Een bruiloft plannen: wat doe je wanneer?

bruiloft plannen
Yes, jullie gaan trouwen! Een bruiloft is een bijzonder moment en doe je als het goed is maar één keer in je leven. Een bruiloft plannen komt heel wat bij kijken, want waar moet je allemaal aan denken en vooral.. wanneer regel je precies wat voor je bruiloft? Wanneer je alles goed voorbereid kun je op jouw droomdag des te meer loslaten en genieten! Met deze handige tijdlijn weet je precies wanneer je wat moet regelen.

18-12 maanden voor de bruiloft

Trouwdatum vastleggen
De allereerste stap bij een bruiloft plannen is het vastleggen van een trouwdatum, maar hoe ver in de toekomst moet die datum liggen? De stelregel is dat je minstens één jaar nodig hebt om een bruiloft te plannen. Dit voorkomt stress en tijdsdruk in aanloop naar jouw bruiloft. Houd er rekening mee dat in de zomer trouwen populairder is en dus sneller volgeboekt zal zijn + duurder.

Budget bepalen
Bepaal samen met je partner het budget wat je aan de bruiloft wilt uitgeven wanneer je begint met je bruiloft plannen, dit om verrassingen achteraf te voorkomen. Een bruiloft kost gemiddeld namelijk al gauw €10.000-€15.000.

Gastenlijst opstellen
Stel een gastenlijst samen. Beslis samen wie je wel en niet op jullie bruiloft willen hebben. Je wilt het misschien met zoveel mogelijk mensen delen, maar dat is helaas niet altijd haalbaar. Bedenk ook voor jezelf of je wel of geen kinderen aanwezig wilt hebben op jouw bruiloft. Zorg ervoor dat je op tijd een ‘save the date‘ verstuurd (dit kan ook digitaal), zodat jouw gasten alvast vrij kunnen regelen op die datum.

Bruidsmeisje/bruidsjonker, getuigen & ceremoniemeester
Kies je bruidsmeisje(s) en bruidsjonker(s) uit en stel ze uiteraard hiervan op de hoogte. Kies ook alvast je getuigen uit en regel een ceremoniemeester (verstuurt de trouwkaarten, beheert de gastenlijst, maakt het draaiboek, regelt meestal het vrijgezellenfeest, aanspreekpunt voor gasten).

Locatie regelen
Het vinden van een goede trouwlocatie is ongetwijfeld een van de belangrijkste stappen en een belangrijk onderdeel van je bruiloft plannen. Houd hierbij rekening met het aantal gasten, wil je de ceremonie, receptiediner en feest op een en dezelfde locatie houden (vraag na of dit mogelijk is), past het binnen het budget, past de trouwlocatie bij uw stijl/thema. Probeer van te voren een lijst met vragen te maken voor de eventuele trouwlocatie en bezoek meerdere potentiële locaties.

12-9 maanden voor de bruiloft

Naarmate de trouwdatum steeds dichterbij komt, stijgt ook de spanning. In deze maanden ga je jouw bruiloft afstemmen op het beeld dat jullie voor ogen hebben.

Thema kiezen
Wil je graag dat jouw bruiloft een bepaald thema of kleurenpalet heeft? Dit zorgt ervoor dat alles samenhangt met elkaar, als een rode leidraad door de bruiloft heen. Zorg dat het aansluit bij de gekozen locatie, doe eventueel online inspiratie op via Pinterest.

Trouwjurk
Trouwjurken passen doe je bij voorkeur ook ruim op tijd, vaak moet er namelijk wat vermaakt worden en dat kost tijd (bij voorkeur 12 maanden van tevoren, anders ben je aan de late kant). Zoek van tevoren online al een beetje naar wat je mooi vindt, boek een pas afspraak en bepaal van tevoren wie je graag erbij wilt hebben. Dit is jouw droomjurk! Neem dus geen genoegen met iets waar je niet enthousiast over bent. Boek gerust meerdere winkels om jurken te passen.

Fotograaf boeken
Deze speciale dag wil je natuurlijk vereeuwigen op beeld. Daarom is het belangrijk om een fotograaf te vinden die past bij jouw wensen en stijl. Bekijk reviews en het portfolio, zo krijg je al een goed beeld.

Cateraar regelen
Regel een cateraar die past bij jullie wensen en verwachtingen. Maak een ruwe schets van het menu en stel een prijsplafond af, zo kan de cateraar terugkomen met een voorstel. Regel ook een proefsessie, zodat je zeker weet dat de cateraar past bij jouw wensen.

Bruidstaart regelen
Een belangrijk aspect op jullie grote dag is uiteraard de bruidstaart! Ga op zoek naar een specialist in bruidstaarten en geef jullie wensen door (hoe het eruit moet komen te zien, smaken, etc.). Voor het kiezen van een smaak ga je overigens eerst langs om eens te proeven.

9-6 maanden voor de bruiloft

Trouwringen uitzoeken
Er komt een hoop kijken bij een bruiloft plannen, zo moeten er namelijk ook tijdig trouwringen worden uitgezocht, gepast, op maat worden gemaakt en worden gegraveerd. Doe dit op tijd, want ook hier gaat wat tijd in zitten.

Jurken bruidsmeisjes/pakken bruidsjonkers
Wellicht heb je al een idee voor ogen van hoe je wilt dat de jurken van de bruidsmeisjes eruit komen te zien en de pakken van de bruidsjonkers. Spreek samen een middag af om kleding te gaan passen. Spreek hierbij ook duidelijk jullie wensen uit, het is tenslotte jullie grote dag.

Het boeken van entertainment, bruidsboeket en een stylist
Op naar de finishing touch! Boek op tijd de band, artiest of dj die je graag op jouw feest wilt hebben. Kies voor een mix van genres en tijdperken om ervoor te zorgen dat er voor ieder wat wils is. Een manier om dit te regelen is om iedereen van te voren te vragen een nummer bij te dragen aan jullie playlist.

Regel je bruidsboeket, corsages en evt. bloemen voor op de locatie op tijd met de bloemist. Hierbij kun je jouw wensen doorgeven; zoals gewenste bloemen of een kleurenpalet waarmee de bloemist rekening moet houden.

Bekijk portfolio’s van je stylist om erachter te komen wat hij/zij precies kan. Geef zelf ook aan wat je in gedachten hebt en plan een proefstyling in, zodat je zeker weet of de stylist bij jou en jouw wensen past. Zoek voorbeelden op van make-up en bruidskapsels die je mooi vindt, zodat de stylist een beter beeld krijgt van wat je graag wilt. Vraag ook na of de stylist aan huis komt. Regel ook eventueel een nagelstylist.

Trouwvervoer
Een mooie trouwauto is onmisbaar op jullie bruiloft. Deze vervoert jullie niet alleen naar de trouwlocatie, maar ook naar andere locaties die tijdens de bruiloft geregeld zijn. Misschien hebben jullie al wel een plaatje van de perfecte trouwauto in jullie hoofd. Het is belangrijk dat je deze op tijd regelt. Het zou ontzettend jammer zijn als deze niet voor jullie grote dag beschikbaar is.

Huwelijksreis plannen
Nu de grote lijnen van je bruiloft plannen geregeld zijn, is het tijd om je huwelijksreis te plannen. Dit is een kans om jezelf te verwennen. Kies waar je heen gaat/wilt en prik een datum. Het is een vakantie die jullie beiden de rest van je leven zullen herinneren, zorg er dus voor dat beide partijen tevreden zijn met de beslissing.

6-3 maanden voor de bruiloft

Trouwbedankjes
Het is tijd om trouwbedankjes te regelen voor de gasten die aanwezig waren op jullie bruiloft. Regel cadeaus voor de ceremoniemeester, getuigen en bruidsmeisjes/bruidsjonkers.

Accessoires
Regel accessoires zoals schoenen, sieraden, haarstukken, stropdas, pochetten, manchetknopen, etc.

Draaiboek
Maak een draaiboek met tijden en locaties (+ aanwezige gasten) voor de trouwdag zelf. Doe dit op tijd, zodat de ceremoniemeester hem kan bestuderen. Maak goede afspraken over wie welke rol/verantwoordelijkheid heeft, zodat je zelf optimaal kunt genieten op je trouwdag.

3-1 maanden voor de bruiloft

Puntjes op de i
Proefkapsel en make-up uitproberen, je trouwjurk opnieuw passen, ringen ophalen.

Uitnodigingen
Dit is ook het moment om de uitnodigingen te versturen (zo’n 3 maanden van tevoren). Zo hebben je gasten voldoende tijd om vrij te regelen voor de bruiloft.

1 maand voor de bruiloft

Dubbelcheck
Het is goed om overal even te checken hoe het ervoor staat en welke afspraken jullie hebben gemaakt; locatie, leveranciers, stylist, etc. Een maand voor de bruiloft heb je nog enigszins de tijd om dingen te herboeken.

Zitplaatsen diner
Zet op papier wie waar zit tijdens het diner, dit voorkomt op de dag zelf gedoe. Geef bijvoorbeeld met naamkaartjes aan wie waar zit. Het is het handigst om mensen die elkaar kennen bij elkaar te zetten, zodat iedereen zich op zijn gemakt voelt tijdens het diner.

Vrijgezellenfeest
Een maand voor de bruiloft is een goed moment om je vrijgezellenfeest te plannen (of eigenlijk te laten plannen). Het is dicht bij de grote dag om enthousiast te worden voor wat komen gaat, maar ver weg genoeg om de impact van zo’n avond niet te voelen als je richting het altaar loopt. Wel zo prettig.

Schoenen inlopen
Net als bij elk nieuw paar schoenen is het handig om ze van tevoren in te lopen, dat geldt ook voor je trouwschoenen. Doe dit elke dag 15-30 minuten, zodat je op de grote dag zelf zonder enige moeite erop kunt lopen.

Geloften schrijven
Schrijf je geloften op papier. Leg het weg en kijk er een aantal dagen later nog eens naar om te zien of je iets wilt veranderen, toevoegen of het zo wilt laten.

2 weken voor de bruiloft

Ondertrouw
Minimaal 2 weken voor de bruiloft ga je in ondertrouw (kan tot een jaar van tevoren). Een belangrijk administratief element waarbij je aan de gemeente doorgeeft dat je gaat trouwen en wanneer je dat gaat doen. Daarnaast geef je ook door wie de getuigen zijn en welke achternamen jullie gaan gebruiken als je getrouwd bent. Dit kan overigens online via DigiD.

Dag voor de bruiloft

Geloften doornemen
Neem de dag van tevoren je geloften door of leer ze eventueel in grote lijnen uit je hoofd.

Trouwboeket ophalen
Laat iemand je trouwboeket en corsages ophalen of zorg ervoor dat ze thuis worden afgeleverd de dag voor de bruiloft.

Alles klaarzetten
Hang je trouwjurk klaar, alle accessoires, schoenen, make-up, etc. leg je klaar. Dit zorgt ervoor dat je de ochtend zelf vlot kunt doorwerken en er geen paniek is, omdat je nog moet zoeken naar iets.

Op tijd naar bed
Ga op tijd naar bed, je hebt de rust nodig! Een bruiloft is ontzettend mooi en leuk, maar kan ook erg intens zijn voor het bruidspaar.

Het bruiloft plannen is over; tijd om te genieten en feest te vieren! Hier heb je ruim een jaar lang naartoe gewerkt en geleefd. Nu alleen elkaar nog het JA woord geven. Zo zie je dat er toch heel wat komt kijken bij een bruiloft plannen.

Ga jij een bruiloft plannen komend jaar?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

14 gedachten over “Een bruiloft plannen: wat doe je wanneer?

  1. Ik ben 21 jaar getrouwd, maar ik vond de locatie best een dingetje, veel plekken gezien, uiteindelijk hrt Kurhaus geworden.

  2. Wat een enorm handig overzicht! Ooit heb ik eens een ondernemersplan geschreven voor een weddingplannerbureau. Dat op tijd naar bed de dag voor de bruiloft lijkt me nog één van de lastigste dingen haha

  3. Hoi Handige lijst. Naast blogger ben ik ook trouwambtenaar en ik mis in deze lijst het regelen van de trouwambtenaar en/of ceremoniespreker. Van de gemeente krijg je een vaste ambtenaar toegewezen, maar het is zoveel persoonlijker om zelf een trouwambtenaar uit te zoeken. OF een ceremoniespreker wanneer je voor een ceremonieel huwelijk kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *