Alles over podcasts

podcasts

Zo’n 30 jaar geleden bestond het woord ‘podcast’ nog niet eens, maar tegenwoordig is het woord niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het woord podcast vliegt je nu om de oren & dat snap ik wel, zelf luister ik namelijk ook graag naar podcasts.

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand (een soort radio uitzending op het internet) dat je zelf kunt uitkiezen en kunt beluisteren waar en wanneer jij dat wilt. Thuis, onderweg of tijdens het wandelen. Er zijn wel duizenden podcasts in Nederland om te beluisteren. Daarnaast is er altijd wel een podcast die past bij jouw interesses. Zo zijn er podcasts over gezondheid, wetenschap, zelfontwikkeling, voeding, koken, mode, marketing, muziek, spiritualiteit & je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een podcast van.

Een podcast kan bestaan uit een enkele aflevering of uit een serie met meerdere afleveringen over een bepaald onderwerp. Daarnaast kan iedereen een podcast opnemen en uploaden. Podcasts variëren in lengte van een paar minuten tot uren per aflevering. De gemiddelde lengte is zo’n 40 minuten.

Waar & hoe te beluisteren?

Je vindt podcasts online (laptop, smartphone of smart tv), bijvoorbeeld via online-radio.nl. Hier kun je vervolgens zoeken op categorie, maar je kunt ook kijken bij voorgestelde podcasts, populaire podcasts, onlangs toegevoegd of zelf zoeken via de zoekbalk.

Waarom kiezen voor een podcast?

Het kan heel fijn en ontspannend zijn om een verhaal te beluisteren (story telling) in plaats van het te lezen. Het is ook een fijne manier om nieuwe dingen te leren, maar in plaats van het te leren uit een boek of van een scherm, kun je het luisteren op een moment dat voor jou het beste uitkomt. Hierdoor kun je jezelf blijven ontwikkelen, terwijl je het huishouden aan het doen bent, wanneer je onderweg naar huis bent of als je een wandeling maakt.

Mijn favoriete podcasts

Zelf luister ik ook graag naar verschillende podcasts. Dit doe ik als ik nieuwe gellak nagels aan het zetten ben bij mezelf, wanneer ik de was aan het ophangen of opvouwen ben en soms tijdens het koken.

Ik luister zelf vooral graag naar podcasts over zelfontwikkeling, marketing, voeding, psychologie, voor ondernemers, gezondheid & lifestyle.

Wat is jouw favoriete podcast?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

10 gedachten over “Alles over podcasts

  1. Ik moet zeggen dat ik niet heel vaak podcasts beluister, maar soms luister ik wel eens naar man, man, man of Geuze en Gorgels. Vaak luister ik ze tijdens lange autoritten.

  2. Gek genoeg beluister ik ze nog amper, terwijl het eigenlijk wel ‘mijn ding’ is of lijkt. Ik zou het overigens heel leuk vinden om ze zelf te maken / in te spreken. Ik schijn een hele goede stem daarvoor te hebben en los daarvan kan ik enthousiast en veel vertellen 🙂 Misschien moet ik toch maar eens gaan luisteren. Mijn tandarts kwam laatst met een leuke suggestie, maar waar heb ik dat nu toch weer opgeschreven? Iets met meisjes van 30. Afijn, als ik er nog op kom…

  3. Ik luister extreem veel naar podcasts, vooral over geschiedenis (Geschiedenis voor herbeginners, of mijn favoriet: the rest is history).
    Ik ben zelf ook al te gast geweest in een podcast over het reisleider zijn. Was erg leuk.
    En sowieso denk ik er ook over na om voor blogstudio.be een podcast te starten.
    Misschien heb je dan wel zin om gast te zijn ;)?

  4. Ik ben er ook dol op! Vindt het alleen soms wel zoeken naar een moment om het te luisteren. Want van luisterboeken wordt ik ook heel blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *