Mijn ervaring met de prikpil

Toen ik de overstap maakte van de anticonceptiepil naar de prikpil, kon ik weinig informatie te vinden over eigen ervaringen omtrent de prikpil. Inmiddels gebruik ik de prikpil al ruim twee jaar en wil ik graag mijn ervaring met de prikpil delen, waarom ben ik ermee begonnen, bijwerkingen, wat zijn de voor- & nadelen ervan?

Voor ik aan de prikpil begon gebruikte ik eerst al een aantal jaren de anticonceptiepil. Ik heb eigenlijk nooit aan een andere vorm van anticonceptie gedacht, want bijna iedereen die ik kende gebruikte de anticonceptiepil & mijn moeder ook. Het was dus niet meer dan logisch dat ik ook begon met het slikken van de anticonceptiepil toen ik ongesteld werd.

Ik begon eerst met het slikken van een vrij lichte anticonceptiepil, die je relatief elke dag op hetzelfde moment moest innemen voor de beste betrouwbaarheid. Toen de lichte anticonceptiepil mijn menstruatie niet goed meer kon reguleren, ging ik over op een zwaardere variant.

In het begin hield ik altijd netjes een stopweek, maar soms kwam de stopweek niet goed uit en slikte ik een week langer door. Een week werd soms een hele strip en uiteindelijk slikte ik zo goed als permanent de anticonceptiepil, want ik vond het ongesteld zijn vreselijk (nog steeds trouwens hoor).

Een aantal jaar geleden raakte ik op een verjaardag met mijn nicht in gesprek over anticonceptie middelen. Zij gebruikte een Implanon (een implantaat staafje net onder de huid in je bovenarm die hormonen afgeeft). Dit staafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft er dus maar een keer in de 3 jaar aan te denken.

Het leek me wel wat, maar ik ben absoluut geen held met naalden. Na wat research op Google zag ik dat ze het staafje met een plaatselijke verdoving zetten, maar ook dat het bij iedereen een andere uitwerking heeft. Het staafje kost met plaatsen iets over de €200,- dus ik wilde wel graag weten of het zou werken voor mij.

Met deze informatie ging ik langs bij mijn huisarts en deed mijn verhaal over dat de anticonceptiepil mijn menstruatie niet meer tegen hield en ik eigenlijk bijna continu bloed verloor. De huisarts wilde mij in eerste instantie aan een spiraaltje (zit 5/10 jaar) praten, maar dit wilde ik absoluut niet. Ik had gehoord van sommigen in mijn omgeving dat het soms gevoelig is en het plaatsen ervan kan pijnlijk zijn, dit zag ik niet zitten en hield daarom voet bij stuk.

De huisarts gaf als optie de prikpil, deze bevat dezelfde werkzame stof als het implantaat staafje, maar deze is minder duur en werkt het niet, dan kun je er altijd nog mee stoppen. Zodoende begon ik aan de prikpil.. Met het idee dat, als het zou werken, ik een implantaat staafje zou laten plaatsen (het implantaat staafje is er nooit meer van gekomen, omdat ik dat idee toch wel een beetje eng vindt en de prikpil prima werkt voor mij).

prikpil in verpakking

De prikpil is een injectie die in de bovenarm (sayana) of bilspier (depo-provera) geïnjecteerd wordt, afhankelijk van welke je hebt. Ik heb de depo-provera en deze wordt eens in de 3 maanden in de bilspier gespoten en kost ongeveer €12,- per injectie.

De eerste keer vond ik ontzettend spannend, helemaal omdat ik geen held ben met naalden. Het viel me ontzettend mee, van het prikje zelf voel je nauwelijks iets. De vloeistof die ingespoten wordt kun je wel wat van voelen (beetje prikkend gevoel) en kan een paar dagen erna zorgen voor een spierpijn gevoel rondom de plek van injecteren.

Het zetten van de prikpil gebeurt door de assistente van de huisarts en binnen 5 minuten sta je dan ook weer buiten. Ik plan mijn nieuwe afspraak voor over 3 maanden, als het zover is krijg ik een week van tevoren een mail van de apotheek dat de prikpil klaar ligt, deze haal ik dan zelf op en neem het mee naar mijn afspraak bij de huisarts.

huisarts assistente zet prikpil in bilspier bij vrouwNiet zo’n charming foto, maar dan heb je wel een beeld van hoe het in zijn werk gaat.

Zelf heb ik sinds het gebruik van de prikpil geen klachten. Ik vind het ideaal dat ik er maar een keer in de 3 maanden aan hoef te denken en dat diarree, overgeven of andere medicijnen geen invloed hebben op de werking ervan (door de fibromyalgie ben ik regelmatig ziek). Sinds ik ruim 2 jaar geleden begonnen ben met de prikpil ben ik sindsdien niet meer ongesteld geweest, zelf vind ik dit ideaal. Het nadeel is wel dat je geen invloed hebt op je stopweek en je dus zomaar ineens ongesteld kunt worden. Hoe je op de prikpil reageert verschilt per persoon, mijn zusje gebruikt ook de prikpil en zij wordt wel zo nu en dan ongesteld. Ik heb alleen altijd een paar dagen een blauwe plek gevoel op de plaats van het injecteren, maar verder heb ik er nog nooit bijwerkingen van gehad.

Voordelen
– Je hoeft er maar één keer in de 3 maanden aan te denken.
– Bevat maar één hormoon (progesteron), oestrogeenvrij.
– Diarree, braken of andere medicijnen hebben geen invloed op de werking van de prikpil.
– Uitblijven menstruatie (persoonlijk vind ik dit een voordeel).
– Ideaal als je onregelmatige werktijden hebt.

Nadelen
– Niet geschikt als je op kortere termijn zwanger wilt worden (gemiddeld duurt het 1 tot 1,5 jaar voordat je zwanger kunt worden).
– Bij klachten moet je wachten tot de injectie is uitgewerkt.
– Kans op afname van botdichtheid (advies: voldoende calcium & vitamine D innemen).
– Geen stopweek, zelf geen invloed op je menstruatie.
– Je kunt het niet zelf toedienen.

Davitamon calcium en vitamine D kauwtablettenMijn huisarts heeft het nooit gehad over de kans op afname van botdichtheid, maar ik neem het zekere voor het onzekere en ik neem gewoon elke dag braaf na het avondeten een kauwtabletje in (ook voor fibromyalgie schijnt calcium innemen goed te zijn, win-win situatie dus).

Welk anticonceptie middel gebruik jij?

Dit vind je misschien ook leuk

33 gedachten over “Mijn ervaring met de prikpil”

 1. Heel interessant om je ervaring hiermee eens te lezen! Ikzelf ben op dit moment zwanger, en nam voor m’n zwangerschap de gewone pil. Nu ben ik aan het twijfelen wat ik na m’n zwangerschap ga doen, dus goed dat ik dit ook eens kon lezen!

 2. Op zich is het natuurlijk makkelijk, ook als je vaak de pil vergeet, dat je maar eens in de drie maanden voor de prik moet komen, maar je bent helemaal niet meer ongesteld? Dat zou ik nu prima vinden 🙂 maar toen ik nog kinderen wilde vond ik die stop week tussendoor altijd wel een bewijs, van alles werkt goed ( al werkt dat natuurlijk niet zo, zat gewoon in mijn hoofd)

 3. Het klinkt me echt als muziek in de oren om niet meer ongesteld te worden. Anderzijds vraag ik me dan weer af of dit wel gezond is. Maar eigenlijk weten we allemaal wel dat het gebruik van de pil helemaal niet gezond is voor je lichaam. Ondanks dat gebruik ik hem ook gewoon hoor. Ik heb vaak overwogen om zo’n staafje of aan de prikpil te beginnen. Maar ik ben zo gewend aan mijn slikpil, dat het er eigenlijk tot nog toe nooit van is gekomen. Fijn te lezen dat dit voor jou goed werkt ondanks je angst voor naalden 😉 knap hoor!

  1. Ik heb een tijdje geleden gevraagd of het kwaad kon dat ik nooit ongesteld werd, maar er wordt gewoon geen eisprong aangemaakt, dus dan hoeft er ook niets uit zei de huisarts assistente.

 4. Die anticonceptiemiddelen zijn altijd een dingetje hè. Het is fijn dat het bestaat, maar het heeft op iedereen een andere werking. Fijn dat de prikpil bij jou goed werkt!

 5. Ik heb geen pil meer nodig als anticonceptie, dus ik heb nu een mini-pil en daar ben ik super tevreden over. Moest ik nu toch nog moeten opletten, zou dit wel een optie zijn denk ik!

 6. Ik heb altijd de pil gehad, maar dat was een groot drama. Doordat ik gestopt was zijn er later achter gekomen dat ik PCOS heb en hebben we besloten dat ik geen pil of prik ga gebruiken.

  Ik vind dit wel een ideaal voor mensen die de pil steeds vergeten en geen spiraal willen!

 7. Op dit moment zwanger dus ik hoef er even niet over na te denken, maar toch ben ik wel weer aan het nadenken welke keuze ik ga maken voor na mijn zwangerschap.

 8. Ik vind het wel een interessant onderwerp. En ben blij om te lezen dat het bij jou ondanks je fibro goed werkt. Zelf ben ik namelijk bang dat mijn lichaam de opname niet goed regelt, dus ik slik voorlopig nog even de pil 🙂

 9. Ik ben sinds 4 maanden stopt met de pil. Ik was best tevreden over het gebruik. Alleen kreeg ik PMS klachten. Elke keer als ik in de laatste week van het pilgebruik zat, kreeg ik zwangerschapsklachten, zoals misselijkheid, maagzuur, heel moe enz. Daar had ik geen zin meer in en ben toen per direct gestopt. De huisarts gaf aan dat dat ook de best oplossing was en dat als de klachten afnamen het duidelijk door de pil komt. Ik gebruik nu geen anticonceptie. Ik hou rekening met mijn cyclus en hebben dan onthouden :O En ik hoef ook geen anticonceptie meer. Er vanaf komen vind ik ergere klachten geven dan niet gebruiken en opletten wat je doet.

 10. Ik heb de prikpil ook een tijdje gehad, maar naar de dokter gaan om die erin laten spuiten begon me op een gegeven moment toch een beetje tegen te staan, dus ben weer terug gegaan naar de normale pil.

 11. Ik zit zelf aan de pil. Heb de implanon gehad maar hier heb ik heel veel spijt van gehad.. Werd gewoon ongesteld, moest er extra hormonen bij slikken om het tegen te houden.. Gelukkig werd hij toendertijd vergoed bij mij, scheelde een hoop geld.

  Prikpil, heb er eigenlijk nooit echt over nagedacht. Misschien toch eens doen 🙂

 12. Altijd fijn om ervaringen te lezen over de verschillende vormen van anticonceptie. Ik ben zelf nog heel erg zoekende naar wat voor mij werkt, heb veel last gehad van bijwerkingen bij zowel de pil als de mirena.

 13. Heel fijn om jouw ervaring met de prikpil te lezen. Zelf gebruikte ik de anticonceptiepil en de nuvaring. Momenteel gebruik ik een minipil omdat ik borstvoeding geef.

 14. Ik heb de prikpil ook gebruikt na mijn zwangerschap, maar ik ben toch weer terugggegaan naar de gewone pil. Ik had namelijk zo’n last van bijwerkingen… vooral erg humeurig en ik kon niets meer hebben! Gelukkig is dat nu weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *