Gezond de zomer door! ☀️

gezond de zomer door
Het lijkt erop dat we eindelijk een beetje zomer krijgen na bijna weggeregend te zijn de afgelopen maanden. In deze blogpost geef ik je daarom een aantal handige tips over hoe je gezond de zomer door komt. Op de een of andere manier zijn we daar in de wintermaanden namelijk meer mee bezig dan in de zomer, terwijl je gezondheid dan ook belangrijk is.

1. Hydrateren

Als het buiten zo warm is dan is het belangrijk om voldoende te drinken. Doordat je meer zweet, verlies je ook meer vocht en het is daarom belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht en dat vochtgehalte moet op peil blijven om je goed te blijven voelen. Als je van huis weg gaat is het ook slim om een flesje water mee te nemen voor onderweg. Ook op kantoor kan extra vocht geen kwaad, want de airco droogt de lucht ook uit wat voor hoofdpijn kan zorgen.

Tip: doe wat ijsklontjes in je drinken of pimp je water op met wat vers fruit.

2. Buiten

Frisse buitenlucht doet je goed, je maakt hiermee een heleboel vitamine D aan en dat heb je straks weer nodig om de wintermaanden goed door te komen. Doordeweeks op het werk zit je voornamelijk binnen en om dan in het weekend of op vakantie meteen volop te gaan liggen bakken in de zon is geen goed idee en is vragen om problemen. Laat je huid in aanloop naar de zomer regelmatig wennen aan de zon en maak gebruik van een zonnebrandcrème. Zo ben je goed beschermd en kun je veilig de zon in.

3. Beweging

Zorg dat je in beweging blijft. Dat is goed voor je conditie, spieropbouw, bloedwaarden en je hersenen. Daarnaast doe je meteen wat vitamine D op. Je hoeft met deze temperaturen echt niet te gaan hardlopen. Maak gewoon een rustige wandeling, ga een stukje fietsen of lekker zwemmen (kun je meteen afkoelen).

4. Ritme

Probeer zoveel mogelijk een ritme aan te houden. Als het zo warm is en in je vakantie is het verleidelijk om laat naar bed te gaan en lang uit te slapen, maar je lichaam functioneert beter op een vast ritme. Voldoende slaap is notabene essentieel voor een goede gezondheid en een gezellig humeur. Je lichaam raakt sneller vermoeid op warme dagen omdat het harder moet werken met die warmte.

5. Bewuste keuzes maken

Hoe aantrekkelijk het ook is om meteen helemaal los te gaan met eten en alcohol, probeer hierin (ook in je vakantie) bewuste keuzes te blijven maken. Je kunt absoluut genieten van allerlei lekkers zoals een ijsje, uit eten gaan of een terrasje pakken, maar je hoeft echt niet alles te eten wat los en vast zit. Probeer ook niet te zout en te veel suiker te eten. Door het zout houd je lichaam extra vocht vast en te veel suiker zorgt voor enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel (+ aanslag op je alvleesklier) en dat wil je niet. Zorg voor een goede 80/20 balans.

Wat doe jij om zo gezond mogelijk de zomer door te komen?

4 gedachten over “Gezond de zomer door! ☀️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *