Zo begin je met bloggen in 5 stappen!

bloggen

Bloggen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Je moet natuurlijk wel een aantal dingen regelen voordat je een blog begint, maar als je iets echt heel graag wilt, dan weet ik zeker dat het je lukt! Hieronder 5 stappen om te beginnen met bloggen.

Alhoewel ik mijn man nog steeds niet heb kunnen overtuigen van het beginnen van zijn eigen blog of Instagram account, ben ik er van overtuigd dat het jou met dit stappenplan zeker gaat lukken!

1. Waarom & waarover

Bedenk voor jezelf waarover je wilt bloggen, wil je je richten op één onderwerp of wil je over meer onderwerpen bloggen? En misschien nog wel belangrijker, waarom wil je gaan bloggen? Wat onderscheidt jou van de rest? Kies in ieder geval iets waar je voor de volle 100% achter staat en met passie over kunt bloggen.

2. Domeinnaam & hosting

Een goede naam voor je blog bedenken is nog lastiger dan je denkt, daarnaast zijn veel domeinnamen ook al bezet. Wil je je eigen naam in de domeinnaam verwerken of wil je een niche gebonden naam?

Als je dan eindelijk dé blognaam hebt, raad ik je aan om een goede hosting te nemen, een die het liefst ook WordPress ondersteunt. Dit hoeft trouwens geen honderden euro’s te kosten, want je hebt ook goedkope webhosting die ontzettend goed is! WordPress is gewoonweg een erg gebruiksvriendelijke en makkelijke manier om een mooie blog op te zetten (ik zat hiervoor op Blogger, maar WordPress is zoveel fijner en ik ben echt blij dat ik de overstap heb gemaakt). Vaak zit er bij de hosting ook een domeinnaam, opslagruimte, support en een SSL-certificaat.

bloggen

3. Layout

Geef je blog vorm; kies een layout die jou aanspreekt. Maak gebruik van verschillende pagina’s en drop down menu’s. Zorg dat je het overzichtelijk houdt en niet teveel verschillende kleuren gebruikt (kies een huisstijl). Iets wat mensen ook altijd wel een interessante pagina vinden is de pagina waarop je wat over jezelf verteld en het liefst met een foto (we zijn nou eenmaal nieuwsgierig).

4. Beginnen & volhouden

Als je blog dan zo goed als startklaar is kun je beginnen met het schrijven en delen van blogposts. Zorg ervoor dat je regelmatig schrijft, maar laat het geen ‘moeten’ worden, want dan is de lol er snel vanaf en dit houd je niet eeuwig zo vol. Deel blogposts op verschillende social media platformen, zoals Facebook, Instagram, Youtube, TikTok, Linkedin..

Nog blog inspiratie nodig? Ik schreef al eens eerder een blogpost met 50 blogideeën en hoe je je blogdip verslaat.

5. Bij jezelf blijven

Blijf bij jezelf en doe het voor jezelf en niemand anders! Samenwerkingen komen vanzelf, in het begin is het gaaf dat er bedrijven en webshops willen samenwerken, maar blijf bij jezelf. Plaats niets waar je niet voor 100% achter staat. Heel in het begin heb ik mezelf hier wel eens schuldig aan gemaakt, maar dat gebeurt niet meer.

De enige regels die er zijn voor bloggen, is dat er geen regels zijn.

27 gedachten over “Zo begin je met bloggen in 5 stappen!

  1. Het volhouden en doorgaan is vaak het lastigste.
    Ik denk dat je je vooral moet afvragen waarom je wilt gaan bloggen.
    Wanneer je dit doet voor jezelf en er ook echt plezier uithaalt zal die het langste vol te houden zijn…

  2. Ik denk dat voor veel mensen het ‘volhouden’ lastig is. Maar als je het zo moet noemen, dan is bloggen voor die persoon niet weggelegd denk ik 🙂 Wel goed dat je het benoemt bij je tips!

  3. De start is nog het makkelijkste, het volhouden is het moeilijkste en voor jezelf voor ogen houden waarom je het doet.

  4. Dat volhouden is vaak nog erg moeilijk. Je moet echt niet te snel opgeven als iets niet helemaal haat zoals je had verwacht.

  5. mooie opzet voor wat je nodig hebt als je start met een blog 😉 ik denk dat vooral het volhouden lastig is. Ik ben nu al wat jaren bezig en zelfs ik heb er af en toe moeite mee. Maar als je gepassioneerd je ding doet, dan komt het vast wel goed 😉

  6. Een blog beginnen is geen probleem. Volhouden blijkt wel veel moeilijker te zijn dan je in begin denkt haha. Maar aan de andere kant ontwikkel je ook je creativiteit en brengt bloggen je op plekken waar je nooit zou komen. Dus ik zou iedereen aanraden om een poging te wagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *