Alles over de Nederlandse vlag

Nederlandse vlagEr is veel om te doen de laatste tijd in het nieuws: de Nederlandse vlag. De driekleur staat van oudsher voor eenheid en onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Wist je trouwens dat de Nederlandse vlag nu anders gekleurd is dan in het verre verleden?

Rood wit blauw

De Nederlandse vlag is een driekleur en horizontaal gestreept in drie even hoge banen: rood wit blauw. De bovenste baan bestaat uit helder vermiljoen (rood-oranjeachtig), in het midden een baan helder wit en de onderste baan is kobaltblauw.

In de watersport is het kobaltblauw in de Nederlandse vlag vervangen voor marineblauw.

De kleuren zouden symbool staan voor wat de mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.

Vroeger

De Nederlandse vlag is niet altijd geweest zoals we hem vandaag de dag kennen. In het verleden, in de tijd van Willem van Oranje, was het rood namelijk oranje van kleur. Aan het einde van de tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) werd de kleur oranje op de vlag vervangen voor het rood wat we nu kennen.

Er zijn in de loop der jaren veel theorieën geweest over het ontstaan van de vlag van Nederland. Zo zou hij door koning Hendrik IV van Frankrijk geschonken zijn, een andere theorie meent dat de kleuren zijn ontleend aan het wapenschild van Willem van Oranje en weer een andere theorie beweert dat de vlag zou voortkomen uit het wapen van de graven van Holland.

Nederlandse vlag

Protocol

Het protocol voor de Nederlandse vlag geldt voor overheidsinstellingen. Van burgers en bedrijven wordt verwacht dat ze dit protocol volgen, maar ze zijn hiertoe niet verplicht.

  • De vlag is een eerbetoon aan de natie en hoort daarom niet ’s nachts buiten te hangen. Het hijsen van de vlag gebeurt bij zonsopkomst en het neerhalen ervan bij zonsondergang. Mits de vlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen.
  • De vlag mag de grond niet raken.
  • Op de Nederlandse vlag behoort, tenzij daartoe gerechtigd, geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht.
  • De oranje wimpel wordt alleen gebruikt op verjaardagen van leden van het koninklijk huis en op Koningsdag.

Omgekeerde vlag

De Nederlandse vlag zien we de laatste tijd veel op de kop. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee was dit een bekend noodsignaal.

Tegenwoordig wordt de omgekeerde Nederlandse vlag gebruikt als symbool tegen de overheid (vooral sinds de boerenprotesten en tijdens corona demonstraties). Het symbool zou ingezet worden om aan te geven dat men het niets eens is hoe het volk behandeld wordt in het land.

Heb jij een Nederlandse vlag in huis?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

4 gedachten aan “Alles over de Nederlandse vlag”

  1. Wij hebben de vlag in huis, laatst was de stok gebroken maar dan koop ik wel een nieuwe. Ik vind het altijd wel gezellig staan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.