Hoe voorkom je gespleten haarpunten?

gespleten haarpunten
Iedereen heeft er vast wel eens mee te maken gehad: gespleten haarpunten. Zelf heb ik hier ook heel erg lang last van gehad, maar ongeveer een jaar geleden waren ze ineens verdwenen en tot op heden nog steeds. Hoe dit kwam? Ik veranderde onder andere mijn haarverzorgingsroutine.

Gespleten haarpunten

Gespleten haarpunten zijn er in allerlei vormen. Zo kun je je haarpunt in tweeën splijten, maar ook in 3 of 4, heel diep en nog op veel meer verschillende manieren splijten. Gespleten haarpunten kun je, helaas pindakaas, niet meer aan elkaar laten groeien of plakken door een of ander wonder haarmasker. Dit soort producten zorgen er alleen voor dat je haar minder snel verder splijt en zo verdere schade wordt beperkt.

De enige manier om van gespleten haarpunten af te komen is door ze af te laten knippen bij je kapper.

Oorzaken

Gespleten haarpunten hebben heel veel verschillende oorzaken. Zo kun je ze krijgen van föhnen, gebruik van de stijl- of krultang, droog haar, gebruik van te agressieve haarverzorgingsproducten, chemische behandelingen (haren verven), het soort haarborstel, stress, weersomstandigheden, touperen, wrijving van je hoofdkussen, afdrogen van je haren, borstelen van je haar, indoen van een elastiekje & het dragen van een hoed of muts.

Voorkomen

Als je het rijtje oorzaken hebt doorgelezen dan begrijp je misschien ook dat je nooit helemaal aan gespleten haarpunten zult ontkomen. Het eerste wat je moet doen is het laten afknippen van je dooie punten bij de kapper, om ervoor te zorgen dat ze niet nog verder splijten en de schade op deze manier nog groter wordt. Vervolgens ga je ervoor zorgen dat de kans op gespleten haarpunten zo klein mogelijk wordt.

Dit doe je door je haar gezonder en sterker te maken. Je haar van binnenuit sterker maken doe je door speciale vitaminen te slikken, zoals de haar gummies van Hairlust en Lucovitaal bijvoorbeeld. Kruidvat heeft tegenwoordig ook eigen merk haar gummies.

Was je haar niet dagelijks en gebruik met regelmaat een conditioner, haarmasker en serum. Wissel deze met elkaar af.

Gebruik borstels met echt everzwijnenhaar en kammen van echt hout of hoorn. Vermijd het gebruik van elastieken, hoofddeksels en touperen. Maak gebruik van anti-klit spray bij klitten in je haar.

Probeer eens een beauty pillow in plaats van je katoenen hoofdkussen. Schijnt ook beter te zijn tegen rimpels en acne, win-win situatie! Ga ook niet slapen met nat haar, want nat haar is kwetsbaarder en dus gevoeliger om te splijten.

Knijp of dep je haar droog met de handdoek in plaats van het hard droog te wrijven. Er zijn ook speciale tulband handdoeken voor je haar te verkrijgen, maar let erop dat je deze niet te strak doet. Het beste is om het aan de lucht te laten drogen en dus niet meteen naar je föhn te grijpen.

Wil je toch gebruik maken van een föhn, stijl- of krultang? Gebruik dan hitte beschermende producten voor je haar.

Ik (en mijn kapster) merkte verschil op in mijn haren toen ik de haar gummies van Hairlust enige tijd gebruikte (lees maanden), overstapte naar het gebruiken van een shampoobar in plaats van vloeibare shampoo en minder stress ervaarde.

Heb jij last van gespleten haarpunten?

13 gedachten over “Hoe voorkom je gespleten haarpunten?

  1. als puber had ik er last van. Nu niet meer, maar na jouw verhaal begrijp ik dat ook: ik doe al die dingen die gespleten haarpunten veroorzaken niet!

    1. Ik een hoop daarvan ook niet, behalve mijn haren borstelen, ze af en toe vastzetten met een elastiekje, wrijving van het hoofdkussen & stress. 😉

  2. Bedankt voor de tips! Ik wist niet dat het zoveel oorzaken kon hebben. Vroeger had ik er wel veel last van maar nu minder.

  3. Ik heb erg droog haar en ook heel veel haar. Daardoor ook veel gespleten haarpunten. Ik gebruik goede haarmaskers en heat protectors voordat ik mijn haren ga stylen met een warmtebron. Dat moet echt want anders heb ik coupe jungle, ha ha ha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *