Mijn ervaring met de prikpil

mijn ervaring met de prikpilMijn ervaring met de prikpil! Toen ik de overstap wilde maken van de anticonceptiepil naar de prikpil, kon ik weinig informatie vinden over eigen ervaringen omtrent de prikpil. Inmiddels gebruik ik de prikpil al ruim drie jaar en wil ik graag mijn eigen ervaring met de prikpil delen, waarom ben ik ermee begonnen, zijn er bijwerkingen en wat zijn de voor- & nadelen ervan?

Voor ik aan de prikpil begon gebruikte ik eerst al een aantal jaren de anticonceptiepil. Ik heb eigenlijk nooit aan een andere vorm van anticonceptie gedacht, want bijna iedereen die ik kende gebruikte de anticonceptiepil & mijn moeder ook. Het was dus niet meer dan logisch dat ik ook begon met het slikken van de anticonceptiepil toen ik ongesteld werd.

Ik begon eerst met het slikken van een vrij lichte anticonceptiepil, die je relatief elke dag op hetzelfde moment moest innemen voor de beste betrouwbaarheid. Toen de lichte anticonceptiepil mijn menstruatie niet goed meer kon reguleren, ging ik over op een zwaardere variant.

In het begin hield ik altijd netjes een stopweek, maar soms kwam de stopweek niet goed uit en slikte ik een week langer door. Een week werd soms een hele strip en uiteindelijk slikte ik zo goed als permanent de anticonceptiepil. Ik vond het ongesteld zijn vreselijk (nog steeds trouwens hoor).

Een aantal jaar geleden raakte ik op een verjaardag met mijn nicht in gesprek over anticonceptie middelen. Zij gebruikte een Implanon (een implantaat staafje net onder de huid in je bovenarm die hormonen afgeeft). Dit staafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft er dus maar een keer in de 3 jaar aan te denken.

Het leek me wel wat, maar ik ben absoluut geen held met naalden. Na wat research op Google zag ik dat ze het staafje met een plaatselijke verdoving zetten, maar ook dat het bij iedereen een andere uitwerking heeft. Het staafje kost met plaatsen iets over de €200,- dus ik wilde wel graag weten of het zou werken voor mij.

Met deze informatie ging ik langs bij mijn huisarts en deed mijn verhaal. Over dat de anticonceptiepil mijn menstruatie niet meer tegen hield en ik eigenlijk bijna continu bloed verloor. De huisarts wilde mij in eerste instantie aan een spiraaltje (zit 5/10 jaar) praten, maar dit wilde ik absoluut niet. Ik had gehoord van sommigen in mijn omgeving dat het soms gevoelig is en het plaatsen ervan kan pijnlijk zijn. Dit zag ik niet zitten en hield daarom voet bij stuk.

De huisarts gaf als optie de prikpil, deze bevat dezelfde werkzame stof als het implantaat staafje. Deze is minder duur en werkt het niet, dan kun je er altijd nog mee stoppen. Zodoende begon ik aan de prikpil.. Met het idee dat, als het zou werken, ik een implantaat staafje zou laten plaatsen. Het implantaat staafje is er nooit meer van gekomen, omdat ik dat idee toch wel een beetje eng vindt en de prikpil prima werkt voor mij.

mijn ervaring met de prikpil

De prikpil is een injectie die in de bovenarm (sayana) of bilspier (depo-provera) geïnjecteerd wordt, afhankelijk van welke je hebt. Ik heb de depo-provera en deze wordt eens in de 3 maanden in de bilspier gespoten en kost ongeveer €12,- per injectie (prijs kan inmiddels veranderd zijn).

De eerste keer vond ik ontzettend spannend, helemaal omdat ik geen held ben met naalden. Het viel me ontzettend mee, van het prikje zelf voel je nauwelijks iets. De vloeistof die ingespoten wordt kun je wel wat van voelen (beetje prikkend gevoel). Een paar dagen erna kan dat zorgen voor een spierpijn gevoel rondom de plek van injecteren.

Het zetten van de prikpil gebeurt door de assistente van de huisarts. Binnen 5 minuten sta je dan ook weer buiten. Ik plan mijn nieuwe afspraak voor over 3 maanden. Als het zover is krijg ik een week van tevoren een mail van de apotheek dat de prikpil klaar ligt. Deze haal ik dan zelf op en neem het mee naar mijn afspraak bij de huisarts.

huisarts assistente zet prikpil in bilspier bij vrouwNiet zo’n charming foto, maar dan heb je wel een beeld van hoe het in zijn werk gaat.

Zelf heb ik sinds het gebruik van de prikpil geen klachten. Ik vind het ideaal dat ik er maar een keer in de 3 maanden aan hoef te denken. En dat diarree, overgeven of andere medicijnen geen invloed hebben op de werking ervan. Door de fibromyalgie ben ik regelmatig ziek (chronisch ziek). Sinds ik ruim 2 jaar geleden (2016) begonnen ben met de prikpil ben ik sindsdien niet meer ongesteld geweest, zelf vind ik dit ideaal. Het nadeel is wel dat je geen invloed hebt op je stopweek en je dus zomaar ineens ongesteld kunt worden.

Hoe je op de prikpil reageert verschilt per persoon. Mijn zusje gebruikt ook de prikpil en zij wordt wel zo nu en dan ongesteld. Ik heb alleen altijd een paar dagen een blauwe plek gevoel op de plaats van het injecteren, maar verder heb ik er nog nooit bijwerkingen van gehad.

Voordelen
– Je hoeft er maar één keer in de 3 maanden aan te denken.
– Bevat maar één hormoon (progesteron), oestrogeenvrij.
– Diarree, braken of andere medicijnen hebben geen invloed op de werking van de prikpil.
– Uitblijven menstruatie (persoonlijk vind ik dit een voordeel).
– Ideaal als je onregelmatige werktijden hebt.

Nadelen
– Niet geschikt als je op kortere termijn zwanger wilt worden (gemiddeld duurt het 1 tot 1,5 jaar voordat je zwanger kunt worden).
– Bij klachten moet je wachten tot de injectie is uitgewerkt.
– Kans op afname van botdichtheid (advies: voldoende calcium & vitamine D innemen).
– Geen stopweek, zelf geen invloed op je menstruatie.
– Je kunt het niet zelf toedienen.

Davitamon calcium en vitamine D kauwtablettenMijn huisarts heeft het nooit gehad over de kans op afname van botdichtheid, maar ik neem het zekere voor het onzekere en ik neem gewoon elke dag braaf na het avondeten een kauwtabletje in (ook voor fibromyalgie schijnt calcium innemen goed te zijn, win-win situatie dus).

Welk anticonceptie middel gebruik jij?

* Bij klachten of twijfel, aarzel niet om de huisarts of een andere medici te raadplegen. *

79 gedachten over “Mijn ervaring met de prikpil”

 1. Heel interessant om je ervaring hiermee eens te lezen! Ikzelf ben op dit moment zwanger, en nam voor m’n zwangerschap de gewone pil. Nu ben ik aan het twijfelen wat ik na m’n zwangerschap ga doen, dus goed dat ik dit ook eens kon lezen!

 2. Op zich is het natuurlijk makkelijk, ook als je vaak de pil vergeet, dat je maar eens in de drie maanden voor de prik moet komen, maar je bent helemaal niet meer ongesteld? Dat zou ik nu prima vinden 🙂 maar toen ik nog kinderen wilde vond ik die stop week tussendoor altijd wel een bewijs, van alles werkt goed ( al werkt dat natuurlijk niet zo, zat gewoon in mijn hoofd)

   1. Klopt dat heb ik ook en geen buikpijn meer
    Ik was altijd een week doodziek alsof ik zwaar de griep had. Dat is allemaal weg. En ach die prik in je bil valt best mee.
    Alleen nu wil de assistente me niet meer prikken omdat ik door astma geen mondkapje op kan.

 3. Het klinkt me echt als muziek in de oren om niet meer ongesteld te worden. Anderzijds vraag ik me dan weer af of dit wel gezond is. Maar eigenlijk weten we allemaal wel dat het gebruik van de pil helemaal niet gezond is voor je lichaam. Ondanks dat gebruik ik hem ook gewoon hoor. Ik heb vaak overwogen om zo’n staafje of aan de prikpil te beginnen. Maar ik ben zo gewend aan mijn slikpil, dat het er eigenlijk tot nog toe nooit van is gekomen. Fijn te lezen dat dit voor jou goed werkt ondanks je angst voor naalden 😉 knap hoor!

  1. Ik heb een tijdje geleden gevraagd of het kwaad kon dat ik nooit ongesteld werd, maar er wordt gewoon geen eisprong aangemaakt, dus dan hoeft er ook niets uit zei de huisarts assistente.

  2. Implanon dat staafje heb ik gehad, ben 4 maanden lang ongesteld geweest en uit frustratie heb ik hem eruit laten halen.
   Er is ook gebleken dat artsen hem niet goed kunnen zetten want mijne moest uitgesneden worden dat was na 4 maanden al ingekapseld door bindweefsel dus hoe na 3 jaar

   1. Wat vervelend dat het niet werkte de Implanon! 🙁 Ik weet inderdaad dat ze kunnen verkleven, maar na 4 maanden al ingekapseld door bindweefsel is wel erg snel lijkt me.

 4. Die anticonceptiemiddelen zijn altijd een dingetje hè. Het is fijn dat het bestaat, maar het heeft op iedereen een andere werking. Fijn dat de prikpil bij jou goed werkt!

  1. mag ik vragen wat ze jou aanraden voor 1 soort pil met pcos? ik heb namelijk ook pcos en mij werd toen aangeraden om juist weer de pil t slikken maar daar werd ik een monster van. gebruik momenteel niks maar ideaal is het niet kan nu de mentruatie niet regelen.

 5. Ik heb geen pil meer nodig als anticonceptie, dus ik heb nu een mini-pil en daar ben ik super tevreden over. Moest ik nu toch nog moeten opletten, zou dit wel een optie zijn denk ik!

 6. Ik heb altijd de pil gehad, maar dat was een groot drama. Doordat ik gestopt was zijn er later achter gekomen dat ik PCOS heb en hebben we besloten dat ik geen pil of prik ga gebruiken.

  Ik vind dit wel een ideaal voor mensen die de pil steeds vergeten en geen spiraal willen!

 7. Op dit moment zwanger dus ik hoef er even niet over na te denken, maar toch ben ik wel weer aan het nadenken welke keuze ik ga maken voor na mijn zwangerschap.

 8. Ik vind het wel een interessant onderwerp. En ben blij om te lezen dat het bij jou ondanks je fibro goed werkt. Zelf ben ik namelijk bang dat mijn lichaam de opname niet goed regelt, dus ik slik voorlopig nog even de pil 🙂

 9. Ik ben sinds 4 maanden stopt met de pil. Ik was best tevreden over het gebruik. Alleen kreeg ik PMS klachten. Elke keer als ik in de laatste week van het pilgebruik zat, kreeg ik zwangerschapsklachten, zoals misselijkheid, maagzuur, heel moe enz. Daar had ik geen zin meer in en ben toen per direct gestopt. De huisarts gaf aan dat dat ook de best oplossing was en dat als de klachten afnamen het duidelijk door de pil komt. Ik gebruik nu geen anticonceptie. Ik hou rekening met mijn cyclus en hebben dan onthouden :O En ik hoef ook geen anticonceptie meer. Er vanaf komen vind ik ergere klachten geven dan niet gebruiken en opletten wat je doet.

 10. Ik heb de prikpil ook een tijdje gehad, maar naar de dokter gaan om die erin laten spuiten begon me op een gegeven moment toch een beetje tegen te staan, dus ben weer terug gegaan naar de normale pil.

 11. Ik zit zelf aan de pil. Heb de implanon gehad maar hier heb ik heel veel spijt van gehad.. Werd gewoon ongesteld, moest er extra hormonen bij slikken om het tegen te houden.. Gelukkig werd hij toendertijd vergoed bij mij, scheelde een hoop geld.

  Prikpil, heb er eigenlijk nooit echt over nagedacht. Misschien toch eens doen 🙂

 12. Altijd fijn om ervaringen te lezen over de verschillende vormen van anticonceptie. Ik ben zelf nog heel erg zoekende naar wat voor mij werkt, heb veel last gehad van bijwerkingen bij zowel de pil als de mirena.

   1. Ik heb vraag ik heb de prikpil gebruikt maar ik ben 5maanden geleden gestopt ik was na maand later ongesteld geworden en daarna niet meer ik wordt nu niet meer ongesteld snap niks van ik heb me laten testen ik ben niet zwanger iemand Advies waarom mijn ongesteldheid nu 3 maanden weg blijft of dat normaal is ???

    1. Hi Sara,

     Ik ben geen medici en deel hier puur mijn eigen ervaring met de prikpil. Als ik jou was zou ik een afspraak maken bij jouw huisarts en het verhaal daar voorleggen. Die kan je ongetwijfeld verder helpen. In het begin na het stoppen met de prikpil kunnen de bloedingen zeer onregelmatig zijn, maar als je het niet vertrouwd zou ik zeker eens langs de huisarts gaan. 🙂 Hopelijk kun je hier wat mee.

     1. Ik heb echt een slechte ervaring met de prikpil helaas, ik heb de prikpil nu ongeveer een jaartje en er beginnen steeds meer klachten bij te komen. Ik krijg het elke keer echt heel heet ookal is het -5 nu in deze tijd, elke dag heel erg maagzuur, misselijk, heftige hoofdpijn en ik word heel vaak tussendoor ongesteld. Ik ga dus stoppen met de prikpil

    2. Ik heb de prikpil bijna 20 jaar gebruikt. En ik was er altijd erg blij mee. Het eerste half jaar was ik onregelmatig ongesteld maar daarna nooit meer. Helemaal super. Ben wel heel wat kilo’s aangekomen, maar dat boeide me niet echt, ik was toch te mager toen ik eraan begon. Vorig jaar ben ik gestopt. In juli mijn laatste spuit gehad maar nu in februari nog steeds niet ongesteld geworden. Dat kan heel lang uitblijven dus. Ik ben gestopt omdat ik 4 jaar geleden een burn out kreeg en er maar niet bovenop kwam. Ik bleef snel moe, vaak hoofdpijn, snel verward, diverse langdurige ontstekingsklachten en veel depressieve gevoelens. Diagnose een somatische systeemstoornis. Een oud collega wees me op de prikpil maar ik wilde er heel lang niet aan geloven. Sinds een paar weken begint het uit te werken, dat merk ik aan mijn lichaam. Ik krijg oa gevoelige borsten en meer last van mijn gewrichtsbanden die altijd al wat zwak zijn. Maar vooral in mijn hoofd. Ik begin nu pas in te zien en echt te merken hoe groot de invloed ervan is. Ik voel me vaak vrolijk, veel lichter, opgelucht gewoon. Ik had heel veel moeite met (veel) mensen om me heen en ik voel dat nu langzaam van me af glijden. Ik zoek zelfs contact uit mezelf terwijl ik jaren een beetje als kluizenaar geleefd heb. Ik heb zelden tot geen hoofdpijn meer, ben veel helderder en minder zwaarmoedig in mijn hoofd. Ik ben al 20 jaar alleenstaand en had geen enkele behoefte aan een relatie of affectie. Had geen enkel gevoel meer op dat gebied, maar merk nu dat ik mensen wel eens met andere ogen bekijk. Heel bijzonder. Ik sta er zelf van te kijken. Advies geven is voor mij dubbel. De prikpil heeft me heel lang blij gemaakt, dacht ik, maar nu lijkt het alsof ik nu pas weer echt blij kan zijn. Dus ik kan alleen maar zeggen, geniet ervan zolang het goed gaat. Maar pas er wel mee op. Gaat het niet goed met je, kijk dan aub eens of het aan de prikpil kan liggen. En stop dan op tijd. Want het kan heel erg lang duren voor het uitgewerkt is.

     1. Wauw zit nu ook met een burn-out thuis sinds juli, herken mezelf af en toe niet meer van heel sociaal naar teruggetrokken.
      Ben ruim een jaar aan de prikpil en moet volgende week weer maar zit zo te twijfelen omdat ik het gevoel had dat het er elkaar in verband stond.
      Maar dit geeft mij toch even een andere kijk.

    3. Hey Sara, ik heb zelf nu 5,5 maand geleden voor het laatst de prikpil gehad. En ik werd 1,5 maand geleden voor het eerst ongesteld. Wat mijn huisarts mij heeft verteld is dat het een jaar kan duren voordat onze menstruatie cyclus weer helemaal normaal is. Bij de 1 zal het sneller zijn dan bij de ander. Zelf snap ik wel je zorgen, ik heb symptomen van zwangerschap en ik ben niet meer ongesteld geworden deze maand. Prikpil maakt het lastig want kan zijn dat je een beetje bloed, vervolgens 2 maanden niet. En dan weer veel, en dan 3 maanden niet. Het is bij iedereen anders. Als jij je zorgen maakt erover zou ik gewoon naar de huisarts gaan ermee zij kunnen je ook meer vertellen erover

 13. Heel fijn om jouw ervaring met de prikpil te lezen. Zelf gebruikte ik de anticonceptiepil en de nuvaring. Momenteel gebruik ik een minipil omdat ik borstvoeding geef.

 14. Ik heb de prikpil ook gebruikt na mijn zwangerschap, maar ik ben toch weer terugggegaan naar de gewone pil. Ik had namelijk zo’n last van bijwerkingen… vooral erg humeurig en ik kon niets meer hebben! Gelukkig is dat nu weg.

 15. IS er meer zekerheid dat je niet zwanger van wordt, en het echt zonder condoom te doen zonder dat ik bang ben om zwanger te worden? aangezien het ook een lange tijdsduur nodig heeft om te herstellen als je wel zwanger wilt worden?

  1. Geen enkel anticonceptiemiddel geeft je 100% garantie/zekerheid. Als je het echt op safe wilt spelen raad ik aan om een condoom te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld de anticonceptiepil.

   Hoelang het duurt voordat je naderhand zwanger kunt worden, verschilt heel erg per persoon en welk soort anticonceptiemiddel je gebruikt. Het schijnt dat van de prikpil en de implanon het langer duurt voordat je daarna zwanger kunt worden.

 16. Zekerheid heb je nooit, geen enkel anticonceptie middel geeft 100% zekerheid. Ik ben zelf door de pil heen zwanger geraakt (werd altijd ziek van het slikken en moest binnen 1 uur braken) en daardoor heb ik nu 2 hele lieve kindjes. Inmiddels gebruik ik zelf de prikpil omdat dit een beter gevoel gaf en me minder ziek maakt waardoor het ook zonder condoom kan, wel heb ik een vaste partner dus weet ik dat er geen ziektes zijn. Dat is wel iets om mee rekening te houden natuurlijk.

 17. Hoi allemaal,
  IK heb 10 jaar lang aan de prikpil gezeten. Fantastisch vond ik het. Nooit ongesteld, niet veel bijwerkingen en eens in de 12 weken een prikje.
  Maar nu we graag zwanger willen worden is het een RAMP! Ik ben al ruim 14 maanden gestopt met de prikpil. Heb nog steeds geen normale cyclus en ook geen eiersprong. Kinderen krijgen is op dit moment dus voor mij geen optie.
  De prikpil is na 10 jaar lang prikken nog steeds de baas in mijn lichaam.
  Ik raad de prikpil dus zeker aan als je geen kinderwens meer hebt. Zo wel, stop dan 2 jaar voor dat je graag kinderen zou willen.

  1. Bedankt voor je reactie/het delen van je ervaring!

   Het nadeel van de prikpil is inderdaad dat het 1 tot 2 jaar kan duren voordat de werkzame stof uit je lichaam is. Dit verschilt per persoon (mijn nicht was na 3 maanden al zwanger, na het jaren gebruikt te hebben) en hoelang je de prikpil gebruikt.

   Ik wil je heel veel succes wensen!

  2. Wat vervelend, ik heb ook 10 jaar de prikpil gehad en na 7 maanden zwanger dus dat is heel verschillend per persoon. Ik hoop dat het jullie snel word gegund.
   Ik ben nu zwanger van de 2e en daarna wil ik zeker weer de prikpil, zo fijn dat je niet meer ongesteld bent.

 18. Ik krijg morgen voor het eerst de prikpil ik vind het heel erg spannend. Ik mag geen oestrogeen wegens mijn chronische ziektes. De reden dat ik de prikpil krijg is omdat ik tijdens de menstruatie heel erg veel pijn heb de pijnscore is dan een 10. De gyaecoloog hoopt dat met de prikpil pijn weg gaat. Heb jij minder pijn nu je de prikpil krijgt?

  1. Ik vond de eerste keer ook heel erg spannend, maar het stelt echt heel weinig voor 😉 Ik hoop voor je dat de pijn minder wordt/verdwijnt met het gebruik van de prikpil! Ik ben in eerste instantie begonnen met de prikpil, omdat de gewone anticonceptiepil mijn menstruatie niet meer tegen hield. Sinds ik de prikpil heb (inmiddels ruim 3 jaar geleden mee begonnen) ben ik niet meer ongesteld geweest en geen last meer van menstruatiekrampen/rugpijn. Heel veel succes morgen!

   1. Hi,
    Ik ben ondertussen ook begonnen met de prikpil. Ik heb dus laatst mijn 3de prik genomen. Maar ik twijfel alleen of de prikpil wel een optie is voor mij. Mijn menstruatie is echt onregelmatig. Ik baal er ontzettend veel van. Ik ben in de 7 maanden dat ik het gebruikt meer ongesteld dan normaal zijn. Ik heb 3 weken geleden van de huisarts primolut gekregen, het was een kuur van 5 dagen en 3 tabletten per dag. Mijn menstruatie stopte voor 10 dagen en kwam terug tot nu. Aan de hand van andere hun goede ervaring kies ik er voor. Maar het lijkt nu wel anders te werken bij mij. Ook wordt ik er heel depressief van. Heeft iemand enig idee of het nog goed komt of zal ik beter ermee stoppen. Ik gebruikte het vorigjaar ook met dit zelfde resultaat dat ik langer vloei. Ik moest toen van de huisarts ook de pil slikken. Ik weet niet hoe schadelijk dat is, om samen met de prikpil ook de pil te gebruiken.

    1. Hi Sharleen,

     Vervelend dat je menstruatie zo onregelmatig is. Mijn zusje was altijd heel heftig ongesteld en onregelmatig. Zij is destijds ook met de prikpil begonnen, maar zij krijgt haar cyclus er gewoon doorheen. Terwijl ik vanaf het moment dat ik ermee ben begonnen nooit meer ongesteld ben geweest, terwijl ik wel door de anticonceptiepil heen ongesteld werd. Het zal op iedereen een andere uitwerking hebben.

     De prikpil (depo-provera) bevat maar één hormoon: progesteron en is oestrogeenvrij. Misschien dat dat voor jouw lichaam/cyclus niet afdoende is?

     Als je er depressief van wordt en je hebt er meer last van dan dat het je wat oplevert, zou ik terug in overleg gaan met je huisarts. Het lijkt me sowieso niet de bedoeling om de prikpil in combinatie met de anticonceptiepil te gebruiken. Je zou ook een verwijzing kunnen vragen naar de gynaecoloog hiervoor.

     Heel veel succes!

 19. Hoi allemaal,

  Ik heb nu ongeveer 7 jaar de prikpil gehad . Ik heb nooit de normale pil begonnen en heb nooit voorlichting gehad over de prikpil. Na een aantal kwaaltjes en advies van mijn vriendin toch maar eens gaan opzoeken wat het allemaal met zich mee bracht. Ik ben erg geschrokken van de informatie die ik daar las en een hoop van mijn kwaaltjes zag ik terug in de bijwerkingen.

  Toen ik ben begonnen met de prikpil was ik 2 en halve maand ongesteld. Daarna af en toe een bloeding. Ik vond het maar wat ideaal dat ik niet meer ongesteld werd. Ik ben inmiddels 30 kilo zwaarder en probeer af te vallen. Dit lukte mij niet en viel terug op mijn oude gewicht en zwaarder. Ik snapte er niks van en had de moed opgegeven. Ook had ik last van gewrichtspijn en depressieve gevoelens terwijl ik een heel positief persoon ben. Dit is een kleine greep uit de vele kwaaltjes die ik had.

  Ik had geen idee wat er allemaal met me aan de hand was en had geen idee waar mijn kwaaltjes vandaag kwamen en hoe ik er weer af kon komen. Onderzoeken laten doen maar daar kwam nooit iets uit. Ik wist dat ik niet gek was en ik wist dat de pijn die ik had echt was. Toen ik met mijn vriendin over anticonceptie had begon me iets te jeuken. Ik heb nooit informatie hierover gehad en ook nooit opgezocht wat het met je lichaam doet.

  Dit ben ik gaan doen. Ik las bijvoorbeeld dat de prikpil de laatst voorgeschreven anticonceptie middel op de lijst was omdat dit erg slecht voor je zou zijn. Onder andere de bot ontkalking . Gewichts toename en het er niet meer af krijgen. Depressie’s en nog meer van dat soort dingen.

  Nu ben ik sinds 2 weken overgestapt naar de gewone pil en heb het afvallen weer opgepakt. Ik wil niet te hard van stapel lopen dus doe het rustig aan. Ik moet de hormonen van de prikpil nog af bouwen maar ben begonnen aan de gewone pil.

  De eerste week voelde ik me niet veel anders. Behalve mijn libido die om hoog schoot waar mijn man natuurlijk erg blij mee is. Naar mate de dagen voorbij gaan zit ik steeds beter in mijn vel. Depressieve gedachten verdwijnen langzaam en voel me vrolijker en kan meer aan. Ik heb ook het idee dat mijn gewrichtspijn minder begint te worden. Ik slik nog wel steeds mijn calcium-magnesium en mijn vis olie- vitamine d3. Dit omdat magnesium en d3 altijd goed voor je zijn.

  Ik hoop dat als je hier mee begint je ook gaat nadenken over de minder leuke dingen aan de prikpil. Ja het is heerlijk om niet ongesteld te worden. Maar een depressie heb ik er niet voor over …

  1. Hi Nicky,

   Fijn dat je jouw ervaring met de prikpil deelt! Fijn om te lezen dat de depressieve klachten langzaam verdwijnen en het beter met je gaat. Hormonen kunnen inderdaad een hoop doen met het lichaam en dit zal voor iedereen anders zijn. Zo heb ik nooit depressieve klachten ervaren, maar ben wel een paar kilo aangekomen (maar dit zou ook van mijn andere medicatie kunnen komen, dus dit durf ik niet met 100% zekerheid aan de prikpil te koppelen). Van de bot ontkalking was ik op de hoogte, hiervoor slik ik calcium + vitamine D. Het is verstandig om je vooraf goed te laten informeren over dingen.

 20. Hi,

  Ik heb al verschillende anticoncepties uitgeprobeerd, maar het bleef lastig. Vooral omdat ik zelf ook fibromyalgie heb. Ik ga maandag prikken en ben echt heel benieuwd hoe het gaat zijn. Was blij te lezen dat het bij jou wel werkt!

  1. Lastig in combinatie met de fibromyalgie of? Ik heb hem toevallig vandaag weer gezet. Ben er nog steeds erg tevreden over en gebruik hem al ruim 4 jaar. Hopelijk bevalt de prikpil jou net ze goed!

 21. Ik heb inmiddels al 9 of 10 jaar de prikpil en ik merk dat ik er steeds meer last van ga krijgen het niet ongesteld worden is ideaal maar ik kan zo slecht tegen hormonen ik was meer als een half jaar gestopt en toevalig heb ik hem 2 weken geleden weet laten zetten omdat ik nu dus al een half jaar menstrueer ik ben altijd heel onregelmatig ongesteld geweest en dat is heel vervelend.
  Maar van de prikpil heb ik dus heel veel bijwerkingen gewichtstoename heel veel last van puistjes als ik hem gezet heb depressie vermoeidheid het liefste lig ik heel de dag op heb heel erg hoofdpijn heb ik 4 keer gehad dat ik echt niet meer weet waar ik het zoeken moet terwel ik regelmatig migrene heb (spanningshoofdpijn) maar de hoofdpijn na de prikpil is daar nog niet eens mee te vergelijken.
  Ben dus laatst naar de dokter geweest en de normaale pil mag ik niet omdat ik rook en er bloed propjes kunnen ontstaan.
  Hij had me de muren spiraal aangeraden omdat die weinig tot geen hormonen afgeeft maar ik durf het niet zo goed ben bang dat ik daar ook last van krijg en gewoon menstrueer weer heel onregelmatig en gewoon maanden achter elkaar zonder stop! Vandaar dat ik 2 weken geleden maar even de prikpil heb gehaald weer maar die moet weer helemaal opnieuw inwerken want mijn menstruatie is er nog steeds en nog net zo erg als in het begin.
  Heeft er iemand ervaring met mirena spiraal?

  1. Maar de prikpil bevat maar één hormoon in plaats van twee, krijg je van andere anticonceptie dan niet juist nog meer last? Is er al eens verder onderzoek gedaan naar de heftige hoofdpijnen en vermoeidheid?

   Zelf wilde ik geen spiraal, ook geen ervaring mee dus, hopelijk heeft er iemand ervaring met de Mirena spiraal die je wat meer informatie kan geven over haar ervaring ermee. Hopelijk vind je iets wat bij je past en waar je geen/nauwelijks bijwerkingen van krijgt.

   1. Heel fijn de prikpil
    Maar hebben jullie dat niet
    Dat je relatie er beetje onder door
    Gaat bij mij wel dus
    Ik merk door die prikpil
    Dat ik geen behoefte hebt meer in sex

    Of Ben ik juist de gene die dit toevalig hebt
    Ik heb van alles door gegeven aan me huisarst maar
    Waarom te Jong om je menstruate weg will hallen
    Ja dat je Dan opvliegers krijgt oke maar
    Ik heb het altijd koud ik probeer
    Ook me huisarts te zeggen dat ik Anders staafje Wilde krijg ik niet
    Om dat toen meisje zwanger raakte er door maar ik heb 15jr geleden me laten sterliseren
    Dus hoe Dan wat ik ook zeg je moet maar mee leren leven zelf me man probeert tegen de huisarts te zeggen me man werd gewoon deur uit gewezen

    Maar goed qua behoefte hebben jullie er last van of Ben ik echt de enige

    1. Volgens mij staat anticonceptie er wel om bekend dat het je libido omlaag kan halen. Maar mag ik vragen waarom je de prikpil gebruikt als je gesteriliseerd bent? Lijkt mij dubbelop.

  2. Ik heb zelf persoonlijk geen goeie ervaringen met het mirena spiraal. In het begin was alles prima en genoot ik er van dat ik geen pil meer hoefde te slikken. Had in het begin nog wel lang last van bloedingen en voelde de draadjes wel lang zitten maar verder was ik echt tevreden!. Na een jaar begon ik bij mijn nieuwe partner rare klachten te krijgen als in blaasontstekingen en infecties. Hier was ik al gevoelig voor want ik had dat ook wel eens toen ik de pil gebruikte. Ik vergat de pil vaak daarom liet ik een mirena spiraal plaatsen dat overigens pijnlijk was. Wel vaak in de maand, vooral na de seks had ik last van blaasontstekingen en infecties. De mirena had mijn libido verhoogd wat leuk was. En als je dan nog z’n korte relatie hebt en je nog zo verliefd bent op je nieuwe partner haha… dan is het vervelend dat je al snel zo vaak dit soort kwaaltjes krijgt en dat de oorzaak eigenlijk door de seks kwam en dan vooral wanneer hij in mij klaar kwam…. ik las allemaal rare verhalen op internet dat een mirena spiraal je ziek kan maken. Ik ben veel bij de huisarts geweest in die periode hoop testen gedaan. (On nodige testen soms,zoals een soa test snap dat ze dat willen doen maar met een vaste partner is dat niet heel nodig. En de rekeningen daar van waren ook best duur als student) ik las steeds meer rare verhalen op internet dat mijn kwaaltjes aan het mirena spiraal lag en de doktoren wouden me niet geloven! Ben bij 3 verschillende huisartsen geweest. Na heel wat middeltjes geprobeerd voor namelijk voor mijn blaas. Heb ik vorige week besloten om mijn spiraal er uit te laten halen omdat ik de verhalen van internet begon te geloven en hun symptomen erg op die van mij vond lijken… ik durf nog niet te zeggen of dit nou 100 % de oplossing was… maar het gaat al wat beter met me blaas. Toch ga ik nog wel naar de gynaecoloog om nog wat onderzoeken te laten doen! Ik wil toch dat alles nog even goed is na gecheckt. Ik hoop dat dit de oplossing voor me was. Ik wou even mijn verhaal delen.

   Dat de mirena spiraal voor mij niet veel goeds heeft gedaan en er inderdaad ziek van was geworden… wilt niet zeggen dat dat voor iedereen zo is en ik hoop zo dat de klachten snel weg zijn. Ik hoop voor jou Dat de mirena dan misschien wel goed bevalt, als je gevoelig bent voor blaasontstekingen en infecties zou ik het niet aanraden. Ieder lichaam is verschillend ik heb alleen wel geleerd hier van, als er iets niet goed voelt in lichaam. Dan moet je goed naar je eigen gevoel luisteren wat je zelf denkt dat het beste is. Huisartsen weten ook niet alles…. ik ben alleen nu wel opzoek naar een nieuwe anticonceptie middel. Ben benieuwd of de prikpil dan misschien wat voor mij is? Maar hoop niet dat ik daarbij ook nog steeds sneller last krijg van blaasontstekingen en infecties omdat daar weer de zelfde hormonen in zitten… ben benieuwd…

 22. Ook dik 2jaar aan de deprova prikpil. Terwijl ik die absoluut niet mocht vanwege gevoelig voor depressies. Dit was bekend bij de huisarts. Door toeval kwam ik een artikel tegen over deze deprova 150ml. Sinds anderhalf jaar een zware depressie. NU begrijp ik wat mede de oorzaak is. Zowel mijn dochter en ik kunnen niet goed tegen anti conceptie middelen met hormonen. Beide zijn we sinds kort van die rommel af. Zware prijs ervoor betaald. Relatie op de klippen, 3 suïcide pogingen, conflict met werkgever, reïntegratie lukt niet, hoge dosis anti depressiva nu moeten nemen. Het liefst zou ik de huisarts ervoor aansprakelijk stellen. Hij WIST van mijn depressie verleden. En had mij moeten waarschuwen voor de bijwerkingen van de prikpil. Nu op weg naar herstel van lichaam en geest. Time to be ME again!! *Anoniem

 23. Is het normaal dat mijn menstruatie van bij de eerste prik al meteen volledig verdwijnt?

  Ik las namelijk op de bijsluiter dat je bij de eerste prik onregelmatig ongesteld word en pas als je het langer doet je menstruatie kan verdwijnen.

  1. Ik was na het zetten van de eerste prikpil ook meteen niet meer ongesteld. Gebruik het nu bijna 6 jaar en sindsdien nooit meer ongesteld geworden.

   Het werkt op ieder lichaam anders en sommigen blijven hun menstruatie behouden en bij sommigen blijft ‘ie helemaal uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *