32 tips om te besparen op je boodschappen

besparen op boodschappen
De boodschappen zijn al duur genoeg & worden eigenlijk alsmaar duurder. Zo is per 1 januari de btw op groente en fruit van 6% naar 9% gegaan. Hoe fijn zou het zijn als je een aantal euro’s kunt besparen op het doen van je boodschappen? Ik geef je 32 tips om te besparen op je boodschappen.

1. Een keer in de week boodschappen
Doe je boodschappen 1 keer in de week, hiermee voorkom je impuls aankopen. Daarnaast scheelt het je ook een hoop tijd.

2. Weekmenu
Als je dat nog niet doet; maak een weekmenu en stel hierop je boodschappenlijstje samen. Je kunt thuis eerst je kast en vriezer nalopen wat er nog is. Hierdoor kun je gerichter boodschappen doen en voorkom je impuls aankopen. Mits je je aan je boodschappenlijstje houdt!

3. e-kortingscode
Op de website van e-kortingscode vind je diverse kortingscodes, aanbiedingen en acties. Waaronder ook een Albert Heijn kortingscode voor je boodschappen. Als je lid wordt ontvang je exclusieve deals die alleen voor leden zijn. Of bespaar bij Groupon extra op een etentje in een restaurant.

4. Folder
Blader de folders door en bekijk welke producten jij vaker gebruikt die in de aanbieding zijn. Kun je deze verwerken in je weekmenu? Als ik zie dat de shoarma in de aanbieding is of de pasta is 1+1 gratis, dan verwerk ik deze menu’s in het weekmenu, dit scheelt toch een paar euro’s. Op de site van Albert Heijn kun je zoeken op bonus koken, dit zijn gerechten samengesteld met producten die op dat moment in de bonus zijn, handig!

5. Kortingscoupons
Achterin de Allerhande zitten kortingscoupons voor diverse producten.

6. Scanner
Door gebruik te maken van de zelf scan functie, kun je vooraf al zien wat je boodschappen gaan kosten. Spreek met jezelf een budget af en probeer hier binnen te blijven.

7. Zelf snijden
Het zelf snijden van je groenten is een stuk goedkoper dan de kant-en-klaar voorgesneden groenten. Dit geldt overigens ook voor het fruit.

8. Stickers
Vaak zit er op producten een 35% kortingssticker en soms zelfs een 50% sticker, omdat ze bijna tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Kijk op je lijstje of je hier iets mee kunt, veel producten kun je zelfs invriezen en het scheelt je toch weer 35% of 50% op de aankoop van een product.

9. Bukken
Vaker bukken! De goedkoopste producten liggen helemaal onderin het schap en de duurdere producten liggen op ooghoogte. Door vaker te bukken en dus voor de goedkopere variant te gaan, kun je een aantal euro’s besparen & het is ook nog eens goed voor de lijn! Kortom: vervang de A-merken voor de goedkopere huismerken.

10. Bewaren
Het is zonde om eten weg te gooien. Als er nog voldoende over is van iets, dan kun je dat bewaren in de koelkast of invriezen. Zelfs als het nog maar genoeg is voor één persoon vries ik het in, het kan altijd van pas komen; wanneer een van ons een etentje heeft met collega’s bijvoorbeeld. Ook brood vriezen we in, omdat dit nooit op tijd op komt. Je pakt het aantal sneeën brood dat je nodig hebt en ontdooit dit in de magnetron.

11. De markt
Koop je groenten en fruit op de markt, dit is een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Ga het liefst tegen het einde van de dag, vaak is het dan nog goedkoper, omdat de marktkoopman het liefst van zijn producten af wilt. Seizoensgroenten zijn ook goedkoper. Of haal diepvriesgroenten: net zo gezond en veel goedkoper (geldt ook voor fruit).

12. Inventariseren
Kijk voordat je boodschappen gaat doen thuis eerst wat er nog in de vriezer ligt, koelkast & berging staat. Neem dit mee in je weekmenu voordat je weer nieuwe dingen gaat inslaan.

13. Wedstrijd
Maak van het boodschappen doen een wedstrijd met jezelf, probeer een weekmenu te maken en daarmee onder je budget te blijven.

Op Nibud kun je het gemiddelde boodschappen budget zien voor jouw gezinssituatie. Voor ons is dat 2 personen zonder kinderen €361,- wat uitkomt op zo’n €90,25 per week.

14. Kant-&-klaar
Koop geen kant-&-klaar maaltijden, vermijd de snackbar, pizzeria en alles via thuisbezorgd. Je bent vrij duur uit voor het afhalen of bestellen van eten, vaak komen er ook nog eens bezorgkosten bij. Ook kant-&-klaar maaltijden zijn een stuk duurder dan wanneer je hetzelfde gerecht zelf zou maken, daarbij is het nog gezonder en lekkerder ook!

15. Moestuin
Maak je eigen moestuin en haal hier je groente en fruit vandaan, nog leuk om te doen ook! Verse kruiden kun je zelfs in een pot in de vensterbank van je keuken kweken. Misschien heeft een van je vrienden, buren of familieleden een moestuin en mag je van hun iets overnemen?

16. Bonnen bewaren
Bewaar je bonnen en kijk kritisch of je geen onnodige aankopen hebt gedaan en waar je eventueel toch nog op had kunnen besparen als een les voor de volgende keer.

17. Neem je partner mee
Dit klinkt misschien raar, maar ik neem mijn partner dus altijd mee als ik boodschappen ga doen. Aangezien wij maar een keer per week naar de supermarkt gaan, heb ik hem sowieso al nodig voor het sjouwen van de boodschappen.

Het grootste voordeel van mijn partner meenemen is dat mijn man een gruwelijke hekel heeft aan het doen van de boodschappen. Dit zorgt ervoor dat ik nooit langer in de supermarkt ben dan nodig. Zodra we de poortjes door zijn is het: ‘wat hebben we allemaal nodig?‘, ‘schiet eens op!‘, ‘duurt het nog lang?‘ of ‘ik moet plassen, dus doorwerken‘.

18. Route
Wij hebben een vaste route door de supermarkt, we weten ongeveer waar alles ligt en gaan alleen de gangpaden door waar we ook daadwerkelijk moeten zijn. Zo voorkom je impulsaankopen en ben je niet langer in de winkel bezig dan nodig is.

19. Minder vlees
Vlees is relatief duur, kies ervoor om niet elke avond vlees op je bord te hebben. Vervang dit eventueel voor peulvruchten, extra groente, ei, vegetarisch of vleesvervangers. Ook beter voor het milieu.

20. Frisdrank & alcohol
Frisdrank, pakken sap en alcohol zijn ook vrij duur, neem in plaats hiervan liever water (uit de kraan), thee, koffie of aanmaaklimonade.

21. Koek, gebak, snoep & snacks
Haal bovenstaande alleen bij uitzondering in huis, bijvoorbeeld als je een verjaardag hebt, een keer in het weekend of als er visite komt. Scheelt je geld en het is gezonder. Wij hebben standaard nooit koek, snoep, chips of snacks in huis.

22. Over de grens
Indien je dicht bij de Duitse grens woont, haal je verzorgingsproducten bij de DM. Dit scheelt op veel producten echt een heleboel euro’s. Das Futterhaus is een dierenwinkel waar de prijzen ook aanzienlijk lager zijn dan hier in Nederland, dus als je een huisdier hebt is dit een aanrader. De Aldi in Duitsland is zo’n 25% goedkoper dan in Nederland. Bij de Rewe kun je goedkoop drank inslaan & als je er toch bent kun je er meteen even je auto tanken, want de brandstofprijzen zijn er ook een stuk lager!

23. Kinderen
Laat je kinderen thuis als je boodschappen gaat doen of spreek van tevoren heel duidelijk af dat je alleen gaat halen wat er op het boodschappenlijstje staat en dat er in de winkel niet gezeurd hoeft te worden om snoep of andere dingen.

24. Meerdere winkels
Haal je boodschappen bij diverse winkels voor de aanbiedingen uit de folders. Dit kost misschien wat meer tijd, maar scheelt wel geld onder aan de eindstreep. Je kunt ook zoveel mogelijk boodschappen bij de Lidl & de Aldi doen en de resterende producten die hun niet verkopen bij een andere winkel kopen.

25. Air miles
Een Air miles kaart kost je €2,50 (fysieke kaart, digitaal is het gratis). Je spaart Air miles bij Albert Heijn, Etos, Praxis, Shell, Essent en Mastercard. De gespaarde Air miles kun je inwisselen voor een dagje weg, producten of als korting op je boodschappen.

26. Slachterij
Een keer in de maand halen we ons vlees en beleg bij een slagerij/slachterij. In vergelijking met de prijzen van de Albert Heijn scheelt het ons aardig wat euro’s. Thuis vries ik dit in en kunnen we hier een maand van eten. Daarnaast is het vlees een stuk lekkerder en er is niet gerotzooid met het inspuiten van vocht of iets dergelijks.

boodschappen bespaar tips

27. Online
Veel winkels bieden een bezorgservice aan, waarbij de boodschappen tot in de keuken worden geleverd. Op deze manier hoef je de deur niet uit en word je niet verleid tot impuls aankopen. Let wel op de bezorgkosten! Bij Albert Heijn zijn er vaak bepaalde producten waarbij als je die koopt je gratis bezorging hebt.

28. Kruidvat
Kruidvat heeft regelmatig levensmiddelen in de aanbieding. Zo kopen wij er regelmatig Senseo koffie pads, wasmiddel, vaatwastabletten, Milka, koeken, thee en meer. Let wel op of het daadwerkelijk goedkoper is in vergelijking met de supermarkt.

29. Zelf maken
Bak en maak je eigen brood, taart, koekjes, pizzadeeg, pannenkoeken, etc. Ik zweer bij het in huis hebben van bloem, melk en eieren.

30. Cash
Pin het bedrag wat je begroot hebt voor je wekelijkse boodschappen en laat je pinpas thuis. Op deze manier moet je wel binnen je budget blijven.

31. Koopzegels
Koopzegels kosten je op het moment van het aanschaffen van je boodschappen iets meer, maar levert je zo’n 6% op! Voor elke euro die je besteed in de winkel, kun je voor €0,10 een koopzegel kopen. Met 490 zegels heb je je spaarboekje vol. Albert Heijn betaalt je niet €49,- maar €52,- voor een vol spaarboekje. Dat is €3,- winst, als je deze boekjes weg legt tot het einde van het jaar of tot de zomervakantie, heb je toch een leuk extraatje.

32. Lege maag
Ga geen boodschappen doen op een lege maag of als je trek hebt. Hierdoor belanden er meer (ongezonde) dingen in je winkelwagentje dan nodig.

Wat zijn jouw boodschappen bespaartips & hoeveel geef jij per maand uit aan de boodschappen (hoeveel personen)?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

18 gedachten over “32 tips om te besparen op je boodschappen

 1. Leuke tips! Vlees is inderdaad handig om soms niet te eten; scheelt een hoop. Vleesvervangers zijn over het algemeen weer duurder dan gewoon vlees, dus die neem ik eigenlijk nooit.

 2. Wat ik per maand uitgeef wisselt heel sterk. Ik doe wel gewoon mijn boodschappen bij de AH, maar dan volgens het bonus boekje. Die bepaald een beetje wat de pot schaft en als het dan 2de gratis is op een lang houdbaar product, dan sla ik meteen in. Zeker tandpasta en shampoo scheelt dat veel geld.

  1. Als ik iets die zelfde of de volgende dag ga gebruiken en het is dan nog goed, dan neem ik het product met de 35% korting sticker mee. Niks mis mee 😉 invriezen is ook een optie.

 3. Wat een goeie – en uitgebreide! – tips heb je voor ons! Wij doen ook slechts 1x in de week boodschappen, hebben altijd een lijstje en gaan altijd met ons twee. 🙂 Chips en koeken halen we dan weer wel altijd in huis…

  1. Als er een goede 1+1 actie is dan sla ik ook altijd in. Dat kan ik dan die week erop gebruiken of ik vries het in. Zo’n actie gebruik ik ook altijd voor het wasmiddel.

 4. Ik denk dat je eerste tip ook meteen het belangrijkste is. Ik ga te vaak naar de supermarkt en dan ben ik toch geneigd om meer te kopen dan als ik eens per week zou gaan. Toen ik in Frankrijk woonde, ging ik eens per week, (omdat we dan met de auto naar de stad moesten voor boodschappen) en dat scheelde enorm in het boodschap-budget.

 5. Wij hebben een budget voor boodschappen /verzorgingsproducten /luiers en flesvoeding /kattenvoer en schoonmaakmiddelen van 100 euro per week. Dit is ook met koopzegels erbij. Daarom maak ik ook vaak gebruik van de bovenstaande tips.

  Zie hoe het ons verloopt op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *