Alles over condooms

Condooms zijn, naast het gebruik van de anticonceptiepil, de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Maar welke soorten condooms zijn er eigenlijk en hoe gebruik je zo’n condoom nou eigenlijk het beste?

Condoom
Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en valt onder de barrière methode. Het condoom bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geschoven. Het zorgt ervoor dat de zaadcellen worden opgevangen en niet in de vagina terecht kunnen komen, om zo een zwangerschap te voorkomen. Het condoom is overigens ook het enige voorbehoedsmiddel dat ook beschermt tegen soa’s.

condooms

Gebruik
Controleer voor je een condoom gaat gebruiken altijd eerst de houdbaarheidsdatum. Na de houdbaarheidsdatum zijn ze niet meer veilig.

Maak de verpakking voorzichtig open, niet met een schaar of je tanden, door hem open te scheuren. Pas ook op met scherpe nagels of ringen die je om hebt. Zo voorkom je dat je het condoom beschadigt.

Pak het topje van het condoom tussen je duim en wijsvinger vast en zorg dat je hem goed dichtknijpt. Zo voorkom je dat er lucht in het topje blijft zitten en het condoom kan knappen. Rol met je andere hand voorzichtig het condoom, zo ver mogelijk, naar beneden af.

Gebruik je een condoom per ongeluk binnenstebuiten? Dan zal deze niet afrollen. Je kunt in dit geval het beste een nieuwe pakken.

Na het klaarkomen de penis terug trekken voor deze verslapt, zo voorkom je dat er alsnog zaad uit het condoom kan lekken. Houdt hierbij de rand van het condoom vast, zodat deze niet kan afglijden.

Knoop het condoom dicht en gooi het weg in de prullenbak. Was je handen naderhand, om te voorkomen dat er alsnog zaadcellen de vagina in kunnen komen via je handen.

condooms

Soorten & maten
Condooms zijn er in allerlei verschillende soorten en maten & dat is maar goed ook, want iedere penis is ook anders. Je hebt small tot extra large. Het is belangrijk om een goed passende maat te kiezen, om zo de veiligheid van het condoom te waarborgen.

Knelt het condoom, blijft het niet goed zitten of is hij moeilijk om te krijgen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk niet de juiste maat. De juiste maat bepaal je voornamelijk aan de hand van de omtrek van de penis.

Daarnaast zijn er ook condooms in verschillende materialen (sterkte en dikte van het condoom), ultra dunne, latexvrije, het vrouwencondoom, met noppen & ribbels en met smaakjes.

Condoom.nl
Condooms kopen kan bij de drogisterij, maar velen schamen zich er toch een beetje voor. Daarom kun je jouw condooms ook online bestellen. Op condoom.nl bestel je jouw condooms (& andere aanverwante artikelen) makkelijk online en de bezorging is geheel anoniem/discreet.

Ze hebben al ruim 17 jaar ervaring in de verkoop van condooms en aanverwante artikelen, zoals glijmiddelen en sextoys. Onlangs zijn ze hun eigen condoom lijn gestart (7 soorten) en er is een eigen lijn glijmiddelen. Net zo goed als Durex condooms, maar een stuk goedkoper.

Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van het condoom is afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2% en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein (kan wel gebeuren als het condoom scheurt, lekt of als je je handen niet wast na gebruik). Wil je het extra safe spelen? Ga dan voor double dutch (condoom + anticonceptiepil).

Tips/feiten
– Gebruik nooit meerdere condooms over elkaar.
– Het is de enige methode die beschermt tegen soa’s.
– Het condoom is bij juist gebruik 95% betrouwbaar.
– Check altijd vooraf de houdbaarheidsdatum van het condoom.
– Bewaar je condooms niet in je portemonnee of broekzak.
– Gebruik een glijmiddel op waterbasis (sensilube).
– Condooms hebben geen hormonale bijwerkingen.
– Makkelijk in gebruik en niet duur.

Wist jij dit allemaal al over het condoom?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *