Anticonceptie: de anticonceptiepil

anticonceptiepil
Dรฉ anticonceptiepil is de meest gebruikte vorm van anticonceptie in Nederland. Zelf gebruik ik inmiddels ruim 5 jaar de prikpil, maar daarvoor gebruikte ik al een lange tijd de anticonceptiepil. Maar hoe werkt de anticonceptiepil nou precies? Hoe gebruikt je het? En wat doet het met je lichaam?

Wat is het?

De anticonceptiepil is een klein pilletje dat bestaat uit รฉรฉn of meer hormonen. Deze hormonen moeten voorkomen dat je zwanger wordt en er geen eicel vrijkomt. Tevens maakt de pil het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed er doorheen kunnen komen. Ook kan een bevrucht eitje zich niet innestelen in de baarmoederwand, doordat de hormonen de baarmoederwand beรฏnvloeden. De pil beschermt in 99,5% van de gevallen tegen een zwangerschap, het reguleert je menstruatie en kan een uitkomst zijn bij een onregelmatige en pijnlijke menstruatiecyclus. Er zijn veel verschillende merken en soorten op de markt.

Hoe werkt het?

De anticonceptiepil bevat werkzame stoffen die lijken op je lichaamseigen hormonen die de eierstokken aanmaken: progesteron en oestrogeen. Deze werkzame stoffen zorgen ervoor dat een bevruchting of innesteling van een bevruchte eicel vrijwel onmogelijk wordt. Dit komt doordat de hoeveelheid hormonen in de pil anders zijn dan in jouw lijf. Je menstruatie wordt als het ware kunstmatig overgenomen.

Hoe gebruik je het?

Je neemt de pil 21 dagen (3 weken) achter elkaar op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Vervolgens houd je een stopweek, waarin je ongesteld wordt. Vaak is de bloeding minder hevig en pijnlijk dan een normale menstruatie. Na de stopweek van 7 dagen begin je weer aan een nieuwe strip.

Je kunt de anticonceptiepil ook doorslikken, je houdt dan geen stopweek en krijgt ook geen menstruatie. Dit is niet schadelijk voor je lichaam en je kunt dus veilig de pil doorslikken.

Bijwerkingen

De anticonceptiepil kan voor wat bijwerkingen zorgen. Hoe hoger de dosis hormonen, hoe groter de kans op bijwerkingen. De meest voorkomende klachten zijn;

  • Hoofdpijn
  • Spotting (doorbraakbloedingen)
  • Pijnlijke/gespannen borsten
  • Verminderd libido
  • Stemmingswisselingen
  • Vocht vasthouden
  • Gewichtstoename
  • Misselijkheid
  • Vaginale schimmel (Candida)
  • Acne
  • Migraine

De pil brengt weinig gezondheidsrisico’s met zich mee. Wel hebben vrouwen die de pil gebruiken een iets verhoogde (maar nog steeds erg kleine) kans op hart- & vaatziekten. Tevens is het risico op borstkanker of baarmoederhalskanker iets groter bij langdurig pilgebruik. Deze toegenomen kans verdwijnt overigens weer binnen 10 jaar na het stoppen met het gebruik van de pil.

Mijn ervaring

Zelf heb ik, voordat ik met de prikpil begon, ruim 7 jaar de anticonceptiepil (microgynon & levonorgestrel/ethinylestradiol) geslikt. Ik kan me nog herinneren dat ik dit in het begin erg prettig vond, want mijn menstruatie was een stuk minder heftig qua bloedingen en ik had ook aanzienlijk minder last van krampen en rugpijn.

Uiteindelijk werkte de pil niet meer voor mij, ik kreeg toch menstruatie (spotting) tijdens het doorslikken van de pil en ik vergat hem ook met enige regelmaat. Dan schrok ik ’s nachts wakker omdat ik hem vergeten was of ik kwam er pas de volgende dag achter. Niet echt handig als je hem het liefst elke dag rond hetzelfde tijdstip in moet nemen en notabene een vriend hebt.

Toen ik steeds meer ziek werd (fibromyalgie en pds) was de pil ook een stuk minder betrouwbaar, want bij overgeven, diarree en bepaalde medicatie is de pil niet 100% betrouwbaar. Dit zorgde ervoor dat ik uiteindelijk de prikpil overwoog.

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij?

16 gedachten over “Anticonceptie: de anticonceptiepil

  1. ach…ik ben al zolang niet vruchtbaar meer, ik was bijna vergeten hoe ik me voelde toen ik de pil nog slikte ๐Ÿ™‚

  2. Ik gebruik al jaren geen anti conceptie meer…en heb het in principe ook niet nodig want heb nog een grote kinderwens..ik reageerde ook niet heel goed op de pil, 100 jaar geleden haha

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *