Wil je verhuizen naar een oud huis? Een oud huis heeft immers karakter, geschiedenis en charme, maar is het wel verstandig? Je bent niet de enige die droomt van een jaren 30-woning (of misschien wel een jaren 20). Maar voordat je te hard van stapel loopt met je roze bril op is het verstandig om op een aantal punten te letten, waaronder verborgen gebreken.
Een oud huis kan door zijn lange geschiedenis voor verrassingen zorgen, ook verrassingen waar je misschien niet op zit te wachten. Het is goed om je van te voren hierin te verdiepen voordat je in alle enthousiasme meteen gaat verhuizen. Het zou ontzettend jammer zijn als er achteraf van alles blijkt te mankeren aan jouw droomwoning. Hieronder een aantal punten om rekening mee te houden bij het verhuizen naar een oud huis.
Top 5 veel voorkomende verborgen gebreken:
- Rottende dakconstructie en/of rottende kozijnen
- Asbest
- Lekkende leidingen of verstoppingen
- Verzakte vloer
- Kapotte of verouderde cv-ketel
Onderzoekplicht
Houd er rekening mee dat je als koper zijnde een onderzoekplicht hebt. Dit houdt in dat je zelf goed moet kijken/uitzoeken of een huis gebreken heeft. Vraag de huidige bewoners daarom naar de staat van de woning (vraag ook specifiek naar de staat van het dak, kozijnen en/of fundering), let op achterstallig onderhoud en laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Dat laatste is overigens niet verplicht, maar wel verstandig om te laten doen en zeker als je een oud huis wilt kopen.
Voorbehoud
Als je een bod uitbrengt op een woning, kun je daarbij ook een aantal ontbindende voorwaarden opgeven, zoals: een voorbehoud van bouwkundige keuring. Dit houdt in dat de koop alleen doorgaat als het bedrag aan onderhoudskosten dat uit het bouwkundig rapport (bouwkundige keuring) komt niet boven een x bedrag uitkomt. Zo voorkom je dat je te veel geld betaalt voor een woning waar je nog tienduizenden euro’s aan achterstallig onderhoud in moet steken. Hiermee kun je zelfs van de koop afzien als de kosten hoger uit blijken te vallen dan vooraf begroot.
Toch een verborgen gebrek
Wat als tijdens de keuring alles in orde lijkt, maar na een paar maanden je er toch achter komt dat er iets mis is? Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je binnen twee maanden, nadat je het gebrek hebt ontdekt, het gebrek laat weten aan de verkopers. Als je zeker weet dat het om een verborgen gebrek gaat, dan kun je de verkopers aansprakelijk stellen. Je meldt het gebrek en vraagt de verkopers om het op te lossen.
Waar nog meer rekening mee houden?
Nog een aantal zaken om van tevoren rekening mee te houden; is de oude woning die je wilt kopen een monument? Klinkt mooi, maar dat heeft ook een aantal consequenties (zo mag je niet zomaar je woning verbouwen, zowel binnen als buiten niet). De kans is groot bij een oud huis dat de isolatie niet al te best is. Vergeet het aanvragen van eventuele vergunningen niet.
Let op de elektriciteit. Bij oudere woningen loop je al gauw het risico dat de bedrading niet optimaal is. Misschien is die zelfs een tikkeltje gevaarlijk. Het kan er op het eerste gezicht misschien best goed uitzien, maar de kans is vrij groot dat een expert er minder over te spreken is. Houd er rekening mee dat het vervangen van de elektriciteit geen goedkope investering is.
Reserveer extra budget voor verbouwen en verhuizen. Maak voor jezelf een begroting met kosten voor direct noodzakelijk onderhoud, wat kost verhuizen, kun je een hoop zelf of moet je mensen inhuren? Is de keuken en/of badkamer nog goed genoeg of moeten die ook compleet worden vervangen? Allemaal dingen om bij stil te staan.
En vergeet eventuele subsidies niet!
Zou jij willen verhuizen naar een oud huis?
* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.
Er zijn inderdaad veel dingen waar je op moet letten maar zo een oude cottage in Engeland/Ierland lijkt mij fantastisch!
Zeker als de prijs laag is, verbouwen vind ik stiekem ook wel heel leuk. Nieuwbouw kan zo steriel en sfeerloos zijn maar ook wel praktisch.
Ik zou niet opteren voor zo een oud huis, al vind ik die meestal wel heel charmant. De verbouwingen en daarmee gepaard gaande kosten zouden mij afschrikken
Ik zou willen verhuizen naar een huis met karakter, zoals een woonboerderij
Ik woon in een oud pandje in Amsterdam. Ik vind dat het zeker z’n charmes heeft, maar ik weet ook dat nieuwbouw ook vele voordelen heeft. Toch zou ik mijn plekje niet willen opgeven 🙂
Ik woon in een oud huis. Echt een drama qua duurzaamheid.
Dat soort huizen trekt mij altijd enorm, maar als je dan bedenkt wat het onderhoud gaat kosten, dan schrikt het mij ook weer enorm af.
Jaaaaa, ik ken genoeg mensen die een jaren 30-huis kochtten en dat dan de hele vloer eruit moest. Vloerrot. Ik zou ook graag een jaren 30-huis willen, maar dan inderdaad wel een potje klaar hebben dat je goed kunt verbouwen indien nodig.
Wonen in een oud huis is niks voor ons. Al kijk ik wel altijd met plezier naar renovatie projecten van anderen.