Van prikpil naar zwangerschapstest

zwangerschapstest
Afgelopen maandag middag ging ik naar de huisarts toe voor het zetten van de prikpil. Iets wat een keer in de twaalf weken moet gebeuren, daarna heb ik er twaalf weken lekker geen omkijken naar. Ik gebruik de prikpil al bijna 3 jaar nu, het is gewoon een soort van routine klus. Prikpil ophalen bij de apotheek, meenemen naar de huisarts, assistente zet hem en ik ben weer klaar voor 12 weken. Behalve afgelopen maandag..

Samen met Wessel ging ik afgelopen maandag middag naar de huisarts toe voor het zetten van de prikpil, routine klusje zo gedaan, door de assistente. Ik geef bij binnenkomst aan de balie de prikpil aan de huisarts assistente. Zij maakt de prikpil dan klaar voor gebruik en als ze zover is, dan mag ik meelopen naar een apart kamertje voor het zetten van de prikpil.

Broek klein stukje omlaag, op het andere been steunen, prikje bovenin de bil en na een paar minuten sta ik dan met een pleistertje op mijn bovenbil weer buiten alsof er niks is gebeurt. Soms wordt het een kleine blauwe plek en voelt de plek een paar dagen wat gevoelig en beurs aan.

Behalve afgelopen maandag middag, toen ging het voor het allereerst totaal anders. Terwijl ik met Wessel sta te wachten komt de assistente eraan, waarop ik verwacht ‘oke, kom maar mee‘, maar in plaats daarvan kijkt ze ons nogal ernstig aan en zegt: ‘je bent te laat met het zetten van de prikpil. Je moet eerst een zwangerschapstest doen en als die negatief is, dan pas mag ik deze prikpil zetten’.

prikpil

Say what? Die zagen Wessel en ik allebei niet aankomen! Enfin, ik kreeg een plastic potje en kon a la minute op het toilet bij de huisarts praktijk in het potje plassen. De assistente kon daarop vervolgens binnen een paar minuten zien of de uitslag van de zwangerschapstest negatief of positief zou zijn.

We namen weer even plaats in de wachtruimte en het drong eigenlijk allemaal nog niet echt tot me door. Wat als ik zwanger bleek te zijn? Wat dan? We zouden het kindje dan sowieso houden, ook al is dit nu niet de meest ideale situatie waarin we bewust voor een kindje zouden gaan. Dan te bedenken dat ik de afspraak eigenlijk pas op vrijdag had staan in diezelfde week. Dan was ik nog later geweest met het zetten van deze prikpil.

Na een paar minuten had de assistente de uitslag: negatief, dus de prikpil kon gewoon gezet worden. Echter moet ik de komende paar weken wel extra uitkijken, omdat deze prikpil nu niet 100% betrouwbaar is. We waren opgelucht dat de test negatief was, want het zou ontzettend slechte timing zijn. Als het zo was geweest dan hadden we het natuurlijk gehouden! Ergens vind ik het stiekem ook wel een klein beetje jammer dat de test negatief was. Door dit ‘voorval’ is het bij mij toch wel weer een beetje gaan kriebelen..

17 gedachten over “Van prikpil naar zwangerschapstest

 1. Dat het nog zo nauw komt kijken met die prikpil! Wel goed dat ze er bij de huisartspraktijk zo goed op letten. Maar ik kan me voorstellen dat zoiets best even iets met je doet en je aan het denken zet.

 2. Lijkt me ook een heel dubbel gevoel zo’n negatieve uitslag; blij maar toch ook weer niet. Hebben jullie in ieder geval iets te bedenken voor volgend jaar.

 3. Dat is dan wel even schrikken. Joh als je er klaar voor bent, kan je er altijd voor kiezen en meestal zijn de ongeplande kindertjes (maar wel gewenst) de leuksten 😉

 4. Amy en Wessel, dat was dan een spannend momentje. Een achterneefje of achternichtje is altijd leuk, jullie zouden de eerste zijn van onze Büttner generatie. Nog maar even wachten dan, jullie moeten daar wel helemaal klaar voor zijn.

 5. Oh wat spannend, haha Ik heb totaal geen ervaring met de prikpil, maar het klinkt op zich wel ideaal. Zelf hebben wij geen anti-conceptie nodig, maar ik zou dit sowieso verkiezen boven de pil!

 6. Goh, op zich wel attent van de assistente dat ze het eerst wilde testen alvorens een nieuwe prik te zetten. Kan me voorstellen dat jullie gedachten nu alle kanten opschieten…

 7. Hi!
  Misschien een hele gekke vraag.. maar ik ben nu ook sinds een half jaar aan de prikpil en heb ondertussen toch 4 zwangerschapstesten gedaan.. allemaal negatief.. kan ik er dan echt vanuit gaan dat het echt negatief is?

  1. Hi Lisa,

   Geen enkele vorm van anticonceptie geeft 100% zekerheid (bij de prikpil is de kans 0,3%). Zelf gebruik ik de prikpil al ruim 7 jaar en heb in al die tijd maar 1x een zwangerschapstest gedaan, omdat ik twijfelde (bepaalde symptomen). Naast de prikpil gebruik ik geen andere vorm van anticonceptie, omdat ik al 13 jaar een vaste partner heb.

   In principe kun je er vanuit gaan dat de test echt negatief is en je niet zwanger bent. Mocht je er toch niet gerust op zijn dan kun je altijd bij je eigen huisarts terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *