Tandsteen verwijderen met de Profi Oral Care kit

zelf tandsteen verwijderen
Ik mocht de Profi Oral Care kit testen voor het verwijderen van tandsteen en vertel je er graag meer over. Ook vertel ik je graag wat meer over wat tandsteen is, hoe je het kunt voorkomen en zelf kunt weghalen met dit setje! Sommigen weten het misschien en sommigen niet, maar ik ben 8 jaar lang werkzaam geweest als tandartsassistente.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een verharde laag tandplak die bestaat uit een afzetting van mineralen door bacteriën. Meestal een gele of bruine verharde aanslag rondom de tandvleesrand.

Tandsteen ontstaat doordat calcium en fosfaat uit je speeksel in tandplak terecht komt. Dit verhardt/verkalkt uiteindelijk en vormt zo tandsteen. Het ontstaat het snelst bij de uitgang van speekselklieren, zoals aan de achterkant van je ondertanden en bovenin/achterin bij je kiezen.

Tandsteen is slecht voor je gebit. Schadelijke bacteriën hechten zich namelijk makkelijk aan het ruwe tandoppervlak en zorgen voor ontstekingen van het tandvlees en kunnen leiden tot gaatjes.

tandsteen

Hoe voorkom je tandsteen?

Tandsteen voorkomen doe je voornamelijk door het hebben van een goede mondverzorging. Poets je tanden twee keer per dag zorgvuldig met fluoride tandpasta. Reinig ook goed tussen je tanden, want dit is een ideale plek voor tandplak en tandsteen! Gebruik hiervoor dagelijks tandenstokers, ragers of flossdraad. Ga elk halfjaar op controle bij de tandarts om eventueel al gevormde tandsteen te laten verwijderen. Let op wat je eet en drinkt. Suikers, zetmeel, frisdrank, sap en roken bevorderen de vorming van tandsteen.

zahnpflege

Hoe tandsteen verwijderen?

Tandsteen kan niet door poetsen worden verwijderd, dit moet door een tandarts of mondhygiëniste/mondzorgkundige worden gedaan. Deze verwijderen het tandsteen op twee manieren: ‘met de hand’ of met een ultrasoon apparaat.

Als het om relatief weinig tandsteen gaat, dan wordt er gebruik gemaakt van een speciaal haakje (scaler) om het weg te krabben. De andere optie is om het tandsteen los te trillen met een ultrasoon apparaat.

Om te voorkomen dat tandplak zich snel weer kan hechten aan je tanden, worden je tanden na het verwijderen van de tandsteen gepolijst met polijstpasta.

Dentek

Profi Oral Care kit

Zoals ik al zei mocht ik de Profi Oral Care Kit uitproberen en vertellen wat ik ervan vindt. Met deze set kun je zelf tandsteen verwijderen met tandartshaakjes. De haakjes zitten in een handig en compact doosje, zodat je ze netjes kunt opbergen.

De set bestaat uit een spiegeltje, sonde (haakje), scaler (gebogen metalen haakje voor wegkrabben van tandsteen), gummy punt (masseren van het tandvlees) en een kunststof scaler voor dagelijks gebruik.

profi oral care kit tandsteen

Ik vind het een erg fijne set om zelf mee aan de slag te gaan. Je hebt hiermee echt de basis tools om je gebit te verzorgen en onderhouden. Ga wel voorzichtig te werk, want je kunt je tandvlees beschadigen als je het niet subtiel doet. Niet alleen prettig om tandsteen mee te verwijderen, maar met het spiegeltje kun je ook goed je gebit bekijken en met de sonde (het haakje) kun je evt. etensresten tussen je tanden uit peuteren. Met de gummy punt zou ik wel voorzichtig zijn, deze vind ik vrij scherp en als je niet voorzichtig doet prik je er makkelijk mee in je tandvlees en dat is niet de bedoeling.

Je kunt de instrumenten na gebruik afwassen met warm water en aan de lucht laten drogen of in de vaatwasser stoppen.

Wat gebruik jij om je tanden schoon te maken?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

27 gedachten over “Tandsteen verwijderen met de Profi Oral Care kit

 1. ik heb ook zo’n soort set maar dan gekregen van mijn tandarts. ik zit gemiddeld 10 keer per jaar bij de tandarts omdat mijn tanden het zwaar hebben door mijn niet werkende lichaam en dan is schoon houden een must om meer ellende te voorkomen, wat niet lukt maar uitstellen zeker

  1. Je moet niks, laten we daarmee beginnen 😉 Maar sommigen vinden het fijn om het zelf tussendoor bij te kunnen houden, zodat er minder tandsteen vormt.

    1. Je moet er even een handigheid in krijgen (misschien niet helemaal eerlijk, want ik ben zelf tandartsassistente geweest, dus weet hoe het moet). Pijnlijk vind ik het niet te noemen. De eerste stap is toch goed poetsen en stokeren/flossen.

     Voor het tussentijds bijhouden kan het een optie zijn, maar zo goed en diep als de mondhygiëniste/mondzorgkundige het reinigt kun je zelf niet.

 2. Ik denk dat ik het toch liever 2x per jaar door mijn tandarts laat doen. Vind dit wel erg spannend. Wellicht als je wat meer ervaring hebt, maar ik laat het even aan me voorbijgaan denk ik.

  1. Het setje is er uiteraard op gemaakt dat consumenten het zelf kunnen gebruiken. De tools zijn lang niet zo scherp en lang als die bij de tandarts. Maar je moet uiteraard doen waar jij je goed bij voelt! 🙂

  1. Wauw, dit lijkt me echt heel fijn. Thuis je eigen tandsteen verwijderen lijkt me echt heerlijk. Ik heb best vaak tandsteen en ga regelmatig naar de tandarts. Zo een setje zal me een hoop geld besparen! Ik wist niet je het zo los kon verkrijgen/kopen..

   1. Je krijgt hiermee niet alles zo goed weg zoals de tandarts/mondhygiëniste dat kan. Dit is puur voor tussendoor om het een beetje bij te houden.

 3. Hier poetsen en met een raggertje en twee keer per jaar naar de mondhygiëniste naast de tandarts bezoeken. Ik weet niet of ik dit zo zelf zou durven al is het natuurlijk zo dat als je het voorzichtig doet er niks kan gebeuren.

  1. Het setje is er uiteraard op gemaakt dat consumenten het zelf kunnen gebruiken. De tools zijn lang niet zo scherp en lang als die bij de tandarts.

 4. Ik vroeg me altijd al af of er producten zijn om zelf je tandsteen te verwijderen, het lijkt altijd zo makkelijk als de mondhygiënist het doet. Maar als ik dit zie dan denk ik niet meteen: dat wil ik ook doen, met die scherpe puntjes eraan haha.

  1. De puntjes van deze tools zijn wel aanzienlijk minder scherp en lang dan bij de tandarts 😉 Je zult hiermee ook alleen het tandsteen en tandplak weg kunnen halen wat boven het tandvlees (tandvleesrand) zit en niet wat onder het tandvlees zit (subgingivaal).

   Het is inderdaad niet zo makkelijk als het eruit ziet, maar hiermee kun je het oppervlakkige en wat boven de tandvleesrand zit echt wel zelf wegkrijgen.

  1. In principe zit je niet aan je tandvlees, dus je zou er geen wondjes mee mogen creëren. Tandvlees dat bloed bij (lichte) aanraking is ontstoken (advies: stokeren en mondhygiëniste).

 5. Ik ga zelf vier keer per jaar naar de mondhygiëniste en twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hiervan vind. Ik heb een heel gezond en sterk gebit met erg weinig gaatjes. Dat betekent helaas wel dat ik veel speeksel heb, wat weer zorgt voor veel tandplak (en dat wordt bij mij vaak tandsteen). Gek want ik poets mijn tanden altijd drie keer per dag, waarvan een keer met de electrische tandenborstel 4 minuten. En ik flos en ik gebruik houten stokjes. Onbegrijpelijk, maar daarom de vier keer naar de mondhygiëniste.
  Het lijkt mij spannend om zelf te doen. Ik zou bang zijn om dingen te beschadigen. Eigenlijk vind ik het meer iets voor specialisten. Daarentegen had ik dit in rockdown-tijd wel willen hebben, want ik had wel veel tandsteen en wist niet destijds wanneer we weer naar de tandarts mochten.

  1. In principe kun je met deze set weinig beschadigen. Je steekt het niet in je tandvlees en het is aanzienlijk minder scherp dan de professionele tools van de tandarts/mondhygiënist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *