Ondanks dat veel dingen steeds duurder worden zijn er gelukkig ook nog genoeg mogelijkheden om met een kleiner budget toch een lekkere én gezonde maaltijd op tafel te zetten. Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat je met een budget niet gezond én lekker kunt eten. Met deze handige tips tover jij een gezonde én lekkere maaltijd op tafel!
Je hoort vaak dat gezond eten erg duur is & niet mogelijk met een klein(er) budget, maar gezond én lekker eten met een klein(er) budget is wel degelijk mogelijk! Met onderstaande tips zet jij vanaf nu ook gezonde en lekkere budgetmaaltijden op tafel.
– Het begint wat mij betreft al voor het boodschappen doen in de supermarkt. Pak de folders erbij van de supermarkt waar jij altijd jouw boodschappen haalt en kijk wat er die week in de aanbieding is en waar je wat mee kunt. Let hierbij ook op producten die je nog in de koelkast, je voorraadkast of in de vriezer hebt staan.
– Maak aan de hand hiervan een weekmenu en stel hierop je boodschappenlijstje samen. Door een weekmenu samen te stellen kun je gerichter boodschappen doen, je voorkomt impuls aankopen en ziet in een oogopslag wat je nog moet hebben en wat je nog in huis hebt. Bij voorkeur doe je één keer in de week je boodschappen (of bestel het online en laat het thuisbezorgen).
– Buk ook eens wat vaker in de supermarkt. De duurdere A-merken liggen op ooghoogte, terwijl de goedkopere huismerken meestal onder in het schap liggen. Even wat vaker door de knieën dus.
– Groenten en fruit kunnen vrij aan de prijs zijn (denk bijvoorbeeld aan een doosje verse aardbeien, blauwe bessen of frambozen). Diepvriesgroente & fruit zijn een stuk goedkoper dan de verse variant, maar zijn net zo gezond! Neem ook eens een kijkje op de markt bij de groente- & fruitkraam (bij voorkeur aan het einde van de dag).
– Dit geldt overigens ook voor vis. Vis uit de diepvries is stukken goedkoper dan de verse vis in de supermarkt (wat overigens niet eens zo heel vers is). Met vis uit de diepvries zet je in een handomdraai pasta met zalm en spinazie op tafel.
– Geen idee welk gerecht je moet maken? Online is ontzettend veel inspiratie te vinden hiervoor. Er zijn al recepten te vinden onder de €2 per persoon. Neem ook eens van die recepten kaartjes mee bij de supermarkt, hier zitten ook vaak budgetrecepten tussen.
– Daarnaast is het handig om afgepast te koken, het is zonde als je iets moet weggooien. Kook je toch een grotere portie? Vries het dan in voor later. Bijna alles is eigenlijk wel in te vriezen, zo hoef je niks onnodig weg te gooien.
– Voorgesneden groenten en fruit zijn een stuk duurder dan wanneer je het zelf snijdt. Kleine moeite en je bespaart er al gauw wat euro’s mee. Dit geldt ook voor de zogenaamde tapas bakjes en van die bakjes yoghurt met fruit uit de koeling.
– Kant & klare sauzen en maaltijden zijn over het algemeen een stuk duurder (en ongezonder, want ze bevatten veel onnodig toegevoegde suikers en vetten) dan wanneer je zo’n saus of maaltijd zelf zou maken. Pastasaus maak je makkelijk zelf door bijvoorbeeld tomatenpuree te mengen met gezeefde tomaten en kruiden, bechamelsaus maak je ook makkelijk zelf met wat bloem, melk en boter. Ik maak altijd alles zelf en naast dat het gezonder is, is het ook nog eens lekkerder! Zoek eens wat vaker online naar recepten voor het zelf maken van sauzen, dressings, salades, marinades en maaltijden.
Wat is jouw tip om een gezonde én lekkere budget maaltijd op tafel te zetten?
* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.
Wij kopen ook regelmatig via Too Good To Go. Ken je die app? Het heeft ons al vaak verrassende gerechten opgeleverd voor heel weinig geld en we redden perfect goed eten van de vuilnisbak.
Ja die ken ik, maar helaas zit er hier in de buurt niks wat daar aan mee doet 🙁
Mijn man pluist eerst alle krantjes uit voordat hij boodschappen gaat doen, op deze wijze bespaar je heel wat geld. Ik heb minder geduld voor dat soort dingen.
Slim! Ik kijk ook altijd eerst naar de aanbiedingen inderdaad.
De Too good to go app lijkt mij altijd een hele goede manier voor een budgetvriendelijke maaltijd.
Ja lijkt mij ook en zie ook altijd echt mooie pakketten voorbij komen, helaas hier in de buurt niets wat er aan mee doet.
de laatste tijd is alles duurder geworden en ik let toch op de prijzen. We hebben besloten om zelf wat groenten in de tuin te kweken want ons ook wat geld zal besparen.
Ja dat zou ik ook graag willen, een eigen moestuin. Helaas wonen we in een appartement zonder tuin of balkon.
Het zijn goede tips maar ik vind gezond én lekker eten met een klein(er) budget wel lastig. Ik vind dat er vanuit de politiek veel meer aan gedaan zou moeten worden om gezond eten te motiveren en dat begint bij gezond eten juist goedkoper te maken ipv duurder.
Sluit mij helemaal aan bij Frederique. Maak de gezonde producten goedkoper zodat het haalbaar is voor iedereen. Verder is de beste bespaartip toch wel om te kijken wat je nog in huis hebt staan en met een vooraf uitgedachte boodschappenlijst inkopen gaan doen. Hier worden ook vaak de folders doorgespit. Wat ik van de Lidl heel fijn vind is dat ze bij de 2halen 1 betalen acties om verspilling tegen te gaan bonnetjes uitdelen. Dan mag je later het tweede of derde product ophalen. En dat zouden ze bij de Ah en de Jumbo nu ook eens moeten doen.
Wat een mooi initiatief van de Lidl! ?
Ik vind ook dat de politiek er meer aan zou moeten doen. Om te beginnen de btw van groente en fruit af halen, zoals destijds beloofd werd.
Als ik niet weet wat we moeten eten dan laat ik mij altijd leiden door de aanbiedingen
Ik meestal ook in combinatie met wat er nog in de vriezer en voorraadkast ligt.
Goede tips!!
Ik maak ook een weekplanning. Ook helpt het om boodschappen te doen met een volle maag. Dan neem je geen extra dingen.
Ik gebruik vrij regelmatig to good to go en dat is elke keer best prima bevallen. Sommige dingen vries ik meteen in en soms laat ik me verrassen en flans ik met de spullen die dag wat in elkaar.
Goede tips. Probeer zelf enigszins rekening te houden met seizoensgroenten en fruit, koop idd sindskort uit de diepvries en we eten minder vlees. Scheelt ook!