Alles over zelfbruiner

zelfbruinerNu het weer mooier weer is ga ik maar al te graag in de weer met zelfbruiner, zodat als ik mezelf in mijn jurkje hijs, het al lijkt alsof ik er een paar weken vakantie in het zonnige Spanje op heb zitten.

Hoe werkt zelfbruiner?

Zelfbruiner bevat het ingrediënt dihydroxyacetone (DHA). Dit ingrediënt reageert met de dode huidcellen op de huid, waardoor een bruine tint ontstaat. Doordat de huidcellen van je huid zich vernieuwen, verdwijnt de bruine tint na een paar dagen weer vanzelf.

Hoe hoger de concentratie DHA (1 tot 15%) in de zelfbruiner, hoe bruiner je wordt na 1 applicatie.

Zelfbruiner richt geen schade aan in de onderliggende huid, in tegenstelling tot UV-straling. Om snel bruin te worden is zelfbruiner dus de beste en veiligste optie. Het biedt géén bescherming tegen UV-straling, zorg ervoor dat je jezelf altijd goed insmeert met de juiste beschermingsfactor.

DHA

DHA ofwel dihydroxyacetone is een stof afkomstig uit suikerbieten en/of suikerriet en zorgt ervoor de de dode huidcellen (opperhuid) bruin verkleuren. De DHA reageert op de aminozuren in de dode huidcellen, wat zorgt voor het bruiningseffect (dit proces zorgt tevens voor de typische zelfbruiner geur).

Hoe gebruik je zelfbruiner?

Zelfbruiner is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een mousse/foam, crème en als spray. Breng het gelijkmatig aan op een goed gereinigde, droge huid. Zorg dat je na het aanbrengen je handen goed wast of gebruik een speciale handschoen. Laat de zelfbruiner altijd goed drogen voordat je jezelf aankleedt, dit om vlekken op je kleding te voorkomen.

De meeste zelfbruiners zijn zo’n 12 maanden houdbaar. Na openen zijn ze nog zo’n 3 tot 6 maanden bruikbaar. Zelfbruiner die niet meer goed is herken je aan de groene kleur (zie onderstaande foto). Hoe meer zuurstof het product krijgt, hoe sneller het bederft. Bewaar op kamertemperatuur en sluit goed af.

zelfbruiner

Stap voor stap:

 1. Douche van tevoren om de huid goed te reinigen + evt. scheren.
 2. Scrubben. Het is aan te raden om de huid te scrubben alvorens je zelfbruiner aan gaat brengen.
 3. Zorg ervoor dat je de poriën van je huid goed sluit voordat je met zelfbruiner aan de gang gaat, dit doe je door je huid af te spoelen met koud water.
 4. Zelfbruiner aanbrengen. Je kunt dit doen met je handen, zelf raad ik een speciale handschoen aan, zodat je handen naderhand niet bruin worden. Daarnaast is de zelfbruiner ook makkelijker egaal en gelijkmatig aan te brengen met een handschoen. Doe je het wel met je handen aanbrengen, was ze daarna dan grondig om vlekken te voorkomen!
 5. Na het aanbrengen laat je de zelfbruiner goed opdrogen en inwerken. Je kunt de zelfbruiner sneller laten drogen door er met een föhn warme lucht op te blazen. De droogtijd verschilt per zelfbruiner, lees dus altijd eerst even goed de verpakking. Sommige zelfbruiners moet je na een bepaalde tijd even afspoelen onder de douche om zo de hulpkleur te verwijderen.
 6. Na elke bad en/of douche sessie is het handig om de huid goed te hydrateren, dit zorgt ervoor dat het effect van de zelfbruiner langer en mooier behouden blijft.
 7. Geef je huid tussen de zelfbruin sessies door even een paar dagen rust! Dit omdat er anders irritatie van de huid kan ontstaan.

Zelfbruiner en scheren

Scheer jezelf niet vlak voor het aanbrengen van de zelfbruiner. Dit opent namelijk de poriën en dit kan ervoor zorgen dat kleine druppels zelfbruiner zich in deze open poriën ophopen. Scheren of waxen doe je het liefst 24-48 uur voordat je de zelfbruiner aanbrengt.

Hetzelfde geldt voor scheren vlak na het aanbrengen van de zelfbruiner. Je verwijdert hiermee namelijk de dode huidcellen waar de zelfbruiner zich aan hecht. Met een vlekkerig resultaat of het sneller vervagen van je bruine kleur als gevolg. Het beste scheer je een dag van tevoren.

Veelgestelde vragen

 • Kun je zwemmen met zelfbruiner? Ja, maar door het chloor in het zwembadwater en het zou in het zeewater vervaagt je kleur sneller.
 • Beschermt het tegen de zon? Nee, zelfbruiner bevat géén spf om je te beschermen tegen uv-straling. Het is dus belangrijk dat je je met een goede spf insmeert als je de zon in gaat.
 • Hoe aanbrengen? Smeer goed uit met ronddraaiende (bijna masserende) bewegingen. Je kunt beter een paar keer een kleinere hoeveelheid pakken en die goed uit smeren, dan in een keer een grote hoeveelheid die je niet goed egaal kunt uitsmeren.
 • Vlekken? Gebruik een speciale handschoen (mitt/glove) om zelfbruiner aan te brengen, zo voorkom je vlekken op je handen. Breng wat minder zelfbruiner aan op plekken waar je normaal niet zo bruin wordt (knieën, ellebogen, knieholten, oksels, voeten & handen).
 • Afgeven op kleding? Het beste breng je zelfbruiner aan op je naakte huid (dus zonder ondergoed te dragen). Wacht minimaal 10 minuten met aankleden tot de zelfbruiner echt goed ingetrokken is. Trek niet meteen witte ondergoed of kleding aan, sommige zelfbruiners kunnen alsnog afgeven (bv. door zweten).
 • Stinken? De stof DHA (dihydroxyacetone) reageert op de aminozuren in de dode huidcellen, wat zorgt voor het bruiningseffect. Dit proces zorgt voor de typische zelfbruiner geur.
 • Zelfbruiner op je gezicht? Kijk eerst op de verpakking of de zelfbruiner geschikt is voor lichaam én gezicht. Wees voorzichtig met smeren, smeer liever een paar keer wat dunne laagjes op je gezicht die je goed uitsmeert. Vergeet niet de huid achter je oren en let op bij je wenkbrauwen en haarlijn.
 • Strepen, wat nu? Iets niet goed uitgesmeerd en nu een streep of vlek? Probeer de lijn te vervagen door een scrub op die plek te gebruiken. Je kunt eventueel ook wat extra zelfbruiner aanbrengen om de lijn te vervagen.
 • Hoe lang blijft het zitten? Gemiddeld zo’n 5 tot 7 dagen voordat de kleur vervaagt. Je doucheritueel (+ hoe vaak je doucht) en zwemmen zorgt er ook voor dat je kleur sneller verdwijnt.

Fijne zelfbruiners

Zelf vind ik zelfbruiners met een hulpkleurtje het fijnst. Zo zie je goed wat je al wel en niet hebt gedaan en is de kans op vlekken erg klein.

2 gedachten aan “Alles over zelfbruiner”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.