Tips voor het starten van een blog

starten

Met deze tips kun je snel en makkelijk starten met je eigen blog. Wat zijn nou echt dingen die je als blogger nodig hebt bij het beginnen van een website, wat moet je niet vergeten en andere potentiële struikelpunten.

Webhosting

Oke, laten we bij het begin beginnen: je hebt een webhosting nodig waar je een pakket kunt aanschaffen en een domeinnaam kunt registreren (er zijn ook sites waar je gratis een blog op kunt starten, maar dat staat minder professioneel). Vergelijk voor jezelf een aantal verschillende aanbieders en kijk of ze hebben wat jij zoekt, zoals domeinnaam, webhosting, genoeg schijfruimte, kosten en ondersteuning/service.

Blogsysteem

Kies voor een geschikt blogsysteem dat aan jouw eisen voldoet. Het allerbekendste en meest gebruikte blogsysteem is WordPress. Hiermee heb je eigenlijk 2 opties: je maakt je website met WordPress of je installeert WordPress op je eigen domeinnaam via je webhosting. De laatste optie geeft je aanzienlijk meer vrijheid als het gaat om vormgeving en het gebruiken van plugins. Mijn website draait ook op een eigen domeinnaam via webhosting.

Design

Voor je blog kun je een design kiezen (ofwel een template/theme). Er zijn gratis thema’s te downloaden, maar er zijn ook hele mooie betaalbare te verkrijgen. Een fijne website hiervoor is Themeforest. Kies vooral voor iets wat bij jouw doel en stijl past. Daarnaast kan ik Elementor ook zeker aanbevelen, als je graag zelf de indeling van je blog bepaalt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Apparatuur

Een blog starten kan natuurlijk niet zonder de juiste tools & apparatuur. Zo heb je een goede laptop nodig, internet, mobiele telefoon om social media te onderhouden en voor de meeste bloggers onmisbaar; een goede camera.

Een systeemcamera is een camera die de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera combineert met de compacte vormgeving van een compact camera. Deze systeemcamera’s hebben zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden en de mogelijkheid om zelf lenzen te verwisselen, zoals de Canon systeemcamera.

SEO

Verdiep je in SEO (zoekmachineoptimalisatie). Om je website vindbaar te maken is het belangrijk om je blog te optimaliseren voor zoekmachines. De bedoeling is om je website hoog te laten scoren in de organische (niet betaalde/gesponsorde) zoekresultaten van een zoekmachine. Dit doe je onder andere door middel van goede blogtitels, subtitels, alinea’s & trefwoorden. Op deze manier kun je gratis hoog in de zoekresultaten terecht komen en zo nog meer blogverkeer realiseren. De plugin ‘Rank Math SEO’ is hier erg handig voor.

Beveiliging

Er zijn helaas veel hackers actief, ook ik heb er in het verleden helaas eens mee te maken gehad. Geef hackers geen kans door een sterk wachtwoord te kiezen met een moeilijke gebruikersnaam (dus niet admin). Daarnaast zijn er nog handige plugins die je blog extra beschermen, zoals de plungin ‘Limit Login Attempts’. En de plugin ‘All in One WP Security & Firewall’ scant jouw blog op bekende veiligheidsproblemen en geeft je aan de hand daarvan advies.

Wat is jouw tip voor het starten van een blog?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

8 gedachten over “Tips voor het starten van een blog

  1. Mijn tip: schrijf vooral over iets wat je zelf leuk vindt en niet omdat je denkt dat het wellicht hoog scoort en zorg ervoor dat je artikelen netjes zijn verzorgd, dus geen of zo min mogelijk taalfouten.

  2. Wat een fijne tips! Toen ik begon met bliggen stuiterde ik van de inspiratie en ideeën. Als ik torn direct alles had opgeschreven, dan had ik een soort contentkalender kunnen maken. Super fijn en waardevol! Vooral wanneer je even een writersblock hebt.

    1. Ik heb ook overal losse blaadjes en notitie boekjes liggen met allerlei ideeën erin uitgewerkt. Erg handig als je last hebt van een writersblock (al is het hier soms ook gewoon geen zin 😉 ).

  3. Je geeft goede tips om te starten met een blog. Ik heb er echt jaren over gedaan om alles een beetje goed voor elkaar te hebben, er komt zo veel bij kijken als je het echt goed wilt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *