15 tips die je snel van je verkoudheid verlossen!

tips tegen verkoudheid
De R zit weer in de maand, oftewel verkoudheid! Er wordt weer flink wat af gesnotterd, geniest en gehoest! Kun je weer de hele dag zeulen met zakdoekjes, neusspray, keelpastilles en hoestdrank. Hoe sneller je er vanaf bent, hoe fijner dit voor jezelf (& je nachtrust) is.

Ik heb om mij heen al weer een hoop mensen gezien die verkouden zijn, maar gelukkig heeft dit virus mij nog niet te pakken gehad (klopt gauw af op houten tafel).

Wat is verkoudheid?

Voor ik je allerlei handige tips geef om je zo snel mogelijk van je verkoudheid te verlossen, is het handig om te weten wat verkoudheid nou eigenlijk precies is en wat de symptomen van verkoudheid zijn.

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van je neus, keel en bijholten, die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid veroorzaken. Als je dus een aantal keren vlak achter elkaar aan verkouden bent, komt dit elke keer door een ander virus.

Zo’n verkoudheidsvirus verspreidt zich gemakkelijk via aerosol (vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht, die door anderen weer worden ingeademd). Dit gebeurt met name als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes, zoals in de trein, bus, op school of op kantoor.

Gemiddeld is een volwassene per jaar zo’n 2 tot 5 keer verkouden, kinderen gemiddeld zelfs 6 tot 10 keer per jaar.

Je lichaam heeft tijd nodig om het virus uit je lichaam te krijgen. Is het na 10 dagen nog niet over? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Overigens heeft antibiotica geen zin, want dit werkt alleen als het gaat om bacteriën en niet bij een virus. Je kunt uiteraard wel paracetamol innemen als je last hebt van hoofdpijn.

Een dag of 2/3 na de besmetting beginnen de symptomen.

Symptomen

– Snot (héél veel snot!)
– Reuk en smaakvermogen worden minder
– Niezen
– Hoesten
– Hoofdpijn
– Keelpijn
– Drukkend gevoel in hoofd en kaken
– Lichte koorts (kinderen vaak hoge koorts)

verkouden

15 tips tegen de verkoudheid

1. Zakdoekjes binnen handbereik en ze na gebruik meteen weggooien.
2. Neusspray (zoutoplossing) om de klachten te verminderen.
3. Neusdruppels/spray met xylometazoline verminder de zwelling van het slijmvlies, waardoor je makkelijker kunt ademen.
4. Stomen met een kom warm water (niet warmer dan 60 graden), doe een handdoek over je hoofd en ga boven de kom zitten. Probeer hierbij zo veel mogelijk door je neus te ademen.
5. Goed ventileren van je woning om zo het virus geen kans te geven om te blijven hangen.
6. Rust! Plan geen afspraken in als je verkouden bent en zorg voor minimaal 8 uur slaap, dit heeft je lichaam nodig voor een goed en spoedig herstel.
7. Je neus ophalen is beter dan snuiten. Met snuiten blaas je ook snot naar de bijholten, waarmee je de kans op een bijholte ontsteking (sinusitis) groter maakt.
8. Zorg voor een goede hygiëne, dus regelmatig je handen wassen, hand voor je mond, zo min mogelijk met je handen in je gezicht zitten, regelmatig van pyjama wisselen en handvatten/kranen vaker reinigen.

verse gemberthee met citroen en honing

9. Keelpijn? Maak verse gemberthee met een schijfje citroen en wat honing of kamillethee. Daarnaast zijn er ook speciale keelsnoepjes die de keel verzachten.
10. Vermijdt rook, dit irriteert de slijmvliezen alleen maar extra (meteen een mooie gelegenheid om te stoppen met roken).
11. Houd je lichaam warm, dit kost je lichaam anders allemaal extra energie. Trek dikke sokken of sloffen aan, doe een trui aan, pak er wat dekens bij en plus de verwarming een paar graden op.
12. Neem een warme douche ter ontspanning en om te stomen.
13. Drink voldoende, dit is belangrijk voor je afweersysteem. Koffie, zwarte thee en alcohol drogen uit en kun je dus beter even mijden.
14. Zorg voor licht verteerbaar eten. Dit vraagt namelijk minder energie van je lichaam om het te verteren. Denk aan ongebonden soep, bouillon, beschuit, magere kwark, een gekookt eitje of verse groenten. Voedsel wat je beter kunt mijden zijn sterk gekruid eten, vet eten, pasta’s en stamppot.
15. Neem voldoende vitamine C. Dit zit onder andere in citroen, sinaasappel, paprika, broccoli, spinazie en zoete aardappel.

Wat zijn jouw tips tegen verkoudheid?

13 gedachten over “15 tips die je snel van je verkoudheid verlossen!

  1. Ik drink eigenlijk altijd verse gember thee met citroen en honing en ik probeer elke dag minimaal 30 minuten echt buiten te zijn, voor de frisse lucht. Wij drinken elke dag een vitamine C bruis tablet, al jaren!

  2. Ik drink eigenlijk altijd verse gember thee met citroen en honing en ik probeer elke dag minimaal 30 minuten echt buiten te zijn, voor de frisse lucht. Wij drinken elke dag een vitamine C bruis tablet, al jaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *