5 manieren om te stoppen met roken

roken
Ik zal niet zeggen dat stoppen met roken een makkelijke klus is, maar het is het meer dan waard om het te proberen! In Nederland sterven er per jaar zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Er zijn meerdere manieren en hulpmiddelen om te stoppen met roken.

Zelf rook ik gelukkig niet en ook nooit gedaan, want naast dat het erg ongezond voor je lichaam is, is het ook nog eens een erg dure ‘hobby’.

Zelf stoppen

Je kunt proberen om zelf te stoppen met roken, het fijnst is het om dit samen met nog iemand te doen. Op deze manier heb je houvast aan elkaar en kun je elkaar steunen. Kies een stopdatum uit en bereid jezelf goed voor, door te bedenken wat je op de moeilijke momenten gaat doen. Zorg voor afleiding op dit soort momenten en hoe moeilijk het misschien ook is, houd vol!

Nicotine pleisters/kauwgum

Nicotine pleisters en kauwgum zijn gewoon bij de drogist te koop en daardoor een makkelijke en toegankelijke eerste stap richting het stoppen met roken. De nicotine (de verslavende stof van een sigaret) komt normaal gesproken door het roken van een sigaret het lichaam binnen, met deze hulpmiddelen wordt de nicotine toegediend via de pleister of de kauwgum. Op deze manier wordt de behoefte aan een sigaret minder, zonder de schadelijke bijwerkingen.

Medicijnen via de huisarts

In overleg met de huisarts kun je medicijnen (Champix) krijgen die je helpen bij het stoppen met roken. Door het gebruik van deze medicijnen gaat je lichaam uiteindelijk minder naar nicotine verlangen. Doordat het voor hetzelfde fijne gevoel zorgt als het roken van een sigaret.

E-sigaret

Stoppen met roken door het gebruik van de elektrische sigaret is een veelgebruikte manier. De e-sigaret is een verdamper van een vloeistof met smaakstof en nicotine, de zogenaamde e liquid. Op deze manier krijg je geen schadelijke stoffen binnen en kun je langzaam afbouwen met de hoeveelheid nicotine.

Rookcoach

Via de huisarts kun je in contact komen met een rookcoach. Deze geeft informatie en advies over de verschillende hulpmiddelen. Staat je mentaal bij en maakt een stappenplan/afspraken met je om daadwerkelijk tot een goed resultaat te komen.

stoppen met roken

Wat levert het op?

Misschien een idee om het geld waarvan je normaal sigaretten zou kopen opzij te zetten in een potje. Stoppen met roken levert je behalve een extra zakcentje nog meer op. Je voelt je fitter, hebt meer energie en je conditie gaat er op vooruit. Je adem ruikt frisser, je huid, haar en tanden zien er gezonder uit, je bent minder vatbaar voor een verkoudheid/griep en je leeft gemiddeld 10 jaar langer.

Rook jij of ben je van plan om te stoppen?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

37 gedachten over “5 manieren om te stoppen met roken

  1. Mijn vader moest begin dit jaar stoppen met roken, voor zijn hart. Gelukkig heeft hij dit helemaal zelf kunnen doen, al rookt hij nu ooit wel van zijn e-sigaret maar zonder nicotine/teer er in 🙂

  2. Ik heb nooit gerookt en ben het ook zeker niet van plan (bah!). Mijn moeder zei altijd: “Je moet het zelf weten, maar weet waar je aan begint want je komt er nooit meer vanaf”.

  3. Toen ik mijn vriend leerde kennen rookte hij (veel!). Ik vond het vies, maar iemand dwingen om te stoppen werkt nooit. Hij riep altijd: Als jij zwanger bent zal ik stoppen! Zodra we de positieve test in handen hadden maakte hij z’n laatste pakje op en heeft daarna nooit meer een sigaret aangeraakt. Cold turkey.
    Het heeft ook te maken met je mindset. Als je zelf echt overtuigd bent dat je wil stoppen, lukt het!

  4. Ik heb alles geprobeerd om te stoppen (bij wijze van dan) toen ik jonger was en elke keer mislukte het. Uiteindelijk ging in 2011 gewoon de knop om, op een dag stak ik mijn laatste sigaret op en dat was dat. Heel gek eigenlijk maar ben er wel erg trots op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *