Alles over condooms

Condooms zijn, naast het gebruik van de anticonceptiepil, de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Maar welke soorten condooms zijn er eigenlijk en hoe gebruik je zo’n condoom nou eigenlijk het beste?

Condoom
Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en valt onder de barrière methode. Het condoom bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geschoven. Het zorgt ervoor dat de zaadcellen worden opgevangen en niet in de vagina terecht kunnen komen, om zo een zwangerschap te voorkomen. Het condoom is overigens ook het enige voorbehoedsmiddel dat ook beschermt tegen soa’s.

condooms

Gebruik
Controleer voor je een condoom gaat gebruiken altijd eerst de houdbaarheidsdatum. Na de houdbaarheidsdatum zijn ze niet meer veilig.

Maak de verpakking voorzichtig open, niet met een schaar of je tanden, door hem open te scheuren. Pas ook op met scherpe nagels of ringen die je om hebt. Zo voorkom je dat je het condoom beschadigt.

Pak het topje van het condoom tussen je duim en wijsvinger vast en zorg dat je hem goed dichtknijpt. Zo voorkom je dat er lucht in het topje blijft zitten en het condoom kan knappen. Rol met je andere hand voorzichtig het condoom, zo ver mogelijk, naar beneden af.

Gebruik je een condoom per ongeluk binnenstebuiten? Dan zal deze niet afrollen. Je kunt in dit geval het beste een nieuwe pakken.

Na het klaarkomen de penis terug trekken voor deze verslapt, zo voorkom je dat er alsnog zaad uit het condoom kan lekken. Houdt hierbij de rand van het condoom vast, zodat deze niet kan afglijden.

Knoop het condoom dicht en gooi het weg in de prullenbak. Was je handen naderhand, om te voorkomen dat er alsnog zaadcellen de vagina in kunnen komen via je handen.

condooms

Soorten & maten
Condooms zijn er in allerlei verschillende soorten en maten & dat is maar goed ook, want iedere penis is ook anders. Je hebt small tot extra large. Het is belangrijk om een goed passende maat te kiezen, om zo de veiligheid van het condoom te waarborgen.

Knelt het condoom, blijft het niet goed zitten of is hij moeilijk om te krijgen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk niet de juiste maat. De juiste maat bepaal je voornamelijk aan de hand van de omtrek van de penis.

Daarnaast zijn er ook condooms in verschillende materialen (sterkte en dikte van het condoom), ultra dunne, latexvrije, het vrouwencondoom, met noppen & ribbels en met smaakjes.

Condoom.nl
Condooms kopen kan bij de drogisterij, maar velen schamen zich er toch een beetje voor. Daarom kun je jouw condooms ook online bestellen. Op condoom.nl bestel je jouw condooms (& andere aanverwante artikelen) makkelijk online en de bezorging is geheel anoniem/discreet.

Ze hebben al ruim 17 jaar ervaring in de verkoop van condooms en aanverwante artikelen, zoals glijmiddelen en sextoys. Onlangs zijn ze hun eigen condoom lijn gestart (7 soorten) en er is een eigen lijn glijmiddelen. Net zo goed als Durex condooms, maar een stuk goedkoper.

Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van het condoom is afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2% en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein (kan wel gebeuren als het condoom scheurt, lekt of als je je handen niet wast na gebruik). Wil je het extra safe spelen? Ga dan voor double dutch (condoom + anticonceptiepil).

Tips/feiten
– Gebruik nooit meerdere condooms over elkaar.
– Het is de enige methode die beschermt tegen soa’s.
– Het condoom is bij juist gebruik 95% betrouwbaar.
– Check altijd vooraf de houdbaarheidsdatum van het condoom.
– Bewaar je condooms niet in je portemonnee of broekzak.
– Gebruik een glijmiddel op waterbasis (sensilube).
– Condooms hebben geen hormonale bijwerkingen.
– Makkelijk in gebruik en niet duur.

Wist jij dit allemaal al over het condoom?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

22 gedachten aan “Alles over condooms”

 1. Haha, ‘Gebruik nooit meerdere condooms over elkaar’.
  Waarom moet je ze niet in je portemonnee bewaren trouwens? (Dat deed ik nog wel eens, in een geheim vakje.) Inmiddels heb ik ze sinds corona al niet meer gebruikt, dus het wordt wel weer eens tijd. 😉

  1. Warmte en wrijving kunnen ervoor zorgen dat een condoom beschadigd raakt, waardoor het makkelijker kan scheuren tijdens de sex. In je portemonnee krijgt een condoom dus teveel wrijving.

 2. hahaha ik had dezelfde gedachte als Denise: Gebruik nooit meerdere condooms over elkaar.
  Goed artikel voor de mensen die hier nog niet zo bedreven in zijn 🙂

 3. Haha, love de tips “Gebruik nooit meerdere condooms over elkaar.”

  Ik ben blij dat wij condooms niet meer nodig hebben… Vond ze altijd vreselijk. Een belangrijk onderwerp om aandacht aan te besteden !

 4. Meerdere over elkaar?!? Wie wil dat nou en de belangrijkste vraag: waarom? Of heeft dat te maken met een extra ingebouwd stukje zekerheid. Hoe dan ook. Ik wist een deel van de informatie nog niet of niet meer. Inmiddels is het bij mij eeuwen geleden sinds ik ze heb gebruikt. Zonder is en blijft favoriet…

  1. Het verbaast me dat veel mensen dit niet weten/wisten, wij kregen dit aan het eind van onze basisschool periode al bij seksuele voorlichting.

 5. Gek toch dat mensen zich ervoor schamen om het gewoon bij de Etos of zo te kopen. Toen ik nog op de middelbare zat, gingen wel soms naar de condomerie in Amsterdam. Dat bestond toen nog maar net en was echt een première, een hele zaak met alleen maar condooms. We waren pubers dus ja, we moesten wel lachen om condooms met vormpjes en dat soort dingen maar je werd er ook echt goed ingelicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.