Op Instagram liet ik zien dat ik bezig was met deze kruimelvlaai en iedereen werd wild enthousiast! Daarom op veler verzoek vandaag het recept voor het maken van de kruimelvlaai met roomvulling en ik kan alvast verklappen; hij smaakt heerlijk!
Recept is goed voor 10/12 taartpunten.
Wat heb je nodig
Bodem
- 200 gram bloem
- 100 ml halfvolle melk
- 15 gram ongezouten roomboter – kamertemperatuur
- 5 gram instant gist
- 1 eidooier
- 2 el. suiker
- 2 el. olijfolie
- 2 gram zout
Roomvulling
- 750 ml volle melk
- 220 gram suiker
- 3 zakjes vanillesuiker
- 6 eidooiers
- 3 el. bloem
- 1 vanillestokje
Kruimellaag
- 150 gram bloem
- 110 gram suiker
- 100 gram koude ongezouten roomboter
- snuf zout
- poedersuiker
Benodigdheden
- Springvorm ø 26 cm
- Bakpapier
- 2 x pannetje
- 2 x kom/bak om in te mengen/kneden
- Vershoudfolie
Hoe te maken
- Warm de oven voor op 160° graden.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, smeer de randen in met boter en bestrooi de boter met een dun laagje bloem.
- Verwarm 100 ml halfvolle melk tot het lauwwarm is en voeg dan de 5 gram instant gist toe tot het erin is opgelost.
- Meng in een kom/bak 200 gram bloem met de 2 gram zout en maak daarna een kuiltje in het midden.
- Doe de 15 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur), de eidooier, 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels olijfolie in het kuiltje.
- Giet de melk met daarin de opgeloste gist er langzaam bij.
- Roer beetje bij beetje elke keer wat bloem door het midden van het kuiltje totdat alles goed met elkaar gemengd is/een geheel is.
- Kneed het deeg tot een soepel deeg. Maak dan een bal van het deeg en laat het afgedekt in de kom 30 minuten rijzen op een warme/tochtvrije plek.
- Doe 550 ml van de volle melk, samen met de 220 gram suiker, 3 zakjes vanillesuiker en het merg van 1 vanillestokje in een pannetje en breng aan de kook.
- Maak in een ander kommetje een papje van de 6 eidooiers, 3 eetlepels bloem en de overige 200 ml volle melk. Goed roeren totdat alle klontjes eruit zijn!
- Giet alles in de pan met gekookte melk. Breng het geheel al roerend aan de kook totdat er bubbels ontstaan. Laat de room heel even indikken.
- Haal van het vuur en dek de room af met vershoudfolie.
- Voor de kruimellaag doe je 150 gram bloem samen met 110 gram suiker en een snuf zout in een kom/bak en mengt dit door elkaar.
- Snijd 100 gram koude (!!) ongezouten roomboter in kleine blokjes en doe deze in de bak erbij.
- Wrijf het door elkaar (tussen je handen) totdat er een kruimelige substantie ontstaat. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
- Pak de springvorm erbij en bekleed de bodem en ongeveer tot de helft van de rand met het gerezen deeg voor de bodem. Goed aandrukken en prik met een vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht kan ontsnappen.
- Vul de bodem tot net iets onder de rand met de roomvulling.
- Strooi hier de kruimellaag overheen/bovenop en verdeel gelijkmatig.
- Bak de kruimelvlaai in 25/30 minuten af in de oven. Laat daarna een flinke tijd afkoelen in de springvorm. Niet in paniek raken als de vulling nog heel vloeibaar lijkt wanneer je de kruimelvlaai uit de oven haalt, door het afkoelen stijft deze op.
- Als de kruimelvlaai redelijk is afgekoeld kun je voorzichtig de rand van de springvorm verwijderen, dit zou in principe heel makkelijk moeten gaan door het invetten met de boter en de bloem.
- Laat de kruimelvlaai nog even verder afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast (paar uur nodig, hierdoor wordt de roomvulling ook steviger).
- Vlak voor het serveren bestrooi je de kruimelvlaai met roomvulling met een laagje poedersuiker.
Probeer ook eens vegan kokosmakronen met maar 3 ingrediënten!
Wat is jouw favoriete taart?
Ziet er lekker uit, heb je ook een foto van de binnenkant? Daar ben ik ook wel benieuwd naar. 🙂
Heb een foto van de binnenkant er voor je bij gedaan 😉