Er is ontzettend veel keus als het gaat om het kiezen van een hypotheek. Zo zijn er verschillende hypotheekvormen, rentes, voorwaarden en aanbieders: dus hoe kies je dan de juiste hypotheek? De juiste hypotheek is namelijk voor iedereen weer anders.
Voor iedereen is er dus wel een passende hypotheek te vinden, maar hoe vind je die ene passende hypotheek? Aan de hand van onderstaande stappen help ik je jouw juiste hypotheek te vinden.
Wat is mijn maximale hypotheek?
Wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen hangt van allerlei verschillende factoren af. En wat je maximaal kunt lenen is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen. Er wordt gekeken naar eventuele schulden (studieschuld bijvoorbeeld). Ook spelen de rente en de periode waarover je deze vastzet mee.
En sluit je voor het eerst een hypotheek af, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een starterslening (verschilt per gemeente).
Je kunt tegenwoordig makkelijk online je maximale hypotheek berekenen. Toch zou ik eens om de tafel gaan zitten met een hypotheekadviseur. Die kan met je meekijken en je handige tips en advies geven op het gebied van hypotheken, zodat je niets over het hoofd ziet.
Maandlasten
De maandlasten van je hypotheek hangen af van onder andere de looptijd waarover je de hypotheek afsluit, de rente en de periode waarover je deze rente vastzet. Het is dus slim om niet van één aanbieder uit te gaan en rente vergelijken van verschillende aanbieders. De premie van de verzekeringen die je moet afsluiten moet je ook meerekenen.
Hypotheekvormen
De hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je jouw hypotheek aflost. Dit kan op verschillende manieren. Daarnaast kies je ook in hoeveel jaar tijd je jouw hypotheek wilt aflossen. Hoe korter de looptijd van je hypotheek, hoe hoger je maandlasten zullen zijn.
Als je anno 2020 een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, kun je kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. De hypotheek moet je in 30 jaar tijd helemaal aflossen, anders kun je de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting.
Annuïteitenhypotheek
Maandlasten blijven de hele looptijd gelijk, zolang de rente niet wijzigt. De annuïteit bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing, op het einde van je looptijd betaal je veel aflossing en weinig rente. Aan het einde van de looptijd heb je alles afgelost.
Lineaire hypotheek
Maandlasten dalen tijdens de looptijd van je hypotheek, zolang de rente niet wijzigt. Je aflossing blijft continu gelijk. De rente betaal je over de resterende schuld. Deze neemt steeds verder af doordat je aflost, dus het bedrag wat je betaalt aan rente neemt ook af. Je maandlasten zijn in het begin het hoogst en dalen gedurende de looptijd van je hypotheek. Aan het einde van de looptijd heb je alles afgelost.
Rente vastzetten
Voor hoe lang wil je je rente vastzetten en hoeveel risico wil je lopen? Als de rente stijgt, stijgen daarmee ook je maandlasten. Je kunt dit voorkomen door de rente op je hypotheek vast te zetten voor een bepaalde periode.
Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Daar tegenover staat wel dat als de rente stijgt, jouw maandlasten gelijk blijven, omdat je de rente vast hebt staan voor een bepaalde periode. Van tevoren rente en spaarrente vergelijken van verschillende aanbieders is dus zeker aan te bevelen.
Verzekeringen & andere bijkomende zaken
Denk hierbij aan de Nationale Hypotheek Garantie, levensverzekering (wanneer je partner overlijdt), woonlastenverzekering (vrijwillig), opstalverzekering en inboedelverzekering. Allemaal dingen om goed over na te denken en met elkaar te vergelijken.
Welke hypotheek past het beste bij jou?
* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.
Je moet met zoveel dingen rekening houden. Ik kijk alleen nog maar naar leuke huizen, maar zou niet weten wat voor hypotheek ik zou kunnen krijgen. Maar inderdaad, studieschuld telt ook nog mee…
Ja, het wordt er tegenwoordig niet makkelijker op gemaakt.
Wat is de rente toch historisch laag! Wel jammer dat de huizenprijzen toren hoog zijn en het hele huizen zoeken hierdoor lastiger is dan verwacht. Jammer, want van zo’n lage rente willen we allemaal wel profiteren. Ben dan ook benieuwd wat het effect van het Coronavirus op de langere termijn zal zijn in de woningmarkt!