9 tips om je huis koel te houden in de zomer

koel
Je huis koel houden in de zomer is soms een heel gevecht, maar gelukkig zijn er allerlei handige tips die je kunt toepassen om je hoofd enigszins koel te houden met deze zomerse temperaturen. Ik geef je 9 handige tips om je huis koel te houden in de zomer.

Zelf woon ik in een appartement op de tweede verdieping. In de zomer kan de temperatuur hier aardig oplopen (lees: ’s morgens voordat de zon erop staat is het al 27 graden). Inmiddels zijn mijn man en ik ware experts geworden in het koel houden van de woning tijdens de zomer.

1. Ramen en deuren dicht

Dit gaat misschien een beetje tegen je gevoel in, maar hiermee houd je juist de warmte zoveel mogelijk buiten je huis en blijft het binnen lekker koel. Probeer je ramen en deuren tijdens hele warme zomerdagen of een hittegolf zo goed en veel mogelijk dicht te houden.

2. Gordijnen

Hetzelfde geldt voor je gordijnen, luxaflex, rolluiken, zonneschermen, etc. Houd deze allemaal zo veel en goed mogelijk gesloten. Geen van allen voor je ramen zitten of niks bij het raam van de badkamer? Hang er een doek of laken voor.

3. Luchten

Het luchten van je woning kun je het beste ’s avonds laat doen als de zon onder is of ’s morgens heel vroeg. ’s Nachts kan ook, maar dan moet je er wel bij blijven voordat dieven er met je halve inboedel vandoor gaan. ’s Nachts je ramen open zetten kan natuurlijk wel, het liefst tegenover elkaar zodat het een beetje door tocht.

Benidorm

4. Isoleren

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar goede isolatie houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar ook de warmte buiten in de zomer. Denk hierbij aan isolatie van het dak en het plaatsen van dubbel glas. Vergeet de tochtstrips niet! Deze houden ook warmte buiten en in de winter natuurlijk de kou.

5. Airco of ventilator

Mocht je ondanks bovenstaande tips nog steeds bijna het loodje leggen in je eigen woning, ga dan een ventilator of (mobiele) airco kopen. Zelf hebben we een ventilator en een plafond ventilator, ideaal! Ik denk dat we de plafond ventilator meteen de eerste week dat we hier woonden kochten (toen was het namelijk ook hartje zomer). Inmiddels hebben we tijdens de laatste hittegolf ook een airco aangeschaft.

Een ventilator plaats je het beste bij het raam (’s avonds) zodat het de koele buitenlucht naar binnen kan blazen. Op deze manier wordt het lekker koel in je huis.

Je kunt eventueel ook flessen water invriezen en deze voor je ventilator zetten. Dit kan ook met koelelementen.

6. Natte doek

Hang een natte badlaken of hoeslaken voor je raam tijdens het luchten. Op deze manier komt er extra koele lucht binnen in je huis.

7. Slapen

Slapen met dit warme plakkerige weer is ook altijd een dingetje. Zelf heb ik er niet zoveel last van en lig dus ook gewoon de hele zomer onder de dekens, maar menigeen heeft er wel last van. Laat ’s nachts de ramen open voor frisse lucht, plaats een airco, slaap alleen onder een lakentje en blijf vooral rustig.

8. Vermijd apparatuur

Vermijd apparatuur wat warmte opwekt, zoals gloeilampen, laptops, de PlayStation, oven, gasfornuis, stofzuigen en ga zo maar door.. Dit zorgt allemaal voor extra warmte in je huis en dat wil je juist voorkomen.

9. Nat dak

Spuit je dak nat, het koude water koelt niet alleen het dak maar ook in je huis. Als je dit ’s avonds laat doet heb je er ’s nachts tijdens het slapen plezier van.

Met deze tips houd je je eigen hoofd koel deze zomer/hittegolf!

Wat is jouw tip om het koel te houden in huis?

12 gedachten over “9 tips om je huis koel te houden in de zomer

 1. Supertips! Ik heb er nog een je pakt een keukenpapier deze maak je nat en je houdt hem voor de ventilator zo wapper je hem koel en dan op je huid aanbrengen zo lekker!!! Ook in de auto! Onderweg naar je vakantie!

 2. Handige tips, dat met die natte doeken wist ik nog niet! Wij doen hier zodra de zon weg is alle ramen en deuren tegen elkaar open. We zullen deze tips de komende dagen wel nodig hebben.

 3. Ik heb er toevallig van de week ook over geschreven en dan met namen voor het slapen. Gelukkig kunnen we genoeg doen om het aangenaam te maken :).

 4. Mocht je ondanks bovenstaande tips nog steeds bijna het loodje leggen in je eigen woning…
  Raap me op na deze zin hahaha heerlijk verwoord lieverd!

  Helaas heeft onze ventilator toevallig gisteren het loodje gelegd… Was Jan blij mee… NOT
  Even een nieuwe scoren dus haha

  Meeste tips doen we gelukkig al..
  Slapen doe ik in de zomer met onze dunne sprei van de ikea.. ik kan niet slapen zonder iets van een dekbed of sprei…

  Top tips dit 😀

 5. De tip van het dak kende ik nog niet, maar wordt wel lastig bij ons in een rijtjes huis haha. Ventilator met koelelementen en gesloten gordijnen it is

 6. Gelukkig is de hittegolf voorlopig weer even voorbij. Hier leggen we koelelementen in handdoeken gewikkeld in bed voor we gaan slapen, helpt ook goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *