De 17 beste bespaartips!


Besparen willen we graag allemaal, daarom heb ik weer een aantal fijne bespaartips voor je op een rijtje gezet! Hoe fijn zou het zijn als je aan het einde van de maand wat extra geld over zou hebben voor leuke dingen of om op de spaarrekening te zetten?

Bedenk vooral wat voor jezelf haalbaar is. Niet al deze bespaartips hoeven voor iedereen even goed te werken.

1. Water
Gebruik kraanwater in plaats van flesjes water. De flesjes water die je in de supermarkt koopt zijn velen malen duurder dan het water thuis uit de kraan. Vul een Dopper met water in plaats van het elke keer te kopen.

2. Kortingen
Kijk of je recht hebt op kortingen als je lid bent van bepaalde organisaties. ANWB leden krijgen voordeel, Menzis heeft de PMA bonus, studentenkorting, collectiviteitskorting, stapelkorting, etc.

Zo hebben wij verzekeringen bij Interpolis lopen, voor elke verzekering die we afsluiten bij Interpolis krijgen we extra stapelkorting. Wessel is nog student en krijgt bij musea, z’n bankrekening en (zorg)verzekeringen korting.

Ook kun je geld besparen op je hypotheek.

3. Strijken
Strijk alleen het hoognodige, zoals blouses van mijn partner. Het strijkijzer kost veel energie en daarnaast scheelt het je een hoop kostbare tijd. Zodra de wasmachine klaar is gewoon je was meteen ophangen, dan is strijken helemaal niet nodig (ik strijk bijvoorbeeld nooit).

4. Kwijtschelding
Vraag kwijtschelding aan voor de aanslag gemeentelijke belastingen/WOZ en andere nota’s waar je kwijtschelding op kunt aanvragen (zo hebben wij bijvoorbeeld nog de BSR). Nee heb je, ja kun je krijgen.. En als het lukt, scheelt het je toch al gauw een paar honderd euro.

5. Netflix
Heb je een Netflix abonnement waar meerdere accounts op kunnen? Deel je account met je ouders, broertje/zusje, buren of vrienden! Op deze manier kun je de kosten splitten en iedereen genieten van Netflix.

6. Sorteren
Zorg dat je je afval goed sorteert. Glas in de glasbak, oud papier verzamelen, lege batterijen, plastic (PMD) afval en GFT afval zijn allemaal soorten afval die je gratis kunt wegbrengen of gratis wordt opgehaald. Als je dit goed sorteert, houd je een minimaal over aan resterend afval waar je voor moet betalen.

7. Auto
Door rustig te rijden met je auto verbruik je minder brandstof, waardoor je minder vaak hoeft te tanken én het scheelt je ongelukken/boetes. Probeer te carpoolen. Bij kleine afstanden kun je de fiets pakken of gaan lopen.

Daarnaast is tanken bij een onbemande pomp goedkoper en in het weekend vaak nog goedkoper! Ga in ieder geval niet tanken bij een tankstation aan de snelweg. Dit is al gauw €0,10 per liter duurder. Let ook op de bandenspanning, als deze te laag is verbruikt je auto ook meer brandstof.

En was je auto zelf in plaats van de carwash te gebruiken.

bespaartips

8. Mobiele telefoon
Heb je na 2 jaar echt een nieuwe mobiele telefoon nodig? Als je mobiele telefoon nog in goede staat is, volstaat een sim-only abonnement namelijk prima. Dit scheelt je makkelijk een paar tientjes per maand en een paar honderd euro per jaar.

9. Abonnementen
Zeg abonnementen op waar je niks of nauwelijks wat mee doet. Zoals de sportschool, tijdschriften, de krant, tv abonnement, Spotify, Netflix, extra zenders, Videoland, Pathé & noem maar op..

10. Meubels
Is er iets kapot? Probeer het dan eerst zelf te maken (of misschien heb je een handige vader, opa of buurman?) voordat je het meteen vervangt. Moet het toch vervangen worden? Vraag of familie/vrienden iets voor je kunnen betekenen en nog wat hebben staan waar ze niks mee doen, neem een kijkje bij de kringloopwinkel of op Marktplaats, voordat je iets meteen gloednieuw aanschaft in de winkel. Je kunt ook je oude meubilair pimpen met een likje verf bijvoorbeeld.

11. Uitjes
Organiseer een gratis uitje (naar de plaatselijke speeltuin, het bos of naar een zwemvijver). Vaak zijn er bij supermarkten ook spaaracties voor korting of gratis entree bij bepaalde parken. Op de website van het betreffende park krijg je vaak korting als je de tickets online besteld, ook vakantieveilingen kan een uitkomst zijn. En neem zelf eten en drinken mee, want in die parken is alles ontzettend prijzig.

12. Winkelen
Ga alleen naar de stad als je echt wat nodig hebt. Mijd winkels als Action, Xenos, Kruidvat, Ikea, Intratuin, etc. als je er niets hoeft te hebben. Moet je er wel zijn voor iets, houd je dan aan je boodschappenlijstje!

13. Droger
Doe je droger de deur uit en maak gebruik van een wasrek. In de zomer hang je de was lekker buiten, dan is het zo droog en ruikt het lekker fris. In de winter is de was ook zo droog, helemaal als je de verwarming aan zet (zorg dat er een luchtrooster open kan).

14. Challenge
Daag jezelf uit en houd een no-buy maand of doe de 52 weken spaar challenge (te vinden op Pinterest).

15. Extra’s
Zet alle extra’s die je verdient op je spaarrekening. Denk hierbij aan vakantiegeld, verjaardagsgeld, geld dat je vindt op straat, als je iets verkoopt op Marktplaats, bonus van het werk, teruggave van de belasting, 13e maand, zakgeld, geld wat je terug krijgt van de energie leverancier, etc.

16. Haren
Knip zelf je haarpunten of laat het door een thuiskapper doen. Dit geldt ook voor je haar verven, dit kun je ook prima zelf. Als je de haarverf dan ook nog eens bij de DM in Duitsland haalt ben je helemaal goedkoop uit.

Bij de kappersopleiding op school hebben ze regelmatig modellen nodig voor bepaalde kapsels of technieken, dit kost je niets of hooguit tegen een kleine vergoeding (materialen). Evenals dat je daar gewoon je haren kunt laten doen voor een leuk tarief. Stukken goedkoper dan de kapperszaak bij je om de hoek.

17. Vakantie
Als je een vakantie wilt boeken vermijd dan ‘pakketreizen’, je weet wel van die reizen waar vlucht, transfer, hotel, etc. allemaal al bij in zit. Het is namelijk veel voordeliger om dit allemaal zelf los te boeken. Kost je misschien even wat meer speurwerk, maar is prima te doen! En dit kan je echt honderden euro’s schelen.

Wat zijn jouw beste bespaartips?

8 gedachten over “De 17 beste bespaartips!

  1. Goede tips, dank daarvoor. Ik ben vooral gecharmeerd van je tip dat je eens wat vaker bij de kringloopwinkel moet gaan kijken. Recyclen is zoveel beter, dan nieuwe spullen kopen. En ook zoveel leuker. Een oud kastje schilderen naar jouw eigen kleur past ook meteen goed in je kamer. gr. Jeannet

  2. De meeste tips gebruik ik ook,heb bv nog steeds mijn rest afval container niet aan de straat gehad,wordt wel eind van het jaar pas! Ik gun de gemeente dat geld gewoon niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *