Zo creëer je meer licht in huis

licht in huis
Wil jij graag meer licht in huis creëren? Dat kan je op verschillende manieren doen. Welke manieren geschikt zijn voor jouw huis is afhankelijk van welke ruimte je wilt verlichten en wat je eraan wilt uitgeven. In een huis met voldoende lichtinval van buiten komen kleuren, materialen en meubels veel meer tot hun recht.

Lichtstraat

Haal het daglicht in huis met een lichtstraat die speciaal voor jouw huis op maat is gemaakt, dit is de perfecte oplossing om meer licht te creëren in huis. Dankzij voldoende daglicht van buiten lijkt de ruimte in je huis optisch groter na het plaatsen van een lichtstraat. En doordat het om maatwerk gaat, kunnen kleuren, materialen en afmetingen helemaal naar wens voor jouw woning bepaald worden. Op deze manier ontstaat er een unieke lichtstraat, passend bij de stijl van jouw woning. Een lichtstraat in een plat dak zorgt ervoor dat je een eventuele aanbouw met plat dak ook kunt voorzien van natuurlijk licht van buiten. Het licht wordt gelijkmatig verdeeld, zodat niet alleen de ruimte direct onder de lichtstraat verlicht wordt, maar de gehele ruimte.

Schilddak

Een schilddak is dé perfecte oplossing voor een maximale lichtopbrengst in de gewenste ruimte. Een schilddak heeft vier zijden met schuin glas en aan de twee uiteinden zitten driehoekvormige ramen. Zo komt het glas mooi bij elkaar in een punt. Door zijn vorm zorgt het schilddak voor een klassieke en luxe uitstraling. Het enige nadeel van een schilddak is dat het vrijstaand op een plat dak wordt geplaatst en daardoor niet geschikt is voor het plaatsen ervan tegen de gevel.

schilddak

Blokkades

Ramen zijn een grote bron van het binnenhalen van natuurlijk licht, echter zijn wij nogal geneigd om onze vensterbank lekker vol te zetten met planten en allerlei andere accessoires. Door je vensterbank vol te bouwen blokkeer je de lichtinval en het zorgt vaak ook nog eens voor een rommelige indruk. Dit geldt overigens ook voor hoge meubels voor het raam te plaatsen of struiken en bomen die buiten voor het raam groeien.

Dit is makkelijk op te lossen door deze verduisterende blokkades voor je ramen weg te halen en de vensterbank te ontdoen van alle prullaria. Deze laten je ruimte namelijk alleen maar rommeliger, kleiner en donkerder lijken.

Weerkaatsing

Om meer licht in huis te creëren is het belangrijk dat het licht wat door het raam naar binnen valt, weerkaatst kan worden. Kies bij voorkeur voor lichte kleuren in huis (lichte kleur verf op de muren, licht plafond, lichte vloer, etc.). Doet dit nog niet voldoende naar jouw idee? Dan kun je op een slimme manier gebruik maken van spiegels in je huis. Plaats de spiegel(s) op strategische plaatsen, zodat het licht in de betreffende ruimte weerkaatst wordt en zo voor extra licht in huis zorgt. Spiegels zorgen niet alleen voor meer licht in huis, maar laten een ruimte optisch ook groter lijken.

Lessenaar

Een lessenaar heeft een of meerdere glasvakken die schuin gemonteerd worden. De lessenaar kan zowel in een plat of schuin dak geplaatst worden en is daardoor ook zeer geschikt om te plaatsen in een gevel. Hiermee kan er extra lichtinval gecreëerd worden in je huis.

Wat doe jij om meer licht in huis te creëren?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

19 gedachten over “Zo creëer je meer licht in huis

  1. Prachtig zo een lichtdak! Een droom van mij om in een vrijstaand boerderijtje te wonen met een mooie lichte ruimte voor mijn verfspullen etc. en natuurlijk veel dieren in en om het huis!

  2. Onze achterburen hebben net een hele lichtstraat in het dak gemonteerd. Ze zijn dit weekend verhuisd en ik ben erg benieuwd hoe licht het binnen is geworden

  3. In mijn woning (net afgelopen jaar verkocht en heb nu geen woning meer) hadden we gelukkig erg grote ramen overal, daar was ik heel blij mee. Vind zo’n dak ook wel heel tof.

  4. Dat schilddak is prachtig (en zou bij ons huis niet kunnen). Maar dat van die vensterbanken, uh oh. Guilty as charged. Gelukkig hebben we ze alleen maar in de keuken (aan de andere kant van het huis hebben we drie openslaande deuren dus daar is geen vensterbank). In my defence: de vensterbank staat onder andere vol met planten die ik van mijn moeder heb gekregen – ze is overleden in 2018. Dus die koester ik…
    Maar het klopt dat er ook wel dingen staan die blokkeren. Daar ga ik wat mee doen. Good point.

    1. Ik snap dat er dan emotionele waarde aan zit, dat doe je ook niet zomaar even weg. Hier 5 katten in huis, dus wij kunnen niet eens wat in de vensterbank zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *