Wat is 5G?

5G
Je hoort het tegenwoordig bijna overal voorbij komen: het nieuwe 5G netwerk. Maar wat houdt het allemaal precies in, hoe gaat het precies in zijn werk en wat zijn nou eigenlijk allemaal de voordelen van dat nieuwe 5G netwerk?

Wat is het?

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken ofwel draadloze systemen. Het is de opvolger van het 4G mobiele netwerk waar we nu mee werken. Een van de grootste voordelen van het nieuwe 5G netwerk, is dat er veel minder vertraging zit in het netwerk ofwel; het is nog sneller dan het huidige 4G netwerk dat we nu kennen.

Je kunt gerust zeggen dat het netwerk een extreem hoge snelheid heeft. Tevens kan het netwerk meer data versturen dan 4G, is het een veel stabielere netwerk verbinding en is het veel minder belastend voor de accu van jouw apparaat.

Met 5G gaat het streamen van films & series, het downloaden van je favoriete muziek en gebruik maken van het mobiele netwerk via je smartphone nóg sneller! Zelfs op hele drukke plekken, zoals op een festival bijvoorbeeld. Daarnaast is het 5G netwerk ook van groot belang in de zorg, veiligheid en in de landbouw. Dit zijn sectoren waar een snelle reactietijd van apparatuur van groot belang is. Doordat de mogelijk haalbare internet snelheden van het 5G netwerk zo hoog zijn, zou het wel eens een serieuze vervanger kunnen worden van het vaste internet (die met het kabeltje). Het zou zelfs betekenen dat je glasvezel, bekabeld internet en DSL verbindingen overbodig worden. Ook erg fijn voor de mensen die in het buitengebied wonen en/of werken, deze krijgen toegang tot snel internet (en tv) zonder dat daarvoor kabels hoeven te worden gelegd.

Verschil tussen glasvezel, kabel en DSL:

– glasvezel komt binnen via het glasvezelnetwerk en is supersnel
– kabel gaat via de coaxkabel (tv-kabel)
DSL gaat via de telefoonlijn en kan snel zijn, maar als je pech hebt is het erg traag. Deze wordt overigens ook bijna niet meer gebruikt

Voordelen

– Extreem hoge snelheid (honderden keren sneller dan 4G)
– Meer data versturen
– Stabielere verbinding
– Ook op drukke locaties
– Minder belastend voor de accu van jouw apparaat
– Goed bereik in buitengebied
– Niet nodig om kabels te trekken
– Snelle reactietijd van apparatuur
– Vervanger van het vaste (bekabelde) internet

Je moet wel opletten of jouw smartphone en abonnement geschikt is voor het 5G netwerk, want dit is niet standaard het geval namelijk (niet alle toestellen en/of abonnementen zijn compatible).

Beschikbaarheid

Het 5G netwerk is overigens nog niet beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders, je kunt vanaf 2022 gebruik gaan maken van de hoge internetsnelheid van de vijfde generatie mobiele netwerken. Dit komt doordat draadloze mobiele netwerken, zoals 5G, gebruik maken van frequenties. Het vijfde generatie netwerk gaat verdeeld worden over drie frequentiebanden, een van die drie frequentiebanden zal pas in begin 2022 beschikbaar komen. Er kan overigens gewoon gebruik gemaakt worden van bestaande zendmasten, hier kunnen speciale antennes bij opgehangen worden.

Wat vind jij van de komst van het 5G netwerk?

* Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees mijn disclaimer.

11 gedachten over “Wat is 5G?

  1. Beter en sneller is altijd een pluspunt! Mocht het zo ver zijn dan kunnen we het overwegen. Mits het ook met de telefoons van het gezin kan natuurlijk.

  2. Ik weet het fijne er eigenlijk nooit van, maar zolang het snel en werkbaar is ben ik tevreden haha. Ik heb op mijn nieuwe iPhone 5G en dat bevalt prima.

    1. Als het goed is kun je de 5G op je telefoon pas in begin 2022 gebruiken, want het is nog niet helemaal afgerond.

  3. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik er van vind. We moeten sowieso meegaan, met de tijd. Je kan het toch niet tegenhouden. Sneller internet is natuurlijk altijd beter. Hopelijk is het dan ook heel goed beveiligd.

  4. Ik moet eerlijk zeggen dat ik 4g prima vind. Voor mij hoeft het niet sneller en nog meer. Eigenlijk is het tijd voor bezinning want nog meer informatie die we moeten verwerken kan niet op lange termijn niet goed voor ons zijn als mens.

  5. Ik weet er niet echt het fijne van en heb ook niet echt de interesse om mij erin te verdiepen, zolang mijn telefoon maar werkt en het snel gaat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *