Zo verlaag je het stresshormoon: cortisol

cortisol
We hebben allemaal wel eens stress en wanneer je stress hebt komt het stresshormoon vrij; genaamd cortisol. Dit kan leiden tot allerlei mentale, maar ook fysieke klachten. Denk hierbij aan slaapproblemen, een lage weerstand of minder eetlust. Het is dan ook belangrijk om deze stresshormoon levels op peil te houden/krijgen.

Wat is cortisol (stresshormoon)?

Cortisol is een hormoon dat wordt gemaakt door de bijnierschors en speelt een belangrijke rol in verschillende processen in het lichaam, zoals je bioritme, metabolisme en je immuunsysteem. Daarnaast wordt dit hormoon aangemaakt als reactie op een stressvolle situatie (situaties waarin je moet vechten of vluchten; fight or flight). Dit brengt je lichaam in een staat van paraatheid en zorgt ervoor dat je alert bent. Cortisol zorgt er in deze situatie voor dat je hartslag verhoogt en je bloedsuikerspiegel stijgt, wat tijdelijk zorgt voor meer energie. Wanneer je extra stresshormoon aanmaakt en dit niet wordt gebruikt door je lichaam dan stapelt dit zich uiteindelijk op en ontstaat er een overschot. Dan is er langdurig een verhoogd cortisol level aanwezig in je lichaam.

Symptomen van te veel cortisol in je lichaam

Langdurig te hoge cortisolwaarden in je lichaam kunnen voor verschillende problemen zorgen. Hieronder veelvoorkomende symptomen van een te hoog cortisolgehalte in je lijf:

  • slechte nachtrust
  • vermoeidheid
  • negatieve emoties
  • overtollig buikvet
  • hoofdpijn
  • lager libido
  • rugklachten
  • maag- & darmklachten
  • zwakker immuunsysteem
  • grote(re) behoefte aan suiker
  • boller gezicht
  • acne
  • gemakkelijk blauwe plekken
  • snel geprikkeld

cortisol stresshormoon

Je stresshormoon verlagen

Er zijn gelukkig wel verschillende manieren om je stresshormoon levels te verlagen wanneer je te veel stresshormoon aanmaakt. Want continu met deze symptomen blijven rondlopen is uiteraard ook niet optimaal.

Voldoende slapen
Voldoende kwalitatieve slaap is ontzettend belangrijk, want tijdens het slapen nemen je cortisol levels af. Daarnaast kun je ook beter met prikkels omgaan als je goed uitgerust bent. Zorg voor minimaal 7-9 uur slaap per nacht en een consistente slaaproutine. Problemen met slapen? Ik geef je 20 tips om beter te slapen.

Voeding
Voeding kan een rol spelen in de mate waarin je lichaam cortisol aanmaakt. Zorg daarom voor een gevarieerd dieet, zo min mogelijk bewerkte voeding en mijd bij voorkeur zoveel mogelijk geraffineerde suikers. Te veel stresshormoon kan ervoor zorgen dat je moeilijker kunt afvallen en zorgt voor verhoogde trek in snelle koolhydraten.

Hydrateren
Voldoende water drinken helpt bij het behoud van een gezond cortisolniveau. Daarnaast is dehydratatie ook een reden voor jouw lichaam om het stresshormoon aan te maken. Ze versterken elkaar dus. Drink dagelijks 1,5-2 liter water (of thee zonder melk/suiker).

Ademhalingsoefeningen
Ademhaling speelt een belangrijke rol bij stress, dit wordt echt enorm onderschat! Haal diep adem (tot in je buik) om je stressgevoel te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren. Online zijn er genoeg van dit soort ademhalingsoefeningen tegen stress te vinden. Er bestaan zelfs speciale ademhalingscoaches.

Meditatie
Regelmatige beoefening van meditatie kan helpen bij het verminderen van stressgevoelens en verlaagt je stresslevels.

Ontspan
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hoe meer ontspannen jij bent, hoe minder cortisol jouw lichaam aanmaakt. Gelukkig doen simpele dingen als lachen en muziek luisteren ook al een hoop goeds voor jouw cortisolniveau. Je kunt bij ontspannen denken aan even op de bank liggen en helemaal niks doen, met de kat knuffelen, een boek lezen, puzzelen, wandelen of sporten. Het zijn verschillende vormen van ontspanning, kijk wat voor jou het fijnste voelt en werkt

cortisol verlagen

Denk jij dat jouw cortisolniveau te hoog is?

6 gedachten over “Zo verlaag je het stresshormoon: cortisol

  1. Wat een fijne tips! Wij zitten momenteel ook in een hele stressvolle situatie. Wat mij vooral helpt is lekker de natuur in gaan, dansen en veel knuffelen met de mensen die ik liefheb.

  2. Fijne tips! Ik ben een enorme stresskip en kan mij behoorlijk druk maken. Ik vind lange wandelingen erg fijn, liefst met een muziekje op. Of thuis lekker had meezingen met 90’s liedjes. Mediteren vind ik lastig, maar op mijn spijkermat lukt het wel.

  3. Ik heb tegenwoordig een grote fles water in de keuken staan, van 2 liter, deze hoeveelheid wil ik per dag op hebben.

  4. Wat een hele hoop, dat je stress kan hebben.
    Hier slapen ik meestal goed enkel wel rug klachten vooral als het een stress volle week is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *