December is een dure maand met al die feestdagen voor de deur (Sinterklaas, Kerst, Oud & nieuw), dus als er even wat geld bespaart kan worden dan is dat mooi meegenomen! Het is immers allemaal al duur genoeg. Misschien denk je nu onmogelijk, maar ik geef je 17 bespaartips voor de feestdagen.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de feestdagen niet zo uitbundig te vieren of misschien wel helemaal niet, maar soms ontkom je er gewoon niet aan (bijvoorbeeld met kleine kinderen die nog geloven in Sinterklaas). Dan is het fijn dat je wat geld kunt besparen en de decembermaand doorkomt zonder geldstress!
1. Budget
Houd je aan een budget! Maak een lijstje voor wie je cadeaus wilt kopen, wat je zou willen kopen en wat je daar maximaal aan wilt/kunt besteden. Zo voorkom je onaangename verrassingen en weet je hoeveel geld je hiervoor apart moet houden. Houdt ook rekening met eventuele surprises op school of werk.
2. Kerstdiner
Kerstdiner met de hele familie niet alleen een hoop gedoe in de keuken maar ook relatief kostbaar? Laat iedereen een gerecht maken en meenemen. Zo houd je de kosten laag en het scheelt je een hoop stress in de keuken, wel zo fijn. Of ga eens voor een kerst brunch, kun je ’s avonds lekker thuis blijven in pyjama op de bank.
3. Uitstapje
Een uitstapje met de familie tijdens de feestdagen hoeft niet duur te zijn. In plaats van te gaan bowlen of naar een pretpark te gaan, kun je ook een gezellige boswandeling maken met z’n allen. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook nog eens gezond! Of doe allerlei gezelschapsspellen samen.
4. Cadeaus plannen
Dit klinkt misschien wat raar, maar bedenk al vroeg in het jaar wat je cadeau wilt doen en koop je cadeaus voor de decembermaand het hele jaar door. Zo voorkom je dat je in december ineens een grote uitgavenpost hebt. Ook heb je rustig de tijd om aanbiedingen, acties en kortingen op je cadeaus in de gaten te houden. Vlak na Sinterklaas en Kerst zijn een hoop producten véél goedkoper en wat dacht je van Black Friday?
5. Kerstpakket
Bij onder andere de Makro verkopen ze een groot aanbod aan kerstpakketten. Niet alles wordt verkocht, waardoor de pakketten die overblijven na kerst voor een prikkie van de oorspronkelijke prijs verkocht worden. Kun je hem cadeau doen aan jezelf na kerst of gebruiken als een nieuwjaar pakket.
6. Maandelijks sparen
Zet vanaf januari elke maand een x bedrag apart voor de decembermaand. Zo heb je tijdens de feestdagen een fijn potje opgebouwd waarvan je de extra decemberaankopen kunt doen.
7. Verwarming
Als je gaat gourmetten of met de hele familie in je woonkamer zit, dan kan de verwarming best wel een paar graden lager dan normaal. Of trek allemaal die mega foute, extra dikke kersttrui aan.
8. Kliekjes
Lekker gegourmet met kerst of nog wat over van het kerstdiner? Maak van ‘derde kerstdag’ een kliekjesdag. Net zo lekker, gezellig en je hoeft op deze manier niets onnodig weg te gooien.
9. Kunstkerstboom
Een kunstkerstboom is bij aanschaf misschien even een investering, maar daarna heb je er jaren lang plezier van! Je hoeft niet elk jaar opnieuw voor een paar tientjes een echte boom te kopen en het scheelt een hoop naalden die uitvallen in je huis (om nog maar niet over de kriebelbeestjes te spreken).
10. Schoencadeaus
Schoencadeaus met sinterklaas hoeven echt niet duur te zijn. Denk hiervoor aan winkels als Action, HEMA, Kruidvat, Big Bazar, Prijsmepper, So Low, Voordeelshop, Zeeman, Wibra, etc.
11. Creatief
Wees creatief! Het hoeft heus niet allemaal te draaien om het grootste en/of duurste cadeau. Je kunt ook zelf lekker aan de knutsel gaan en bijvoorbeeld een fotoboek met herinneringen cadeau doen of je maakt waardebonnen (uitgebreid ontbijt, de afwas doen, hond uitlaten, oppassen, klusje).
12. Vuurwerk
Vuurwerk is een vrij kostbaar plaatje en het lijkt alsmaar duurder te worden. In plaats van zelf vuurwerk te kopen kun je er voor kiezen om te genieten van andermans vuurwerk (er is toch genoeg te zien!). Wil je toch zelf kopen? Spreek dan met jezelf af dat je maar voor een x bedrag koopt of maar een pakket met siervuurwerk aanschaft.
13. Zorgverzekering
Aan het einde van het jaar is het tijd om je zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Heb je alle aanvullende pakketten die je nu hebt echt nodig (weegt het op tegen de maandelijkse premie)? Kun je ergens goedkoper uit zijn? Krijg je ergens een leuke korting/aanbieding? Vergelijken is tegenwoordig zo gedaan en het loont echt!
14. Kerstversiering
Wij doen nog steeds met ons eerste setje kerstballen, lampjes en slingers. Mocht je toch graag andere/nieuwe kerstversiering willen, koop dit dan na kerst, deze artikelen gaan dan namelijk spotgoedkoop de winkel uit. Dit geldt overigens ook voor het kopen van een kunstkerstboom. Oude kerstballen kun je met sprayverf makkelijk een ander kleurtje geven en verzamel in het bos takjes, dennenappels, mos & kastanjes en maak zo je eigen kerststukje voor op tafel.
15. Inpakpapier
Sommigen maken graag een heel spektakel van het inpakken van cadeaus; lintjes, strikken, glitters, labels en noem maar op. Echter wordt het er in een paar seconden afgerukt en in een prop op de grond gegooid. Je kunt je cadeaus ook inpakken met krantpapier, bladzijden van tijdschriften of oude (strip)boeken.
16. Outfit
Je hoeft heus niet elk jaar een nieuwe outfit te scoren voor de feestdagen. Dat jurkje van vorig jaar kan nog prima of combineer het met wat anders uit je kledingkast. En trek gewoon lekker iets comfortabels aan in plaats van jezelf in een strak glitterjurkje te hijsen met hoge hakken eronder.
17. Secret Santa
Trek lootjes met namen (net zoals bij surprises) en koop een cadeau voor degene die jij op je lootje hebt staan. Spreek vooraf een budget af. Dit scheelt je een hoop geld, want je hoeft niet voor de hele familie een cadeau te kopen, maar voor één persoon.
Vergeet vooral niet te genieten met de feestdagen!
Heb jij nog bespaartips voor de decembermaand?
Ja dat is altijd een kostelijke periode – wij kijken voor de Sint ook altijd goed op voorhand uit waar er iets in reclame staat 🙂
Wat een goede lijst! Geen toevoegingen meer. Wat ik zelf inderdaad doe is een budget opstellen, vooraf beginnen met de inkopen en het gewoon in zijn algemeenheid niet te gek maken. Het draait uiteindelijk om samen zijn en dat is belangrijker dan een berg cadeaus of eten wat je niet op krijgt.
Helemaal mee eens! Niet te gek maken, het draait inderdaad om het gezellig samen zijn. 🙂
Goede lijst met tips. Wat dacht je van: jeu de boules spelen met de familie? Altijd leuk!
Dat van de kerstbrunch is een goede tip. Lekker ’s avonds met pyjama op de bank. Yes! (als ze tenminste op tijd weggaan en niet blijven hangen, hahahaha).
Dat is een mooie lijst met tips. Mijn belangrijkste tip zou zijn om op tijd te beginnen zodat je kunt zoeken naar de voordeligste opties.
Wij houden het altijd wel klein, maar toch kost het altijd weer meer dan je denkt. Ik neem me dan ook elk jaar voor om eerder de cadeaus te kopen, maar het blijft steeds toch bij een voornemen…..
Hele goede lijst. Ik kan hier niets aan toevoegen. Ook kijk ik ver van te voren wat iemand leuk vindt en zet ik geld opzij zodat ik in december geen problemen heb.
Wat een goede tips! Ik heb ook altijd een budget voor de cadeautjes en ga voor het goedkoopste inpakpapier. Uiteindelijk gaat het om het samen zijn met de feestdagen en een glimlach en knuffel zijn gratis
fijne lijst. ik koop in ieder geval nooit vuurwerk. daar bespaar ik al een hoop op 🙂
oh wat een handige tips geef je en zeker in deze tijd!! hier besparen we er nooit op maar ga er toch maar eens op letten