Welke kattenluik voor jouw kat kopen

kattenluik
Een kat houdt ervan om buiten te zijn en te genieten van de buitenlucht. Je wilt niet elke keer de deur open moeten doen voor je kat als hij naar buiten of binnen wil. Een goede oplossing hiervoor is een kattenluik. Je kat kan zelf naar buiten toe of terug het huis is. Zo creëer je veel vrijheid voor je kat en hoef jij je niet druk te maken om de deur of raam open te doen. We vertellen je graag meer over welke kattenluiken er zijn en hoe je deze moet installeren. Ben jij benieuwd? Lees snel verder!

Waarom jij een kattenluik nodig hebt

Het buitenleven voor een kat is erg belangrijk. Zelf de vrijheid hebben om te kiezen waar ze heen gaan en wanneer, contact hebben met andere katten en kunnen bewegen in de buitenlucht. Katten vinden het fijn om zelf de controle te hebben. Anders moeten ze iedere keer bij de deur wachten tot jij de deur voor ze open doet of weer naar binnen laat. Daarom is het voor een kat fijn om een eigen kattenluik te hebben.

Door middel van een kattenluik is je kat niet afhankelijk van jou als hij naar buiten wil. Ongeacht of je thuis bent of weg bent. Daarnaast is een groot voordeel van een kattenluik dat je vele verschillende soorten kattenluiken hebt. En andere katten komen niet je huis binnen.

kattenluik

Soorten kattenluiken

Je hebt verschillende soorten kattenluiken. Bij het uitkiezen van een kattenluik is het belangrijk dat je kijkt naar de verschillende soorten die er zijn. Iedere kattenluik functioneert anders en heeft andere afmetingen. We zetten graag de verschillende soorten kattenluiken voor je op een rijtje.

  • Standaard kattenluik, dit is een kattenluik met een standaard doorsnee luik. Het luikje hangt los zodat de kat van beide kanten er doorheen kan. Zodra de kat er doorheen is valt het luikje dicht. Je kat kan gemakkelijk door het luikje heen door met zijn kop of poot ertegen te duwen.

Het is mogelijk om je kattenluik te vergrendelen door middel van een slot. Deze heeft meerdere standen. Je kan het kattenluik helemaal vergrendelen zodat je kat er niet in of uit kan, er niet in kan of er niet uit kan.

  • Kattenluik met magneet, hierbij heeft het kattenluik een magneetsluiting. Hierbij draagt je kat een magneet om zijn halsband. Wanneer je kat in de buurt komt van het kattenluik gaat het kattenluik open. Dit zorgt ervoor dat alleen jouw kat naar binnen kan. Zo heb je geen last van andere katten of dieren in je huis.
  • Kattenluik met chip, sommige katten zijn bij de dierenarts geregistreerd met een chip. Je kan deze chip koppelen aan je kattenluik. Zodra je kat bij het kattenluik aankomt checkt die de chip die je kat heeft en gaat het kattenluik open. Het is hierbij mogelijk om meerdere katten met chip te koppelen aan het kattenluik. Bij katten waarbij het niet gekoppeld is blijft het kattenluik dicht.Het koppelen van de chip van je kat is eenvoudig te doen. Je hebt op het kattenluik een knop zitten waarbij je de chip van je kat kan koppelen. Zodra je deze ingedrukt houdt kan je kat door het kattenluik lopen en is de chip gekoppeld.
  • Infrarood kattenluik, dit werkt bijna hetzelfde als een kattenluik met een chip. Het verschil is dat je met een infrarood kattenluik je kat een infrarood hangertje heeft aan zijn halsband in plaats van een chip. Wanneer je kat binnen een bepaalde afstand van het kattenluik is gaat het kattenluik open en kan je kat erdoorheen.

Afhankelijk van of je kat een chip heeft, wat je zelf fijn vindt en je kat fijn vindt kan je het juiste kattenluik kopen. Daarnaast moet je kijken naar de grootte en gewicht van je kat zodat je de juiste maat kattenluik koopt. Het is fijn voor je kat als hij een kattenluik heeft waar hij goed in past.

kattenluik

Kattenluik installeren

Wanneer je een kattenluik hebt uitgezocht kan je het thuis gaan installeren. Maar hoe installeer je een kattenluik thuis? We leggen het je graag in stappen uit. Het is belangrijk dat je het kattenluik op juiste hoogte monteert op de deur. Het laagste punt van het kattenluik moet gelijk zijn aan de onderkant van de buik van je kat. Zo kan je kat gemakkelijk door het kattenluik heen.

Als eerst moet je je kattenluik opmeten. De afmetingen kan je op de deur waar je het kattenluik wilt plaatsen tekenen. Zodra je de afmetingen op de deur hebt geplaatst kan je met een boor gaten boren zodat je daarna met een zaag de oppervlakte eruit kan zagen. Het is belangrijk dat je na het zagen de randen van de binnenkant met schuurpapier glad schuurt.

Nadat je de openen voldoende hebt geschuurd kan je de voorzijde van het kattenluik plaatsen in het gat en vast schroeven in alle hoeken. Zodra de voorzijde vast zit kan je de binnen- en buitenkant monteren op de deur. Het is mogelijk om een kattenluik niet alleen in een deur maar ook in glas te plaatsen of een schuifdeur.

Hoe laat ik mijn kat aan het kattenluik wennen?

In het begin zal een kattenluik erg wennen zijn voor je kat. Normaal deed jij de deur altijd open en nu moet je kat zelf door een kattenluik gaan. De ene kat zal minder bang zijn en er al snel aan wennen en de andere kat heeft misschien meer tijd nodig. Je kan met je hand zachtjes tegen het kattenluik aanduwen zodat je kat ziet hoe het werkt. Wanneer je kat wat banger is kan je beter je kat zelf even laten wennen. Je kan vaker het luik met je hand openen om het te laten zien of snoepjes of speeltjes erbij leggen zodat het vertrouwder voelt.

Als je kat gewend is aan het kattenluik geeft dit jou en je kat een hoop vrijheid. Je kat kan zelf naar binnen en buiten wanneer hij wilt en jij hoeft niet de deur open te doen voor je kat of je zorgen te maken.

Heb jij een kattenluik voor jouw kat?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

Eén gedachte over “Welke kattenluik voor jouw kat kopen

  1. Wat een leuke blog, ben gék op katten (en eigenlijk alle fluffy huisdieren). Nee, geen kattenluik terwijl we wel 1 kat hebben. We wonen in een huurhuis en mogen geen kattenluik aanbrengen. Heel veel mensen doen dat wel gewoon, maar het kost gigantisch veel wanneer je wil verhuizen en ook nog eens een nieuwe deur moet kopen. Tot we een koophuis hebben laten we haar naar buiten wanneer ze wil. Ik ben toch veel thuis 🤗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *