Zó bespaar je geld in de herfst & winter!

Geld besparen
Ook in de herfst en winter is het heel goed mogelijk om geld te besparen. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Ik heb 23 bespaartips voor je, zodat je op een budget vriendelijke manier de herfst en winter door komt! Met deze tips bespaar je geld in het najaar.

1. Energierekening
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de energierekening. Stel je verwarming in op een lagere temperatuur en niet meteen op standje sambal, dit scheelt een hoop stookkosten. Het is ook beter om je verwarming niet uit te zetten ’s nachts/overdag of heel ver terug te draaien. Je kunt hem beter op een constante temperatuur laten staan (niet lager dan 15 graden), anders moet je verwarming veel harder stoken om weer op temperatuur te komen en dat kost veel meer energie!

Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen lager. De warmte blijft toch nog wel even hangen.

2. Vest/trui
Voordat je de verwarming aanslingert; als het fris aan voelt in huis, pak dan eerst een vest of trui en doe sloffen of dikke sokken aan.

3. Verlichting
In de herfst/winter worden de dagen korter, ofwel ’s morgens langer donker en ’s avonds eerder donker. Hierdoor wordt het ook sneller donker in huis. Doe alleen lampen aan in ruimtes waar je ook daadwerkelijk bent en maak gebruik van LED of spaarlampen. Je kunt het nog sfeervoller maken, door in plaats van lampen gebruik te maken van kaarsen. Kaarsen geven ook nog eens warmte af!

4. Sinterklaas & Kerst
Voor degenen die Sinterklaas en/of Kerst vieren; begin in september/oktober al met het verzamelen/kopen van cadeaus. Dit voorkomt dat je al die kosten in een keer krijgt in een van de duurste maanden van het jaar. Houdt hierbij aanbiedingen in de gaten.

5. Thee 
Thee is relatief goedkoop om te maken en met een zakje thee kun je makkelijk meerdere koppen thee zetten. Je warmt er ook nog eens lekker van op!

Lees ook: 32 tips om te besparen op je boodschappen

6. Gordijnen
Gordijnen of rolluiken houden een groot deel van de kou uit je woning en houden tocht tegen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen, anders houden ze de warmte ook tegen. Een bank of grote kast voor de verwarming kan de warmte ook tegen houden.

7. Tochtstrip
Maak gebruik van een tochtstrip bij ramen en deuren om zo de kou buiten te houden. Je kunt ook een tochtslang kopen om die voor de deur te leggen.

8. Ontluchten
Als er lucht in je leidingen van je verwarming zit, daalt de druk van je cv-ketel en kan het hete water minder goed door de buizen heen stromen. Hierdoor geeft je verwarming minder warmte af en ga je hem alleen maar hoger opstoken. Ontlucht en vul je verwarming dus minstens 1 keer per jaar bij (tikken van de verwarming of water horen stromen is een signaal dat er teveel lucht in je verwarming zit).

9. Ventileren
Ventileren is erg belangrijk, omdat vochtige lucht niet goed verwarmd kan worden. Door te ventileren vervang je de vochtige lucht voor droge lucht en hoe droger de lucht, hoe sneller je kamer op gewenste temperatuur is.

10. Dekentje
Fris ’s avonds op de bank? Pak er een dekentje bij, zo voorkom je dat de verwarming meteen weer omhoog moet.

11. Koud in bed
Kruip je het liefst met je elektrische deken het bed in? Zorg eerst voor een extra deken over je dekbed heen, doe een pyjama aan en maak gebruik van een heet water kruik. Zo bespaar je op het stoken van de verwarming en op elektriciteit.

bespaar

12. Was
De droger is een ontzettende energievreter! Ook in de herfst/winter kun je je was prima aan een wasrek binnen in huis drogen. Als de verwarming aan staat is je was zo droog. Of hang gewassen handdoeken en washandjes over de verwarming, dan zijn ze ook zo droog.

13. Douchen
Blijf niet onnodig lang onder de douche staan, dit kost je een hoop geld aan gasverbruik.

14. Deuren
Houdt deuren gesloten van ruimtes waar je niet bent/de verwarming niet aan hebt, zo hoef je minder hard te stoken.

15. Apparatuur
Trek de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt, zo voorkom je sluipverbruik.

16. Houtkachel
Gebruik een houtkachel of open haard in je woonkamer, dit is goedkoper dan gasverbruik.

17. Brievenbus
Sommigen hebben hun brievenbus als een gleuf in de voordeur zitten, hier komt ontzettend veel tocht naar binnen. Gebruik een brievenbusborstel om de tocht buiten te houden.

18. Zon
Zorg dat je je gordijnen en rolluiken open gooit als de zon erop staat, de stralingswarmte van de zon warmt je huis op. Als de zon ’s avonds onder gaat doe je alles weer lekker dicht om de warmte binnen te houden en de kou buiten. Zo bespaar je onnodig gasverbruik.

19. Radiatorfolie
Radiatorfolie plak je gemakkelijk achter je verwarming en zorgt ervoor dat de warmte die normaal via de muur zou ‘ontsnappen’, terug gekaatst wordt de woning in.

20. Overstappen
Door over te stappen van energieleverancier kun je elk jaar veel geld besparen op je energierekening. Daarnaast krijg je vaak een welkomstpremie als je je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier.

21. Sale
Koop winterkleding en kerstspullen na de winter/kerst in de sale, dit scheelt je een hoop geld, mits je het daadwerkelijk nodig hebt.

22. Seizoensgroenten
Koop groenten in het seizoen, dit is stukken voordeliger. Denk bijvoorbeeld aan pompoen, boerenkool, rode kool, winterpeen, andijvie, etc.

23. Diepvries
Dit koude weer is het ideale moment om je diepvries te ontdooien en te ontdoen van alle ijsvorming (helemaal als het rond vriespunt is). De inhoud van je diepvries leg je zolang buiten neer en je diepvries is zo ontdooid.

Heb jij nog een goede herfst/winter bespaar tip?

13 gedachten over “Zó bespaar je geld in de herfst & winter!

  1. Hele goede tips! Ik pak ook snel een trui en een dekentje voordat ik de verwarming aanzet. De meeste van je tips volg ik al. Alleen heb ik helaas geen open haard, hihi. Wel jammer, vind het altijd zo knus in de winter. Maar de kaarsjes doen ook goed werk.

    1. Supergoede tips zeg! Ik heb ook zo’n tochtige brievenbus in de deur zitten. Wel met een borstel, maar ik vind het toch niet fijn. Wij huren, maar met een koophuis wil ik gewoon een leuke brievenbus in de tuin 🙂

  2. ok ik ga hier dan weer tegen in hahah sorry, hier staat gewoon de kachel aan ondanks ik een trui en een vest aan heb, elektrische bed staat ook op hoog en ga zo maar door. mijn innerlijke thermostaat werkt niet meer om het zo maar te zeggen dus word altijd lastig als het kouder word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *