en meubels tot vakanties en elektronica. Er zit dus altijd iets voor jou tussen!

3. Wc
Druk de wc-rol plat, zo rolt de wc-rol minder makkelijk af en voorkom je dat je teveel velletjes wc-papier gebruikt. Moeten er meerdere mensen plassen? Ga na elkaar en trek alles in één keer door. Sta je onder de douche en moet je plassen? Laat het lekker lopen 😉 Scheelt weer een keer doortrekken en een hoop liters aan water.

4. Hamsteren!
1+1 gratis, 50% korting of een andere goede actie op bijvoorbeeld wasmiddel, toiletartikelen, schoonmaakproducten en andere producten die je vaak gebruikt en lang(er) houdbaar zijn? Sla hier een voorraad van in (bereken hoelang je ongeveer met één fles wasmiddel doet), het kost je op dat moment wat meer geld, maar uiteindelijk bespaar je hier wel flink wat geld op.

5. Oververzekerd zijn
Een hoop mensen zijn oververzekerd: rechtsbijstandsverzekering, uitvaartverzekering, reisverzekering, auto pechhulp & tandartsverzekering. Je betaald al gauw een paar tientjes per maand voor bijvoorbeeld de tandartsverzekering, als je per jaar niet meer hebt dan de halfjaarlijkse controle, de mondhygiëniste en sporadisch een keer een vulling, dan loont het zeker om je tandartsverzekering op te zeggen en hierop te besparen.

6. Dekentje
Nu het ’s avonds weer wat kouder wordt kan het in huis wat frisser aanvoelen. Pak er eerst eens een trui, vest, dekentje, sloffen en/of een badjas bij en probeer de verwarming zo lang mogelijk uit te laten. Koude voeten in bed? Warm een kruik op en leg die bij het voeteneind in bed (doe ik ook, werkt super!).

flink geld besparen

7. Investeren
Heb je een koophuis? Dan is het een idee om te investeren in zonnepanelen, een waterboiler, inductie kookplaat, dubbelwandige ramen, vloeren/dak/muren isoleren, etc. Dit kost met de aanschaf ervan wat geld, maar het betaald zich uiteindelijk wel terug.

8. Stop met ongezonde gewoontes
Stop met ongezonde gewoontes zoals roken, het nuttigen van alcohol, fast food, frisdrank, chips en allerlei andere troep. Dit scheelt je niet alleen een hoop geld, maar is ook nog eens beter voor je gezondheid! Win-win situatie en je kunt er een hoop geld mee besparen.

9. Hypotheek oversluiten
De rente staat laag, dus als je een koophuis hebt kun je hiervan profiteren door je hypotheek over te sluiten. Dit kan soms honderden euro’s verschil maken per maand.

10. Spaarpot
Koop een spaarpot (of maak er zelf een) en stop hier elke keer al je losgeld in. Na een tijdje heb je hier ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar gespaard. Je kunt er ook voor zorgen dat er maandelijks een vast bedrag wordt overgezet naar je spaarrekening (alleen nog de kunst om er vanaf te blijven).

11. Schulden
Zorg ervoor dat je niet rood kunt staan bij de bank, want je betaald een hoop debetrente hierover. Neem ook geen creditcard of producten op afbetaling. Toch in de verleiding gekomen? Los dit soort schulden zo snel mogelijk af, ga een betalingsregeling aan met het betreffende bedrijf of bank (geld lenen kost geld).

12. Vaste lasten
Wij hebben onze vaste lasten, zoals het water, gas en elektriciteit op een hoger vast bedrag per maand gezet. Wij betalen nu bijvoorbeeld €82,- per maand aan gas & elektriciteit en dat terwijl we maar rond de €40,- per maand verbruiken. We zouden het bedrag lager kunnen zetten, toch laten we het zo staan, want zo krijgen we aan het einde van het jaar een leuk zakcentje terug.

Wat doe jij om geld te besparen?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

71 gedachten over “12 handige tips om flink wat geld te besparen

 1. Ik koop mijn shampoo etc nooit voor het hele bedrag maar alleen als deze in de aanbieding is, lampen laat ik nooit aanstaan en ik kijk de aanbieding folders door, dit is nu even wat me te binnen schiet.

 2. Handige tips! Ik zit de afgelopen tijd echt standaard onder een dekentje op de bank: liever dat dan dat ik de verwarming omhoog draai. Plus mijn katten lopen graag in en uit en om nou te stoken voor de vogeltjes is ook zo zonde..

 3. Wat een handige tips. In dat cashback wel ik me toch eens verdiepen. Ik bespaar ook als ik dat kan. Ik werd een keer keihard uitgelachen toen ik vertelde dat ik onder de douche gewoon mijn tanden poets.

 4. Goede tips allemaal! 🙂 volgens mij pas ik ze allemaal wel toe behalve het investeren in zuinigere producten. Vooral met boodschappen vind ik het leuk om aanbiedingen te zoeken of om uit te vogelen hoe ik extra voordelig lekkere gerechten kan maken.

 5. Goede tips allemaal! 🙂 volgens mij pas ik ze allemaal wel toe behalve het investeren in zuinigere producten. Vooral met boodschappen vind ik het leuk om aanbiedingen te zoeken of om uit te vogelen hoe ik extra voordelig lekkere gerechten kan maken.

 6. ik ben beslist het kleine zusje van Dagobert Duck, maar dat van die cash back, dat wist ik nog niet.
  Maar behalve gierig, ben ik ook achterdochtig…wat levert het Cach Back op, mij geld te geven???

 7. ik ben beslist het kleine zusje van Dagobert Duck, maar dat van die cash back, dat wist ik nog niet.
  Maar behalve gierig, ben ik ook achterdochtig…wat levert het Cach Back op, mij geld te geven???

 8. Hele fijne tips Amy! De meeste doen wij ook! En wat grappig, wij laten het maandbedrag voor de vaste lasten ook hoger staan. Gewoon lekker, een soort mini 13e maand

 9. Goede tips! Veel doe ik ook. Zelf let ik ook gewoon op dat ik niet veel onzinnige dingen koop. Van spullen wordt je toch niet gelukkig, van activiteiten wel 😀

 10. Cashback sites vind ik ook heel handig maar helaas vergeet ik ze ook vaak. Wij doen nu ook de meeste boodschappen online zo kun je echt goed zien wat je in je mandje gooit en geen andere dingen meenemen

 11. mijn moeder stopte al he t kleingeld dat ze vond in een spaarpot. met oudejaar keerden we die pot om en mochten we bepalen naar welk goed doel die ging. In die pot zat vaak ( schrik niet ) meer dan 200 gulden ( die hadden we toen nog )

 12. Met de dure feestdagen voor de deur zijn is besparen zeker handig.

  Maar je tip om eerst een paar mensen naar de wc te laten gaan en dan pas door te trekken …dan bespaar ik wel ergens anders op:-)

 13. Ik ben heel slecht in het besparen van geld… Mijn motto is altijd: ik geef het liever uit, want voor je het weet is het leven voorbij. Deze tips komen dus heel goed van pas bij mij!

 14. Goeie tips, maar de wc-tip laat ik toch zitten, hoor. Wij kijken elk jaar de verzekeringen even na, en de vaste lasten. Je hebt elk jaar wel een kans om ergens te besparen. Al was het alleen maar dat je de automatische verhoging niet betaalt.

 15. Goeie tips, maar de wc-tip laat ik toch zitten, hoor. Wij kijken elk jaar de verzekeringen even na, en de vaste lasten. Je hebt elk jaar wel een kans om ergens te besparen. Al was het alleen maar dat je de automatische verhoging niet betaalt.

 16. Woon zelf in een studentenhuis dus besparen op energie is voor mij echt moeilijk. Vooral omdat mijn huisgenoten de meest onzuinige personen op de wereld zijn. Soms draai ik gewoon mijn warme kraan open omdat iemand al meer dan 20 minuten onder de douche staat! Probeer wel altijd voor mijn eigen voorraad te hamsteren, en mijn eigen energie verbruik te reduceren zodat ik compenseer voor mijn huisgenoten en we geen extra eindrekening krijgen.

 17. ik deed eerst wel eens mee aan een cashbackactie zoals de app van scoupy maar dat vergeet ik vaak. eerst deed ik mee aan van die klik mails, bij elke klik kreeg je 1 cent ofzo en dat deed ik 1 jaar en dan had ik 30 euro ofzo.

 18. Ik ga vooral weinig shoppen en koop gericht online. Dekentje doe ik ook en zet verwarming niet te hoog. Boven staan ze sowieso nooit aan. Verder let ik op lampen. Maar veel doe ik ook vanuit liefde voor de wereld

 19. Hele handige tips, wij proberen te besparen op het gebruik van (warm) water en de verwarming staat alleen beneden in de woonkamer aan, voor de rest nergens (niet helemaal uit vrije wil hoor, huis is zo slecht geisoleerd dat alle warmte gewoon verdwijnt uit huis).

 20. Ik doe al wel een heel aantal dingen zoals eerder een paar kaarsjes aansteken en minder licht! Een spaarpotje voor kleingeld heb ik ook, daar gooi ik af en toe iets in! En Hamsteren bij Albert Heijn vind ik helemaal te gek haha! Ik koop ook wel grotendeels in bij bv Aldi!

 21. Wat een handig artikel, zeker zo net voor de feestdagen die meestal toch wel erg duur uitvallen vanwege de cadeautjes, lekkere hapjes enzovoort. Ik heb wel heel hard moeten lachen om het platdrukken van de wc-rol, misschien is dat iets te voor mij persoonlijk, maar het zijn zeker fijne toepasbare tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *