Als katteneigenaar heb je het je vast al vaker dan eens afgevraagd; welke planten zijn veilig voor katten? Ik heb mijzelf deze vraag ook ontzettend vaak gesteld, want zomaar een plant of een bosje bloemen in huis halen durf ik niet met 5 katten in huis. Zolang ik niet zeker weet of iets veilig is, dan haal ik het niet in huis. Inmiddels weet ik welke bloemen ik veilig in huis kan halen, dat betekent ook dat ik geen kleurrijk veldboeket in huis kan hebben.
Krijg ik onverhoopt toch een bos bloemen van iemand waar iets giftigs tussen zit? Dan haal ik die bloemen ertussenuit of ik zet de bos bloemen hoog. En dan bedoel ik écht hoog, niet op de eettafel of op het dressoir, want daar kunnen de katten alsnog zonder enige moeite bij, maar ik zet zo’n bos bloemen dus bovenop de afzuigkap.
Je kunt het je nieuwsgierige en pluizige viervoeter niet kwalijk nemen, die is gewoonweg zijn wereld aan het verkennen. Pas extra op met kittens, jonge katten & katten die niet buiten komen, deze katten zijn namelijk extra geneigd om aan planten en bloemen in huis te kauwen en knagen. Van sommige planten en bloemen kan je kat helaas erg ziek worden, sommigen zelfs met nierfalen en de dood tot gevolg. Er wordt wel eens gezegd dat katten zelf precies weten wat wel en niet kan, maar dat gaat dus zeker niet op voor elke kat, neem bij voorkeur het zekere voor het onzekere.
Ik heb een lijst voor je samengesteld met welke planten & bloemen veilig zijn voor katten (voor binnenshuis, het gaat hier niet over tuinplanten), ik heb er immers ook al ruim 5 jaar mee te maken. Hier in huis is de oudste van het stel (15 jaar) zelfs het ergste met bloemen en planten, zodra ik een bloemetje op tafel heb staan moet ik meneer continu van tafel plukken, omdat ik anders geen bos bloemen overhoudt.
Welke planten zijn veilig voor katten:
- Bamboe
- Bamboepalm
- Bananenplant (Musa tropicana & Musa acuminata)
- Calathea
- Dwergpalm
- Fuchsia
- Goudpalm
- Hertshoorn
- Kattengras
- Maranta
- Nestvaren
- Olifantspoot (Beaucarnea)
- Orchidee
- Palm (m.u.v. de Cycas palm/varenpalm/vredespalm)
- Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)
- Peperomia
- Schildaralia/pruimaralia (Polyscias scutellaria)
- Varen
- Waaierpalm
- Zebracactus (Haworthiopsis attenuata)
Welke bloemen zijn veilig voor katten:
- Asters
- Bromelia
- Freesia
- Gerbera
- Japanse Roos (Camellia)
- Jasmijn
- Leeuwenbek
- Rozen
- Seringen
- Zonnebloem (Helianthus)
Welke kruiden zijn veilig voor katten:
- Basillicum
- Calendula
- Dille
- Kattenkruid (catnip)
- Koreander
- Rozemarijn
- Tijm
- Toverhazelaar
- Valeriaan
Extra oppassen met deze planten/bloemen, deze zijn wél giftig voor je viervoeter!
- Lelies!! Met stip op nummer 1, want deze plant vergiftigd je kat en leidt tot acute nierfalen en als je er niet op tijd bij bent zelfs de dood! Het gaat hierbij om alles van de plant; stengel, bladeren, bloemen, pollen, stuifmeel dat via de tafel terecht komt op de poten/vacht van de kat en zo tijdens het wassen in hun mond & zelfs het water waar ze in staan is giftig voor je kat. Let dus extreem goed op met deze planten & bloemen en bij voorkeur haal je ze gewoon niet in huis.
- Afrikaanse lelie (Agapanthus)
- Alocasia (aronskelkfamilie)
- Aloë vera
- Amaryllis
- Anemoon
- Anjer
- Anthurium (flamingoplant)
- Aphelandra
- Aronskelk
- Azalea
- Bolletjesplant (Hypoestes phyllostachya)
- Buxus
- Caladium
- Chrysanten
- Cyclaam (sleutelbloemfamilie)
- Dahlia
- Dieffenbachia (aronskelkfamilie)
- Dracaena
- Drakenklimop (Epipremnum aureum)
- Eucalyptus
- Ficus (ook wel rubberboom, moerbeifamilie)
- Geraniums
- Hortensia
- Hulst
- Hyacint
- Iris
- Kerstplanten/kerstster (poinsettia)
- Klaproos
- Klimop (Hedera)
- Korenbloem
- Kruiskruid (Senecio)
- Lavendel
- Lelietjes-van-Dalen
- Lepelplant (Spathiphyllum, ook wel vredeslelie)
- Lisianthus (bitterblad/eustoma)
- Maagdenpalm
- Maretak (Viscum)
- Monstera (gatenplant)
- Nachtschade (solanum)
- Narcissen
- Oleander
- Papaver
- Philodendron
- Pioenroos
- Prachtlelie (Gloriosa)
- Primula
- Ranonkel (ranunculus)
- Rhodondendron
- Sansevieria
- Taxus
- Tulpen
- Vingersboom (Heptapleurum actinophyllum)
- Viooltjes
- Vogelmelk (Ornithogalum)
- Winterkers (ook wel oranjeboompje/Jeruzalem kers, Solanum pseudocapsicum)
- Wonderboom (Ricinus communis)
- Zuidenwindlelie (Ornithogalum thyrsoides)
Wat als je kat toch in aanraking komt met een giftige plant?
Het is belangrijk om direct je dierenarts te raadplegen (buiten openingstijden de spoedarts bellen) en om advies te vragen wanneer je kat in aanraking is geweest met een giftige plant (of bij een vermoeden van). Probeer hierbij de dierenarts van zoveel mogelijk informatie te voorzien; naam van de plant (als je niet weet hoe de plant of bloem heet, kun je een deel of foto ervan meenemen), wanneer het is gebeurt (hoe lang geleden) en hoe je kat er op reageert/aan toe is (reacties hoeven niet direct na het binnenkrijgen optreden, snel handelen is dus belangrijk). De dierenarts kan dan zo snel mogelijk je kat behandelen en eventueel tegengif toedienen of medicatie om je kat te laten braken.
Symptomen van vergiftiging kunnen zijn:
- Lusteloos
- Verminderde eetlust
- Kwijlen
- Huidirritatie, oogirritatie en/of niezen
- Overgeven
- Ernstige diarree
Zorg er dus voor dat je zeker weet of de planten & bloemen die je in huis hebt of haalt niet giftig zijn voor jouw kat! Bij twijfel of een bloem/plant die er niet tussen staat: raadpleeg Google of je dierenarts. Houd hier dus rekening mee als je een veilige buitenruimte wilt creëren voor je kat!
Heb jij huisdieren? & zo ja, ben jij extra voorzichtig met planten en bloemen in huis?
Wat een fijne lijst! Ik moet er niet aan denken dat de poes van mijn dochter Lucy zichzelf per ongeluk zou vergiftigen door een plant te eten. Dankjewel!
Ja, je kunt alleen amper nog een plant in huis halen ?
Wat een handige lijst! Mijn hond eet intuïtief niet snel planten welke giftig zijn zowel buiten als binnen.
De katten eten hier alles wat los en vast zit. Zelfs pluisjes en karton. ?
wat een prachtige en lieve foto’s! smelt! super leerzaam artikel ook, ik heb het opgeslagen.
Helaas zijn een hoop planten & bloemen giftig.
Wij hebben ook een kat en verse bloemen zijn dan echt niet veilig in huis. Hij zit er gewoon direct bij en dat vind ik dan weer zonde van mijn mooie bos bloemen, dus het gebeurt niet vaak meer dat we bloemen in huis hebben staan.
Heel herkenbaar helaas 🙁 Heb hier ook bijna nooit bloemen in huis staan.
Ik heb er nooit bij stil gestaan dat sommige planten giftig kunnen zijn voor dieren. Goed om te weten
Er zijn er helaas meer wel giftig dan veilig voor huisdieren (de meeste in dit lijstje gelden namelijk ook voor honden en kinderen).
Ik let er ook altijd op, er zijn zoveel planten en bloemen die ik nooit in huis haal. Tot voor ongeveer een jaar geleden had ik geen idee dat tulpen zo gevaarlijk waren, ik kocht ze weleens, maar nu absoluut nooit meer.
Je kunt helaas nog vrij weinig bloemen in huis halen die veilig zijn. Zo vind ik veldboeketten prachtig, maar zitten altijd giftige bloemen tussen (vaak ook lelies).
Uitgebreide lijsten. Wij hebben meer dan 50 jaar katten in huis en er zijn vrijwel altijd wel planten en bloemen in huis die als giftig voor katten worden aangemerkt. Onze katten kwamen/komen daar nooit aan. Waar ze absoluut idolaat van zijn is oestoma. Die plant vind ik dan weer in geen enkel lijstje. De katten kauwen er op, zelfs als de bloemen uitgebloeid zijn. Ze zijn er tot op heden nooit ziek van geworden. Het lijkt mij dat oestoma op de lijst “veilig voor katten” geplaatst kan worden.
Ik denk dat je eustoma bedoelt? Deze staat in het lijstje niet veilig voor katten, ik zou er dus mee oppassen.